Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Výtvarné umění Praha

Cantica 21: fontána „Hortus“ Agostina Iacurciho vystavená v Praze

Hortus

Až do 4. února bude v barokní kapli Italského kulturního institutu vystaveno dílo umělce Agostina Iacurciho z Apulie, jednoho z vítězů sekce do 35 let veřejné soutěže „Cantica 21 Italian Contemporary Art Everywhere“, kterou vyhlásilo Generální ředitelství pro propagaci italského systému Ministerstva zahraničních věcí a mezinárodní spolupráce a Generální ředitelství současné tvorby Ministerstva kultury s cílem podporovat a propagovat hledání nových cest a praxi v oblasti současného vizuálního umění. Jedná se o rozsáhlý projekt širokého uměleckého záběru, od počátku koncipovaný pro sídla italského zastoupení v zahraničí, se zvláštní sekcí věnovanou 700. výročí úmrtí Danta Alighieriho. Dílo dočasně zapůjčilo Centrum pro současné umění Luigiho Pecciho v Pratu.

Cantica 21: fontána „Hortus“ Agostina Iacurciho vystavená v Praze

HortusHortus je plastika odkazující na mýtus o ráji. Je vyrobena z terakoty z Imprunety a je obklopena strukturou tvořenou sedmi ocelovými kruhy a neonem (sedm nebeských Danteho sfér). Inspirací pro tvar fontány byla miniatura představující „Zahradu Lásky neboli Hortus s fontánou mládí“, která se nachází v rukopisu „De Sphaera“ z konce XV. století, jednom z nejpůvabnějších ilustrovaných astrologických svazků období renesance. Z původní kresby zachovává Iacurciho plastika kompozici, která je v ní znázorněná schematicky a v odlišném měřítku a je sestavena jako objekt připomínající velkou parabolickou anténu nebo jakýsi „mimozemský obelisk“, který nutí k zamyšlení nad univerzálním mýtem o ráji a o jeho významu ve světě exponenciálního růstu lidské populace, v němž je příroda podrobena stále většímu drancování.

Neustálý pohyb vody ve fontáně jako symbol možného znovuzrození, volbu dočasného umístění díla a další detaily provázející práce na realizaci a instalaci popisuje umělec podrobněji ve videu, které lze zhlédnout na YouTube Italského kulturního institutu v Praze na následujícím odkazu: https://youtu.be/a3xS7ELHUoU

Agostino Iacurci se narodil v roce 1986 ve městě Foggia a žije a pracuje střídavě v Římě a Berlíně. Vystavoval v Evropě, Austrálii, Japonsku, Koreji, Taiwanu, Rusku a Spojených Státech. V roce 2019 vyhrál Cenu New York a vystavoval svá díla v International Studio & Curatorial Program (ISCP) v Brooklynu.

Alessio Di Giulio
…………………………………………………….
Comunicazione e Relazioni esterne
Vztahy s institucemi a médii
Istituto Italiano di Cultura di Praga
Ambasciata 
d’Italia – Ufficio culturale

Podobné příspěvky

Výstavy, které nelze přehlédnout

Jaroslav Hauer

Stanislav Kolíbal – Ozvěny Benátského bienále ve Veletržním paláci v Praze

Petr Ondrášek

Výstava Devětsilu v Domě U Kamenného zvonu v Praze

Petr Ondrášek