Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Výtvarné umění Praha Zprávy Pražského magazínu

Nová expozice NG ve Schwarzenberském paláci

obraz 8) Albrecht Dürer, Růžencová slavnost, 1506, Národní galerie Praha
Expozice Staří mistři
Expozice Staří mistři
Expozice Staří mistři
Expozice Staří mistři

 

 

 

 

 

 

 

 

Národní galerie Praha otevřela návštěvníkům Schwarzenberského paláce novou expozici Starých mistrů, která představuje to nejlepší ze Sbírky starého umění Národní galerie. Poprvé uvidíme vrcholná díla v koncepci, kdy vedle sebe jsou díla českého a evropského umění. Uvidíte díla Dürera, El Greca, Cranacha, Rubense nebo Rembrandta společně se Škrétou či Brandlem. České umění je zde představeno jako nedílná součást evropské kultury. Návštěvník může přímo srovnávat české a evropské umění. V přízemí paláce vznikl nový grafický kabinet.

Agnolo Bronzino, Portrét Eleonory z Toleda, asi 1543
Agnolo Bronzino, Portrét Eleonory z Toleda, asi 1543
socha 12) Adriaen de Vries, Kráčející kůň, 1610
Adriaen de Vries, Kráčející kůň, 1610

Autorem expozice je ředitel sbírky Marius Winzeler, architektonická koncepce vznikla pod vedením architekta Josefa Pleskota, který v této souvislosti zdůrazňuje: „Cílem bylo vytvořit vlídnou atmosféru pro vnímání uměleckých děl. Pokusili jsme se najít takové architektonické ztvárnění, které kurátorovi umožnilo vytvořit živou a současně působivou expozici … Roli architektury paláce pokládáme za zásadní – jejím zapojením jsme sledovali maximalizaci emocionálního zážitku při vnímání vystavených děl.“

 

obraz Doménikos Theotokópulos zv.El Greco, Modlící se Kristus, 1585 - 1597
Doménikos Theotokópulos zv.El Greco, Modlící se Kristus, 1585 – 1597
obraz Karel Škréta, Sv. Martin se dělí s žebrákem o plášť, po 1650
Karel Škréta, Sv. Martin se dělí s žebrákem o plášť, po 1650

Expozice začíná ve druhém patře Schwarzenberského paláce díly renesance a manýrismu. Představuje tvorbu např. Albrechta Dürera, El Greca, Agnola Bronzina nebo Bartholomaea Sprangera. Dále je možno obdivovat díla Lucase Cranacha st. a Hanse Holbeina st., mistrovké krajinomalby rodiny Brueghelů a Roelanta Saveryho nebo regál Georgie Flegela.

V prvním podlaží je umístěna expozice baroka a rokoka. Uvidíte monumentální oltářní obrazy, biblické výjevy či mytologické scény Petra Paula Rubense, Anthonise van Dycka či Karla Škréty. Českou dramatickou tvář baroka

socha Matyáš Bernard Braun, Sv. Juda Tadeáš, 1712
Matyáš Bernard Braun, Sv. Juda Tadeáš, 1712
obraz Petr Brandl, Simeon s Ježíškem, kolem 1730
Petr Brandl, Simeon s Ježíškem, kolem 1730

představují Matyáš Bernard Braun, Petr Brandl, Ferdinand Maxmilián Brokof vedle např. Giovanni Battisty Tiepola. Malířství 17. století zastupují např.malby od Jusepe de Ribery. Rokoko představují práce Norberta Grunda, Gerrita Dou nebo Ignáce Františka Platzera.

Expozice končí v přízemí paláce tematickým oddílem „Co Bůh? Člověk?“, která představuje plátna Franse Halse, Francisca Goyi, Michaela Václava Halbaxe nebo Josepha Wrighta of Derby.

 

 

obraz Rembrandt Harmenszoon van Rijn, Učenec ve studovně, 1634
Rembrandt Harmenszoon van Rijn, Učenec ve studovně, 1634

V přízemí je umístěn také nový grafický kabinet. Sbírka grafiky a kresby Národní galerie patří do první desítky největších a nejvýznamnějších svého druhu v Evropě. Vzhledem k tomu, že umělecké práce na papíře nelze vystavovat dlouhodobě, slouží k jejich prezentaci grafické kabinety. Nový prostor představuje komorní výstavu Linie, světlo, stín: Výběr z mistrovských děl evropské grafiky a kresby 16. a 17. století. Můžete shlédnout grafické listy Albrechta Dürera nebo italské kresby 16. století. Z důvodu ochrany díla bude pouze prvních šest týdnů možnost shlédnout proslulý autoportrét Giuseppe Arcimbolda. Zaujmou vás kresby a rytiny nizozemského a rudolfínského manýrismu. Expozice bude příští rok rozšířena o další kabinet.

Na výstavách bude probíhat doprovodný program pro širokou veřejnost, který naleznete na https://www.ngprague.cz/oddeleni-vzdelavani. NG vydala k výstavám celobarevné publikace Staří mistři a Linie, světlo, stín s vyobrazením a popisy vystavených děl.

Obrázek nad textem: Albrecht Dürer: Růžencová slavnost,1506, foto © NG Praha

Všechna díla jsou majetkem NG Praha, všechna fota © NG Praha

Zpracoval s použitím TZ NG Praha Petr Ondrášek

Podobné příspěvky

Výstava FOR GASTRO & HOTEL 2016 na výstavišti PVA Letňany

Jaroslav Hauer

Ve Ville Pellé vystavuje Lubomír Typlt

Petr Ondrášek

Výstava malířů Zuzany Red a Lukose Heye v GALERII & KAVÁRNĚ Art-n-Coffee

Redakce