Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Atletika Sport

Atletické špičky míří do středočeského městyse na světově uznávaný mítink

Nehzvizdy_atletika

Nehvizdy – Navzdory coronaviru proběhne i letos Mezinárodní atletický mítink Hvězdy v Nehvizdech, který se zde koná již od roku 2018.  Nechybí proto v českém, evropském a světovém kalendáři prestižních halových mítinků, přičemž od roku 2020 je certifikován Českým atletickým svazem. Vloni se rovněž stal součástí prestižní světové série Indoor Tour Bronze a letos se posunul do druhé nejvyšší kategorie na světě – Indoor Tour Silver. 

Atletické špičky míří do středočeského městyse na světově uznávaný mítink

atletika-koule„Když jsem v roce 2017 zjistil, že malý městys za Prahou má víceúčelové sportoviště, o němž si řada mnohem větších měst může nechat jen zdát, hned mě napadlo, že nehvizdská sportovní hala je pro konání závodů jak ušitá. Po několika akcích pro děti jsem začal uvažovat o národním mítinku pro seniorskou špičku a od toho už nebylo k tomu mezinárodnímu daleko. Již 18. ledna 2018 hostily Nehvizdy závodníky z osmnácti států na třech kontinentech. Mnozí si při odjezdu už chtěli rezervovat datum na příští rok,“ uvedl Tomáš Vojtek, ředitel mítinku Hvězdy v Nehvizdech. Jinak také český atlet vícebojař, mistr ČR v desetiboji z roku 2015.  

Sportovní klání světových atletických hvězd podpořila Nadace ČEZ

částkou 300 000 korun

atletikaDruhý ročník se proto stal samozřejmostí a počet zúčastněných zemí se dostal k číslu 33. „Díky podpoře Nadace ČEZ a světové rekordmanky ve vrhu koulí Heleně Fibingerové jsme mohli v rámci 3. ročníku pořídit nový koulařský sektor a snad i díky tomu padl nejlepší světový výkon v kouli v podání Tomáše Staňka, současného mistra Evropy. Ostatně národní rekordy různých zemí padají v Nehvizdech už poměrně pravidelně, stejně tak i ty nehvizdské z předchozích ročníků,“ dodal Tomáš Vojtek.

Mezinárodní atletický mítink v Nehvizdech proběhne již 30. ledna

atletika„Mítink v malé sportovní hale má neskutečnou atmosféru a maximálně ideálně nastavené podmínky pro sportovce, závodící děti i diváky. Hvězdy v Nehvizdech totiž nejsou jen o sportovních výkonech světově známých atletů, ale i doprovodných akcích pro děti, dospělé či handicapované sportovce. Jejich garantem je přitom jeden z nejúspěšnějších českých atletů a ambasadory největší české sportovní hvězdy jako jsou Helena Fibingerová, Roman Šebrle, Petra Kvitová, Tomáš Dvořák, Aleš Valenta nebo Lucie Hradecká. Nejen proto ale Nadace ČEZ tento podnik podporuje. Snažíme se tak pomoci organizátorům i v dnešní nelehké covidové době. Už jen proto, že zatímco dříve praskala hala doslova ve švech, dnes do ní mohou za dodržení všech hygienických opatření pouze sedící diváci. Těch se do ní bohužel vejde jen čtyři sta,“ říká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ podporuje  jako jeden z generálních partnerů mítink v Nehvizdech pravidelně. Ten letošní v tamní sportovní hale proběhne již 30. ledna. Národní program začíná v 15 a mezinárodní v 17 hodin. Do středočeského městyse přitom zavítá více než 40 závodníků z celého světa, a to jak z Evropy, tak i Asie či amerického kontinentu. Vesměs se jedná o nejúspěšnější sportovce ve svých zemích, kteří je reprezentují na mezinárodních mítincích, včetně olympiád.

Velmi slušné zastoupení bude mít i Česká republika. Respektive z mužů v hodu koulí Tomáše Staňka a výškaře Marka Bahníka, tedy to nejlepší, co může současná česká atletika nabídnout. Vysoce kvalitní je i  zastoupení žen ve skoku vysokém. Konkrétně jde o Denisu Pešovou, Patricii Burajovou, Anitu Hruškovou, Adélu Hanákovou, Annu Ivasienkovou a Elišku Zimmermannovou.  

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy

Foto: Archiv Hvězdy v Nehvizdech

Podobné příspěvky

König v italském Missanu zrychlil a dojel dvacátý

Redakce

Milík: Jsem vděčný za další šanci

Šebík

Jaroslav Lorenc vybojoval stříbrnou medaili na Světových hrách

Redakce