Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura v Praze Výtvarné umění Praha

NÁRODNÍ GALERIE ZAHAJUJE PRVNÍ EDICI CYKLU SALM MODERN – MOŽNOSTI DIALOGU. VYSTAVUJE WARHOLA, STELLU I ŠIMOTOVOU

Národní galerie Praha ve spolupráci se Staatliche Kunstsammlungen Dresden a Sammlung Hoffmann Berlin představuje v Salmovském paláci vůbec poprvé v zahraničí široké veřejnosti mimořádný výběr děl ze Schenkung Sammlung Hoffmann.

Erika a Rolf Hoffmannovi velkoryse darovali svoji významnou sbírku uvedenému drážďanskému muzeu. Soubor 1200 děl zahrnuje umělecké proudy od počátku 20. století do současnosti a zahrnuje kresby, malby, grafiku, sochařství, fotografii i filmové umění. Součástí sbírky jsou světově proslulí umělci a umělkyně jako je Marina Abramović, Keith Haring, William Kentridge, Frank Stella či Andy Warhola, jejichž díla vstupují do dialogu s českými umělkyněmi a umělci. České umění pak zastupuje např. Stanislav Kolíbal, Adriena Šimotová Krištof Kintera, Ivan Pinkava, František Skála, Kateřina Šedá či Josef Bolf.  Název výstavy Možnosti dialogu je inspirován titulem filmu Jana Švankmajera a vyústil do specifického výstavního projektu. Snaží se ukázat možnosti dialogu mezi uměleckými díly různých generací, jazyků a médií, která vznikala za jiných dějinných okolností ale ve stejné době.

Prezentace děl ze Schenkung Sammlung Hoffmann je první částí programové řady Salm Modern. Národní galerie plánuje v rámci tohoto cyklu představit expozice věnované dialogu světového moderního a současného umění s pracemi českých umělců a umělkyň.  Ve spolupráci se špičkovými evropskými a světovými galeriemi a muzei budou ve zhruba ročních cyklech realizovány střednědobé expozice. K výstavě místo katalogu budou vydávány postupně katalogové listy jednotlivých děl a umělců. Doprovodné programy naleznete na https://www.ngprague.cz/.

Výstava Možnosti dialogu potrvá do 1. prosince 2019, kdy ji následně nahradí další pokračování programové řady.

Zpracoval Petr Ondrášek

Foto nahoře: Warhol Andy portraits (1980) © Sammlung Hoffmann

Foto: Stanislav Kolíbal, socha pro vítr (1966) © NG Praha

Podobné příspěvky

Cimrmani se usadí v Czech Photo Centre

Redakce

Česko Slovensko má talent v Obecním domě

Redakce

Obrazy Jakuba Roztočila se po osmi letech vrací do pražské galerie Ex Post

Redakce