Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Výtvarné umění Praha

Výtvarnice Alexandra Hejlová a Salvador Dalí v Praze v zajetí světového umění

Alexandra Hejlova

V pondělí 18. října se konala  mimořádná výstava české  výtvarnice Alexandry Hejlové, která právě prožívá svůj mimořádně velký, doslova světový úspěch. Není divu, po úspěšné zářijové výstavě v Rakousku v Markt Piestingu, zazářila svou výstavou v luxusních prostorách Galerie Salvador Dalí v Praze. Paní ředitelka galerie, Irena Limbergová / společnost Dalí Universe, celou výstavu navíc  pojala jako dvojvýstavu  – Hejlová/Dalí, což je ve světě výtvarného umění až neuvěřitelná pocta.  

Výtvarnice Alexandra Hejlová a Salvador Dalí v Praze v zajetí světového umění

Díky společnosti Dalí Universe a jejímu majiteli, panu Beniaminu Levimu, který byl zároveň blízkým přítelem Salvadora Dalího, bylo možné zahájit dne 10. prosince 2019 v Praze, jedinečnou výstavu věnovanou bronzovým sochám a grafikám Salvadora Dalího. Právě mezi těmito unikátními exponáty Alexandra Hejlová představila svá nová díla. Nechyběla zde ani nejnovější módní kolekce kabelek a šperků. Zároveň představila svou další výtvarnou aktivitu, pustila se do navrhování divadelních kostýmů pro novou divadelní hru “Jsem krásná ?” a zároveň se také postarala o celou scénu. Alexandra Hejlová se svěřila, že navrhovat kostýmy pro kamarádku Heidi Janků a herečku Veroniku Jeníkovou, byla radost a splněný sen zároveň.

Na výstavě rovněž představila zcela nový obraz “Dotyk motýlů”, který namalovala na obálku nové knihy pro Nakladatelství Jindřich Kraus – Pragoline, která nese název “Motýl na žínce” a vychází 22. listopadu kdy ji zároveň v době adventu pokřtí.

Díky Alexandře Hejlové se v Galerii Salvador Dalí sešlo hned několik známých osobností na jednom místě, jen namátkou vzpomeňme na již zmiňované dámy, Heidi Janků, Veroniku Jeníkovou, nemohl chybět ani zpěvák, herec Jiří  Štědroň, moderátorka Štěpánka Duchková, herec Jan Kuželka, legendární moderátor Slávek Boura, který celým večerem provázel, zpěvák a  hudebník Jindřich Kraus, houslista Michael Hejč, hudební skupina Maxíci, zpěvák, herec Martin France a v neposlední řadě slovenský zpěvák Peter Paul Pačut, který je nejuznávanější evropský protagonista Freddyho Mercuryho. “Já jsem neskutečně šťastná, vděčná, vlastně to stále ještě moc nechápu co se to děje, jak je to vůbec možné, že tady můžu stát a vystavovat s takovým velikánem jako je Salvador Dalí a ještě to tady prožívám se svými kamarády, které jsem díky pandemii neviděla skutečně dlouho a jsem poctěna, že tu jsou, a že mě přišli podpořit …”

Také v těchto dnech s Ivanou Kolouškovou, která přijela také Alexandru podpořit, chystají další výstavu v Dolním Rakousku a Alexandra Hejlová již na jaře příštího roku poputuje zpátky do Rakouska.

Poděkování všem partnerům – Pizza Sull Angolo, Hilarion – podologický institut Petry Klikové, Nakladatelství Jindřich Kraus – Pragoline.

red.

Dalí Universe

Opletalova 1535/4
110 00 Praha 1
Email: info@daliprague.cz
Facebook: https://www.faceb…
WWW: https://www.dalip…
GPS: 50,080947 14,429333

Muzeum v Opletalově ulici představuje 15 soch nevyčíslitelné hodnoty ze soukromé sbírky slavného italského mecenáše umění Beniamino Leviho, který byl zároveň blízkým přítelem Salvadora Dalího.

Stálá expozice Salvadora Dalího vznikla 12. 12. 2019 v pražské Opletalově ulici. Naprosto ojedinělá a svou odvahou a neotřelostí překvapivá výstava zahrnuje 15 soch nevyčíslitelné hodnoty ze soukromé sbírky slavného italského mecenáše umění Beniamino Leviho, který byl zároveň blízkým přítelem Salvadora Dalího. Mezi nejzajímavější exponáty patří bezesporu socha Space Elephant (Kosmický slon), Space Venus (Vesmírná Venuše) a Snail and the Angel (Hlemýžď a Anděl). Kromě soch si můžete prohlédnout na padesát grafik svérázného španělského malíře, včetně jednoho z nejznámějších děl – L’oeil Fleuri, jehož originál do pražského muzea zapůjčil opět sám pan Levi. Ke zhlédnutí je i speciální kolekce skleněných soch či sošky a šperky ve stylu Salvadora Dalího, které jsou vyhotoveny ze zlata a diamantů. Vybrané exponáty je možné si na místě zakoupit.
 
Salvador Dalí nebyl jen malíř, ale také všestranný a eklektický umělec v pravém slova smyslu. Byl široce uznáván jako sochař, spisovatel, ilustrátor, režisér, šperkař, ale i v mnoha dalších profesí. Vášeň a drtivá touha vyjádřit se v sochařství jsou v jeho životě konstantní. Obzvláště se zajímal o sochařství od roku 1934 do roku 1987.
 

 

 

 

 

Podobné příspěvky

Galerie Ludvíka Kuby v Poděbradech vystavuje díla Marie Blabolilové

Petr Ondrášek

Graffiti o velikosti 450 m2 na Výstavišti Praha

Redakce

V Museu Kampa připravili retrospektivu Lubomíra Přibyla

Petr Ondrášek