Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Výtvarné umění Praha

NOVÁ EXPOZICE V BÍLKOVĚ VILE A VÝSTAVA VĚNOVANÁ FRANTIŠKU BÍLKOVI A OTOKARU BŘEZINOVI

Bilkova vilaKrátce před letními prázdninami se pro veřejnost znovu otevře pražská Bílkova vila, uzavřená od loňského podzimu kvůli přípravě nové stálé expozice. Autorem této pozoruhodné stavby z let 1910–1911 je sochař František Bílek (1872–1941) – jeden z nejoriginálnějších českých umělců přelomu 19. a 20. století. Objekt se nachází ve správě Galerie hlavního města Prahy od roku 1963.

Vila bude pro veřejnost opět otevřena od 21. 6. 2022

František Bílek
František Bílek

Cílem nové stálé expozice bylo odstranění rušivých a nepůvodních prvků vytvořených v rámci předchozí instalace a citlivější přístup k interiérům Bílkovy vily. V nich vystavená díla tvoří přehlednější tematické celky. Na rozdíl od chýnovského domu, kde bude možné spatřit převážně pozdní umělcovu tvorbu a jeho práce s husitskou tématikou, prezentuje expozice v pražské vile zejména sochařova exaltovaná raná díla, nabitá intenzivním mysticismem.

František Bílek a Otokar Březina

Literarni muzeum - Otokar Březina
Otokar Březina

Málokteré umělce spojoval tak vyhraněný vztah na bázi přátelství a současně tvůrčí inspirace jako sochaře Františka Bílka (1872–1941) a básníka Otokara Březinu (1868–1929). Pro oba umělce byl stěžejní důraz na duchovní poslání díla, které nadřadili formálnímu, estetickému výrazu. Rozhodli se proto svá mystická poselství povýšit na hlavní smysl své symbolistní tvorby, ke kterému ale, přes zdánlivý soulad, každý z nich směřoval vlastní, osobitou cestou.

 

 

Michaela Vrchotová

Galerie hlavního města Prahy

Revoluční 1006/5

110 00 Praha 1

www.ghmp.cz / Facebook: www.facebook.com/GHMP.cz/ Instagram: @ghmp.cz 

Podobné příspěvky

Švandová, Žádníková, Smolík a další jako kmotři vernisáže Dvě tváře Šumavy

Jaroslav Hauer

Centrum současného umění DOX vystavuje KAFKAesque

Petr Ondrášek

Začala výstava věnovaná osobnosti Jindřicha Chalupeckého

Petr Ondrášek