Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Divadlo Kultura Pozvánky na akce

Zázračné divadlo barokního světa, které chtěl koupit David Copperfield

Zamek-Kacina

Velkou novinkou letošní sezony je divadelní pavilon v zámecké kapli, kde je nyní umístěno přesné a funkční provedení barokního marionetového divadla.  Po téměř padesáti letech se na Kačinu vrátilo také historické loutkové divadlo rodiny Chotků i originály divadelních kostýmů, ve kterých zakladatelé zámku účinkovali.

Zázračné divadlo barokního světa, které chtěl koupit David Copperfield, je nyní k vidění na zámku Kačina

zamek-kacinaZázračné divadlo barokního světa vzniklo v roce 1993 pro inscenaci opery Orfeo ed Euridice klasicistního autora Christopha Willibalda Glucka. Jde o přesné provedení barokního marionetového divadla vytvářející dokonalou opticko-akustickou divadelní iluzi barokní formy. Inscenace měla premiéru v Zrcadlové síni Klementina a s mezinárodním ohlasem se hrála do roku 2005. Funkční zařízení včetně kompletního fundusu loutek, dekorací i kostýmů získalo v roce 2020 Divadelní oddělení Národního muzea. „K tomuto divadlu se váže příběh, kdy na světovém turné s inscenací opery Orfeo ed Euridice si soukromé představení objednal také kouzelník David Copperfield a po jeho zhlédnutí chtěl divadlo koupit,“ říká ředitel Národního zemědělského muzea Kačina Pavel Douša.  

Video Zázračné divadlo barokního světa.

zamek KacinaPo téměř padesáti letech se na Kačinu vrátilo také původní chotkovské loutkové divadlo. Malované divadélko původně sloužilo jako kulisa pro loutkové hry, které byly pořádány pro zábavu dětí hraběte Jindřicha Chotka (1802–1864). Společně s dalšími chotkovskými teatráliemi však bylo v 60. letech 20. století převezeno z Kačiny do Prahy a stalo se součástí sbírek Divadelního oddělení Národního muzea V zámeckém divadle jsou též vystaveny restaurované kostýmy z původního chotkovského zámeckého divadla a k vidění budou celou návštěvnickou sezónu. „O mimořádné lásce Chotků k divadlu snad nejlépe vypovídá skutečnost, že zámecká kaple, ve které je nyní divadlo vystaveno, nebyla na rozdíl od sousedního divadelního sálu nikdy dostavěna,“ doplňuje Pavel Douša.

zamek KacinaDivadelní aktivity tvořily nedílnou součást života příslušníků hraběcího rodu Chotků od 2. poloviny 18. století. Zprvu byla divadelní přestavení pořádána na zámku ve Veltrusech. Po získání Novodvorského panství Chotky (1764) se součástí zámku v Nových Dvorech stalo zimní a letní zahradní divadlo. Rovněž v nové rodové rezidence na Kačině, kterou nechal v letech 1806–1824 postavit hrabě Jan Rudolf Chotek (1748–1824), nesměla chybět divadelní scéna umístěná do tzv. pavilonu kaple. Dostavba kačinského divadla se však nakonec protáhla až do roku 1851, kdy proběhlo jeho slavnostní otevření. V 50. a 60. letech 19. století se na Kačině odehrával bohatý divadelní život. Do přípravy a realizace divadelních představení se zapojovaly jak děti Jindřicha Chotka, tak vybraní chotkovští zaměstnanci. Hlavní iniciátorem kačinských divadelních aktivit byl především nejstarší Jindřichův syn Rudolf Karel Chotek (1832–1894), autor nejméně čtrnácti divadelních her. A není vyloučeno, že Rudolfův celoživotní zápal pro divadlo se zrodil během sledování her v chotkovském loutkovém divadle.

Barokni_DivadloNárodní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také dalších pět poboček Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice a nově otevřené muzeum v Ostravě. Muzeum na zámku Kačina mapuje především historii českého venkova, expozice představuje vývoj hospodářského zázemí zámku. Samotný zámek Kačina je českým empírovým klenotem, návštěvníkům nabízí jedinečné interiéry, jako je chotkovská knihovna, divadlo nebo lékárna.

Více na www.nzm.cz.

Foto: Jaroslav Smekal

Pavel Douša, ředitel pobočky

Národní zemědělské muzeum Kačina

Svatý Mikuláš 51

284 01 Kutná Hora

 

Podobné příspěvky

Arktické safari a jiné povídky z Grónska

Redakce

Karel Gott zahájil výstavu Gott My Life

Šebík

GHMP připravila retrospektivu Margity Titlové

Petr Ondrášek