Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
rodina

Výchova je prvotním právem rodičů, nikoliv školy

rodina

Dnes je 1. září, takže se nám děti zase vracejí do škol. Chtěla bych nám všem rodičům (a také učitelům) popřát hlavně pevné nervy. Žáčkům, žákům i studentům pak hodně školních úspěchů i dobrých kamarádů, ti jsou vždycky potřeba.

Hned na začátek školního roku pro vás mám jedno upozornění.

V nejbližších dnech budete jako rodiče pravděpodobně na třídních schůzkách školou vyzváni, abyste podepsali různé dokumenty. A to i ty např. o souhlasu s působením školního psychologa či účasti vašich dětí na nejrůznějších osvětových programech. Každá škola toto může mít ošetřené trochu jinak a může to být zcela v pořádku. Ale přesto si dejte pozor, jaké informované souhlasy podepisujete a komu všemu tím dáváte možnost na vaše děti působit. Nový ministr školství nechal nedávno na MŠMT vyvěsit duhovou vlajku a to je bohužel signál, že se děti ve školách mohou setkat s ideologiemi, které jako rodiče máme právo (a vzhledem ke zdravému vývoji našich dětí) i povinnost odmítnout

Já to třeba dělávala tak, že jsem automatický souhlas k těmto akcím nedala a domluvila se s paní učitelkou, že mě seznámí s každým konkrétním programem předem. Zvlášť, což při generálním souhlasu u nikoho dalšího nedělala. A podle toho jsme se pak s manželem rozhodovali. Rozhodně to nejsou přehnané obavy a nebo snad ostuda si o něco podobného říct. Prostě je to projev rodičovského práva, kdy výchova je prvotním právem rodičů, nikoliv školy. 

Jana Jochová

Podobné příspěvky

KDU-ČSL prosazuje v Senátu více peněz pro rodiny s dětmi

Redakce

Zůstaňte dobrými rodiči i po rozchodu

Redakce

V testu vysokých dětských židliček tři modely propadly

Redakce