Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Výtvarné umění Praha Zprávy Pražského magazínu

Galerie hlavního města Prahy vystavuje Květu Pacovskou

Pacovská Květa, Středa, 1970, grafika

Výstavu Květa Pacovská – Utíkejte na konec připravila Galerie hlavního města Prahy v Colloredo-Mansfeldském paláci.

Autorka narozená v r.1928 studovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze u prof. Emila Filly, kterou absolvovala v r.1951.

Pacovská Květa, Kovová socha, 70. leta
Kovová socha, 70. léta
Pacovská Květa, Papírová socha, 70. léta
Papírová socha, 70. léta

Zabývá se grafikou, malbou, konceptuálním uměním a knihou. Uskutečnila desítky samostatných výstav doma i v zahraničí. Od 60 let vytváří autorské knihy jako  trojrozměrný umělecký objekt. Její knihy byly přeloženy a publikovány česky, slovensky, německy, anglicky, japonsky, francouzsky, italsky, španělsky, portugalsky, dánsky, finsky, holandsky, korejsky a čínsky. Za svoji práci získala mnoho významných cen a uznání.  Roku 1992 získala za své celoživotní dílo cenu Hanse Christiana Andersena, nejváženější ocenění na poli literatury pro děti a mládež. Je stálým hostem na významných knižních veletrzích (např.Frankfurt nad Mohanem). V letech 1992 až 1993 působila jako hostující profesorka na Hochschule der Kunste v Berlíně. Roku 1999 jí byl udělen čestný doktorát Honorary Doktor of  Design na Kingston University ve Velké Británii. V letech 1995 až 1997 realizovala projekt zahrady v Chihiro Art Museu Azumino v Japonsku.

Současná výstava navazuje na retrospektivu autorky, která proběhla před čtyřmi roky v Městské knihovně, kdy mimořádně ucelený soubor grafik a drobných soch představujících rané práce ze 60. a 70.let nebyly vystaveny. V její tehdejší tvorbě jsou již obsaženy výtvarné principy, které Květa Pacovská trvale sleduje. Soubor černobílých grafických listů se suchou jehlou, byly vystaveny pouze jednou, a to společně s kovovými objekty a ilustracemi v pražském Hollaru v roce 1971. Její následný zájem o další výtvarné formy, především o knihy-objekty, byl důvodem, proč její raná tvorba zůstala téměř neznáma. Tuto mezeru v představení uvedené kapitoly její tvorby zaplňuje současná výstava, kterou je možné shlédnout do 1.března 2020.

Pacovská Květa,Papírová socha, 70. léta (2)
Papírová socha, 70. léta (2)
Pacovská Květa, Červená socha I., 70. Léta
Červená socha I., 70. Léta
Pacovská Květa, Prostor pro 11 piruet, 1970, grafika
Prostor pro 11 piruet, 1970

 

 

 

 

 

 

 

 

K výstavě byl vydán representační katalog ve špičkové grafické úpravě autorky.

Na výstavě bude probíhat doprovodný program, který naleznete na http://www.ghmp.cz/kveta-pacovska-utikejte-na-konec/.

Obrázek nad textem: Středa, 1970

Všechny fotografie © GHMP

Zpracoval Petr Ondrášek

Podobné příspěvky

Národní galerie v Praze po změně vedení

Petr Ondrášek

POSLEDNÍ DNY NA VÝSTAVU FRANTIŠKA KUPKY OD RÁNA DO VEČERA

Petr Ondrášek

Místo Menzelové ČIVAVA?

Jaroslav Hauer