Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Zprávy Pražského magazínu

Zažijte to znovu !

Taková road show v ČR ještě nikdy nebyla!

Vyskočil, Werich-Petrášek, Batěk a Drössler se stanou součástí zcela unikátního projektu

 

Herci Ivan Vyskočil a Petr Batěk, kantor, moderátor a herec Jiří Werich Petrášek a zpěvačka, herečka      a kantorka Renata Drössler se už od 7. září stanou součástí unikátního projektu – road show s názvem ZAŽIJTE TO ZNOVU!, která vznikla v rámci 100. výročí oslav vzniku Československa. Představí se v rolích učitelů v 16 českých a moravských městech.

 

Unikátní roadshow, která se zde nikdy nebyla, projede významná města ČR, kde se vždy představí v centru či na jinak exponovaných místech. Prvorepubliková Spořitelna, Laurinka(předchůdce dnešní Škoda Auto), prvorepubliková cukrárna, trafika, ale také obecná škola. Přesně takovéto dobové a velmi povedené funkční kulisy uvidí malí i velcí návštěvníci projektu, jehož součástí bude i bohatý doprovodný kulturní program, a kde vystoupí například Onďrej Ruml, Dasha nebo skupina Šlapeto a podobně.

 

„Jde o to, abychom veřejnosti co nejlépe přiblížili život z té doby před sto lety. V prvorepublikové kavárně si návštěvníci budou moci dát třeba filtrovanou kávu s bábovkou nebo švestkové knedlíky s mákem, tak jak to měl rád T. G. Masaryk, ale i další dobroty. Poodívají se, jak vypadala tehdejší Spořitelna Česká, jak zněl opravdu původní název této  ‘záložny’, prohlédnou si dobové auto a další materiály.

A co bude hodně atraktivní – bude naše obecná škola, kde se       i něco ‘naučí’,” prozradil autor projektu Lukáš Nádvorník         z pražské společnosti Media Park.

 

“Děti, ale třeba i jejich rodiče se ve zhruba čtvrthodinových vstupech dozvědí, jak vypadala tehdejší školní výuka. Kolik bylo ve třídách bězně žáků a zajímavé je také zjištění, jak to doopravdy bylo s fyzickými tresty a s proslulou rákoskou,” prozradil jeden z učitelů a spoluautor scénáře k výuce herec Petr Batěk.

 

„Snažili jsme se s kolegou a PR manažerem projektu René Kekelym, s nímž jsme dávali scénář ke škole dohromady, aby to bylo opravdu poutavé, poučné, ale i zábavné. Protože svou roli tam bude hrát i školník, což byla tehdy naprosto neopomenutelná postava ve školách,” podotkl Batěk, který se bude střídat se svými kolegy v různých městech, kudy road show pojede.

 

Protože jde nejenom o zážitkovou, ale i výukovou záležitost, udělilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy tomuto projektu záštitu a například zmíněná část se školou vznikla      v úzké spolupráci s Muzeem Jana Ámose Komenského, které je  odborným poradcem právě v historických souvislostech             a detailech výuky…

 

Projekt Zažijte to znovu! odstratuje 7. září v rodišti T. G. Masaryka v Hodoníně a poslední zastávkou budou 28. října Pardubice. Mezitím bude mít unikátní roadshow zastávky ve Vysokém Mýtě, České Třebové, Jihlavě, Českých Budějovicích, Chebu, v Praze, Znojmě, Vlašimi, Liberci, Hradci Králové, Děčíně, Příbrami, Plzni a v Ostravě. Vstup je všude ZDARMA!

 

Podrobné termíny, časy i osobnosti, které v tom daném městě budou, najdou návštěvníci buďto na webu: www.zazijtetoznovu.cz nebo na Fb https://www.facebook.com/zazijtetoznovu.

 

„Součástí tohoto mimořádného projektu je také speciální virtuální 3D prohlídka, kterou pro nás vyrobila slovenská agentura WOW, specializující se na tyto technologie a díky které si diváci za pomoci speciálních brýlí v každé z těch lokalit projdou místa, kde vznikala první republika. Podívaji se tak vlastně reálně do Rašínova bytu, Pánského klubu Obecního domu, Harrachovského paláce, Poslanecké sněmovny i Masarykova vlaku, kterým se první prezident do nového Československa 20. a 21. prosince 1918 vracel z exilu ze Ženevy, přes jižní Čechy až do Prahy…,” dodal autor projektu Lukáš Nádvorník.

skola

Podobné příspěvky

Česko má v mém srdci speciální místo, říká Mireille Mathieu 

Redakce

Začátek adventu se španělskou sopranistkou Beatriz Lafont

Redakce

Slovenští Fragile zahájí v Malostranské besedě v Praze turné po českých městech.

Redakce