Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Kultura Zprávy Pražského magazínu

Zažijte to znovu !

Taková road show v ČR ještě nikdy nebyla!

Vyskočil, Werich-Petrášek, Batěk a Drössler se stanou součástí zcela unikátního projektu

 

Herci Ivan Vyskočil a Petr Batěk, kantor, moderátor a herec Jiří Werich Petrášek a zpěvačka, herečka      a kantorka Renata Drössler se už od 7. září stanou součástí unikátního projektu – road show s názvem ZAŽIJTE TO ZNOVU!, která vznikla v rámci 100. výročí oslav vzniku Československa. Představí se v rolích učitelů v 16 českých a moravských městech.

 

Unikátní roadshow, která se zde nikdy nebyla, projede významná města ČR, kde se vždy představí v centru či na jinak exponovaných místech. Prvorepubliková Spořitelna, Laurinka(předchůdce dnešní Škoda Auto), prvorepubliková cukrárna, trafika, ale také obecná škola. Přesně takovéto dobové a velmi povedené funkční kulisy uvidí malí i velcí návštěvníci projektu, jehož součástí bude i bohatý doprovodný kulturní program, a kde vystoupí například Onďrej Ruml, Dasha nebo skupina Šlapeto a podobně.

 

„Jde o to, abychom veřejnosti co nejlépe přiblížili život z té doby před sto lety. V prvorepublikové kavárně si návštěvníci budou moci dát třeba filtrovanou kávu s bábovkou nebo švestkové knedlíky s mákem, tak jak to měl rád T. G. Masaryk, ale i další dobroty. Poodívají se, jak vypadala tehdejší Spořitelna Česká, jak zněl opravdu původní název této  ‘záložny’, prohlédnou si dobové auto a další materiály.

A co bude hodně atraktivní – bude naše obecná škola, kde se       i něco ‘naučí’,” prozradil autor projektu Lukáš Nádvorník         z pražské společnosti Media Park.

 

“Děti, ale třeba i jejich rodiče se ve zhruba čtvrthodinových vstupech dozvědí, jak vypadala tehdejší školní výuka. Kolik bylo ve třídách bězně žáků a zajímavé je také zjištění, jak to doopravdy bylo s fyzickými tresty a s proslulou rákoskou,” prozradil jeden z učitelů a spoluautor scénáře k výuce herec Petr Batěk.

 

„Snažili jsme se s kolegou a PR manažerem projektu René Kekelym, s nímž jsme dávali scénář ke škole dohromady, aby to bylo opravdu poutavé, poučné, ale i zábavné. Protože svou roli tam bude hrát i školník, což byla tehdy naprosto neopomenutelná postava ve školách,” podotkl Batěk, který se bude střídat se svými kolegy v různých městech, kudy road show pojede.

 

Protože jde nejenom o zážitkovou, ale i výukovou záležitost, udělilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy tomuto projektu záštitu a například zmíněná část se školou vznikla      v úzké spolupráci s Muzeem Jana Ámose Komenského, které je  odborným poradcem právě v historických souvislostech             a detailech výuky…

 

Projekt Zažijte to znovu! odstratuje 7. září v rodišti T. G. Masaryka v Hodoníně a poslední zastávkou budou 28. října Pardubice. Mezitím bude mít unikátní roadshow zastávky ve Vysokém Mýtě, České Třebové, Jihlavě, Českých Budějovicích, Chebu, v Praze, Znojmě, Vlašimi, Liberci, Hradci Králové, Děčíně, Příbrami, Plzni a v Ostravě. Vstup je všude ZDARMA!

 

Podrobné termíny, časy i osobnosti, které v tom daném městě budou, najdou návštěvníci buďto na webu: www.zazijtetoznovu.cz nebo na Fb https://www.facebook.com/zazijtetoznovu.

 

„Součástí tohoto mimořádného projektu je také speciální virtuální 3D prohlídka, kterou pro nás vyrobila slovenská agentura WOW, specializující se na tyto technologie a díky které si diváci za pomoci speciálních brýlí v každé z těch lokalit projdou místa, kde vznikala první republika. Podívaji se tak vlastně reálně do Rašínova bytu, Pánského klubu Obecního domu, Harrachovského paláce, Poslanecké sněmovny i Masarykova vlaku, kterým se první prezident do nového Československa 20. a 21. prosince 1918 vracel z exilu ze Ženevy, přes jižní Čechy až do Prahy…,” dodal autor projektu Lukáš Nádvorník.

skola

Podobné příspěvky

Aukční síň Sotheby’s zařadila do své podzimní aukce obraz malířky Radky Bodzewicz

Redakce

Knihománie 2016

Redakce

Tajemný žonglér v Žitné žongluje na zelenou

Redakce