Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Výtvarné umění Praha

Světelná instalace Jana Lamra září na Pražské náplavce

Jan-Lamr

Na míru jedinečnému architektonickému prostoru (A)void Gallery, tedy kobky č. 10  Pražské náplavky, vznikla světelná instalace Coral Moon výtvarníka Jana Lamra. K vidění bude až do 29. srpna.

Jan Lamr / Coral Moon

Jan-LamrPři uvažování nad výstavou bylo jasné, že musím vymyslet instalaci, která bude vytvořena na míru tomuto unikátnímu prostoru  na břehu řeky Vltavy studia Brainwork architects architekta Petra Jandy. Něco jedinečného, jako je samotná architektura galerie, ale zároveň propojeného s místem a v souladu s architekturou, říká Lamr.

Nevelký prostor galerie působí monumentálně díky obrovské skleněné čočce. Lamr se proto rozhodl vytvořit 2,5 metru velký prosvícený objekt. Obraz je zavěšený v prostoru a v noci září jako měsíc nad řekou. Kruhový tvar komunikuje právě se skleněnou čočkou.

Motiv korálů odkazuje na environmentální křehkost, propojuje instalaci s vodou v řece a do městské zástavby se snaží promítnout téma přírody. V noci zářící objekt má vyvolat zamyšlení, možnost zastavit se uprostřed rušné náplavky a meditovat,“ dodává Lamr.

Výtvarník a sochař Jan Lamr získal umělecké vzdělání studiem propagační grafiky na Vyšší odborné škole grafické v Praze, které ukončil v roce 2006.  Jan Lamr pracuje s abstraktním vyjádřením a zkratkou. Prvotní náměty pro svá díla nalézá v uvolněné, živelné kresbě, pro niž obvykle využívá akrylové fixy s různě silnými hroty. Vybrané motivy vzniklé automatickým tvořením dále rozpracovává na rozměrných plátnech. Dosud vystavoval v Městské galerii Litomyšl, Galerii Kroupa, Galerii Gambit, Galerii Chodovská tvrz aj.

  1. – 29. 8. 2022 / (A)void Gallery / kobka č. 10 / Náplavka u Jiráskova mostu

FB událost: www.facebook.com/events/396571649240462

Anna Mašátová

Podobné příspěvky

Svatá Ludmila – žena na rozhraní věků

Redaktor J.Hampl

Vlčí máky v obrazech, aneb 27 unikátních děl vydraží pro válečné veterány a další potřebné!

Jaroslav Hauer

Centrum současného umění DOX vystavuje KAFKAesque

Petr Ondrášek