Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Výtvarné umění Praha

Museum Kampa hostí od pátku 19. listopadu výstavu Jiřího Koláře

jiri-kolar-kolaz

Museum Kampa hostí od pátku 19. listopadu výstavu Jiřího Koláře, která představuje výběr ze sbírky muzea a z firemní kolekce Pražské plynárenské. K vidění je více než 160 umělcových koláží, objektů a textilních prací, které nabízejí průřez více než padesáti lety jeho tvorby. Název výstavy Slovník metod odkazuje ke stejnojmenné knize Jiřího Koláře, která poprvé vyšla ve Francii právě před třiceti lety. Výstavu bude možné navštívit do konce února příštího roku.

Museum Kampa hostí od pátku 19. listopadu výstavu Jiřího Koláře

usklebek„S výjimkou Františka Kupky není žádný umělec v našich sbírkách zastoupen tak početným souborem děl jako Jiří Kolář. Mám proto velkou radost, že po čase máme znovu možnost ukázat výběr z jeho prací veřejnosti,“ říká Jiří Pospíšil, předseda správní rady Musea Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových. „Před dvěma lety jsme měli úspěch s Kolářovu výstavu ve Washington DC, u nás v muzeu ale měl Jiří Kolář samostatnou výstavu naposled před sedmi lety, když jsme si připomínali sté výročí jeho narození,“ dodává Pospíšil.

Soubor děl Jiřího Koláře, který shromáždili manželé Meda a Jan Mládkovi, je patrně největší a nejreprezentativnější sbírkou jeho děl. Výrazem dlouholetého přátelství mezi umělcem a Medou Mládkovou je i skutečnost, že Jiří Kolář Museu Kampa v roce 2002 odkázal svou vlastní kolekci obrazů a grafik. Kolářova díla zaujímají prominentní místo i ve sbírce Pražské plynárenské, která se od 90. let systematicky věnuje sběratelství české koláže. Byla to ostatně právě Pražská plynárenská, která v roce 1999 sponzorovala české vydání Slovníku metod.

Jiří Kolář je jednou z nejvýznamnějších osobností českého poválečného umění. Kolářovy práce – v čele se souborem Kalendář, který bude v Museu Kampa také k vidění – představují zlatý fond naší sbírky. Výstava dává divákům možnost lepšího pochopení mnohovrstevnatosti Kolářova díla a jsme rádi, že je to možné i díky našim zápůjčkám,“ konstatuje Martin Pacovský, šéf společnosti Pražská plynárenská.

Museum KampaKniha Slovník metod je svědectvím Kolářovy systematičnosti a analytického přístupu k vlastní práci. Umělec v ní v abecedním pořádku představuje 110 různých metod tvorby koláží. Jednou je klíčem použitý materiál, jindy způsob organizace obrazové plochy či techniky jejího členění a narušování. Výstava nepracuje s chronologickým řazením, vystavené práce jsou tříděny podle použitých metod, bez ohledu na dobu svého vzniku. Na výběru z obou sbírek je možné ilustrovat necelou třetinu metod zmiňovaných v autorově Slovníku.

Výstavu kurátorsky připravil Jan Skřivánek, který v září vystřídal Helenu Musilovou na postu šéfkurátora Musea Kampa. Architektonické řešení je dílem Lyndy Zein a Tomáše Džadoně, pod grafikou výstavy jsou podepsáni Rostislav Vaněk a David Faigl. Profesor Vaněk s Jiřím Kolářem spolupracoval na českém vydání Slovníku metod i monografie Příběhy Jiřího Koláře. Obě knihy vydalo v roce 1999 nakladatelství Gallery.

Text: J. Skřivánek
Jiří Kolář: Slovník metod

19. 11. 2021 – 27. 2. 2022

Museum Kampa

Kurátor: Jan Skřivánek

Doprovodný program: www.museumkmapa.cz/udalosti/

Jana Pelouchová

Podobné příspěvky

V Kutné Hoře probíhá výstava Jitky a Květy Válových

Petr Ondrášek

Krištof Kintera vystavuje v DOXu svou apotéku ctností a neřestí.

Petr Ondrášek

Národní galerie v Praze vystavuje Viktora Pivovarova

Petr Ondrášek