Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Výtvarné umění Praha

Kolekce uměleckých tisků nese název Tekutá skutečnost

Marketa Babkova

Poslední kolekce uměleckých tisků od současných českých autorů nese název Tekutá skutečnost. Téma, umělce i díla vybral přední český kurátor, kritik a teoretik výtvarného umění Petr Vaňous. Seznamte se s vycházejícími hvězdami i matadorem české výtvarné scény a pořiďte si jejich díla v dostupné podobě uměleckých tisků.

Slibní i oceňovaní umělci představují svůj pohled na realitu v nové kolekci 100ks s názvem Tekutá skutečnost

Dubnová kolekce uměleckého projektu 100ks s názvem Tekutá skutečnost se zaměřuje na prosté a silné téma zároveň – realitu a její odlišné vnímání. Jaké objekty si vybraní umělci vybrali ke ztvárnění? A jaké postupy volí? Jak k zachycení skutečnosti přistupují a jakým způsobem realitu zkoumají? Položte si spolu s tvůrci zmíněné otázky a ponořte se do „tekuté” série, která obsahuje díla tří současných českých umělců a vznikla pod kurátorským dohledem Petra Vaňouse.

Nevstoupíš do stejné řeky

Pavel ŠmídObraz Koupel od významného českého malíře Pavla Šmída pochází z cyklu Nevstoupíš do stejné řeky, který vznikl pro lázeňské město Poděbrady. Jeho námětem jsou figury, které se pohybují ve vodě. Voda mi umožnila vstoupit do časového uvažování. Voda je proud, umývá, uklidňuje, je to světlo, které se dá vrstvit barevně. Dá se v ní utopit a najít čas,” popisuje svou fascinaci časem i tekutým živlem autor, který přes 30 let vystavuje ve stěžejních českých galeriích a jeho díla jsou zastoupena ve sbírkách Národní galerie Praha a soukromých sbírkách v Čechách i v zahraničí.

Pavel Šmíd – Koupel.

Zarámovaný limitovaný tisk v černém či bílém rámu s rozměrem 69 × 58 cm pořídíte za 5 400 Kč.

Limitovaný tisk v tubusu, 65 × 54 cm, pořídíte za 3 750 Kč.

Roztékající se shluk věcí

Marketa BabkovaTalentovaná malířka Markéta Bábková patří mezi silnou nastupující generaci autorek, které ve své tvorbě reflektují vztah k blízkým předmětům a prostředí, kde žijí. Na obraze s prozaickým názvem Na hromadě znázorňuje interiér a v něm předměty, které tam vlastně zůstaly a nyní se roztékají a noří do mlhavého rozjímání.

Markéta Bábková – Na hromadě.

Marketa BabkovaZarámovaný limitovaný tisk v černém či bílém rámu s rozměrem 79 × 52 cm pořídíte za 5 500 Kč.

Limitovaný tisk v tubusu, 55 × 48 cm, pořídíte za 3 850 Kč.

Vítězka Ceny sympatie diváků, 14. ročník Ceny kritiky za mladou malbu 2021 a absolventka prestižních sympozií již přes 10 let vystavuje ve stěžejních českých galeriích.

 

Magický realismus a posedlost barvou

Nepřehlédnutelný obraz Bezstarostná noc slibného autora Petra Hajdyly ztvárňuje téma existenciálních úzkostí, které v noci bezdůvodně přepadají mnoho lidí. Dílo je hlavně o balancování mezi nejistotou a vůlí k překonání strachu. „Autor svým přístupem reprezentuje současnou polohu středoevropské malby, v níž se zrcadlí doba postprodukční, postinternetová a postfaktická,” komentuje dílo přední český kurátor Petr Vaňous.

Petr Hajdyla má za sebou desítky sólových a skupinových výstav v ČR i v zahraničí a je laureátem několika uměleckých cen, například Ceny Rudolfa Schlattauera. Jeho dílo je zastoupeno ve významných soukromých sbírkách.

Petr Hajdyla – Bezstarostná noc.

Zarámovaný limitovaný tisk v černém rámu s rozměrem 72 × 59 cm pořídíte za 6 300 Kč.

Limitovaný tisk v tubusu, 68 × 53 cm, pořídíte za 4 650 Kč.

Petr HajdylaUmělecké tisky můžete zakoupit v tubusu nebo již zarámované, chráněné plexisklem s UV ochranou v galerijním standardu. Cena za originály děl se pohybuje v rozmezí desítek i stovek tisíc korun, díky projektu 100ks si je můžete pořídit domů ve variantě číslovaného a podepsaného tisku za násobně nižší cenu.

Chcete se obklopit současným českým uměním? Vyberte si z kurátorovaného výběru dostupných variant limitovaných uměleckých tisků, které vznikly vždy v nákladu 100 kusů, na webu 100ks.cz.

Co je 100ks+

Nově spuštěná členská sekce projektu 100ks, který se věnuje současnému českému umění jež nabízí v dostupné formě uměleckých tisků, funguje jako vstupenka do světa umění. Stačí se přihlásit k odběru newsletterů a všechny nové série si můžete prohlédnout a zakoupit exkluzivně, minimálně o týden dříve. Členové 100ks+ si navíc mohou čísla tisků, které jsou vždy limitované počtem 100 kusů, vybírat.

Alžběta Trusinová

 

Podobné příspěvky

GHMP vystavuje dílo fotografa Jaroslava Beneše

Petr Ondrášek

7. ročník LUSTR festivalu proběhne ve dnech 17. – 22. září 2020

Redakce

Oslavy 20 let Musea Kampa

Redakce