Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Výtvarné umění Praha

Před Salmovským palácem vyrostla věž Jana Kaplického

Model Jan Kaplický Vež bienále

Deset let od smrti architekta Jana Kaplického si připomíná Národní galerie Praha  instalováním modelu Věže Bienále před Salmovským palácem. Věž vznikla v roce 2002 jako ideový projekt pro benátské bienále architektury.

Model Jan Kaplický Vež bienále
Jan Kaplický Vež bienále

Helena Doudová, kurátorka sbírky architektury Národní galerie Praha k historii vzniku věže uvádí:  „V roce 2002 byl Jan Kaplický osloven kurátorem Bienále architektury v Benátkách Deyanem Sudjicem, aby vytvořil ideový projekt věže. Kaplický a jeho architektonické studio Future Systems navrhli stopatrovou nakloněnou věž jako nový typ městské budovy. Unikátní aerodynamický tvar s otvorem redukujícím tlak větru představuje na nádvoří Salmovského paláce čtyřmetrový model.“

Jan Kaplický (1937–2009) byl významným českým architektem působícím od emigrace v roce 1968 ve Velké Británii. Pro Českou republiku vytvořil architekt Kaplický návrh  na Národní knihovnu na Letné (2007) a koncertní sál Antonína Dvořáka v Českých Budějovicích. Obě stavby jsou dosud nerealizované. V roce 2008 byl založen nadační fond Kaplicky Centre v Praze, uchovávající dílo Jana Kaplického a rodiny Kaplických, podporující rozvoj a propagaci architektury a moderního umění.

Fotografie: Jan Kaplický, Věž Bienále, 2002 © Lukáš Havlena

Z tiskové zprávy NG v Praze zpracoval Petr Ondrášek

Podobné příspěvky

I Praha má svou Wall Street

Redakce

Národní galerie v Praze po změně vedení

Petr Ondrášek

Stanislav Podhrázský oslaví 100 let výstavou v GASK

Petr Ondrášek