Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Sport

Češi hrají americkou profesionální PBA

boiling

Dočkali se! Po dlouhém období příprav vyrazila česká výprava na americkou profesionální PBA. Čtveřice bowlerů Jaroslav Lorenc, Jan Macek, Marek Talpa a Lukáš Jelínek bojuje v konkurenci nejlepších profesionálů světa.

Splněný bowlingový sen

Jaroslav Lorenc již má s PBA zkušenost: „Jedeme s velkým očekáváním. Jedná se o nejlepší soutěž na světě a my se nemůžeme dočkat, až se opět porovnáme s legendami světového bowlingu. Nejde jenom o soupeře, ale přístup k bowlingu jako sportu a show je v Americe o řád výše než jinde na světě. Jedeme tam vydat ze sebe absolutní maximum a uvidíme, na co to bude stačit.“ Naši bowleři se potkají například se světovou jedničkou Australanem Jasonem Belmontem, letošní superhvězdou PBA Anthony Simonsenem a s dalšími americkými profesionály i nejlepšími Evropany.

Profesionální bowlingová liga PBA (Professional Bowlers Association) je nejprestižnější světovou soutěží. Samotná účast je podmíněna přísnými podmínkami. Jan Macek vysvětluje: „Dostat se na takový turnaj je hodně obtížné, protože nejlepší profesionálové mají místo jisté a ti, co je doplní, musí postoupit z předturnajové kvalifikace (PTQ). My jsme díky našim úspěchům z evropských a světových šampionátů dostali od pořadatelů divokou kartu, nemusíme PTQ hrát a máme tak jisté místo v hlavním turnaji.“

bowling-kouleStriktní pravidla platí i pro bowlingové koule, se kterými hráči mohou v PBA hrát. „Urethanové koule, což je materiál, který využívají hlavně leváci, nesmí být vyrobené před srpnem 2022. Takže s sebou nebereme moc koulí a většinu navrtáme až na místě v servisním kamionu PBA,“  říká Jan Macek. Sportovní hráči hrají s vlastními bowlingovými koulemi, na turnaji jich používají vždy několik. Dráhy pro sportovní bowling se mažou tenkou vrstvou speciálního oleje v různých mazacích modelech, které definují vlastní obtížnost hry. Netřeba dodávat, že mazání na americké PBA patří k nejtěžším na světě. Vybrané koule pak hráči používají pro konkrétní podmínky na dráze, které se navíc v průběhu hry mění a bowleři se jim musí průběžně přizpůsobovat. 

Hráči se účastní turnajové série World Series of Bowling (WSOB) ve městě Wauwatosa, nedaleko od Milwaukee. Série se skládá ze tří turnajů, na každém z nich odehrají 20 her kvalifikace. Každý turnaj se hraje na jiném mazacím modelu a účastní se ho 120 hráčů. Vždy pět nejlepších hráčů z každého turnaje postupuje do finálové TV show, kde se utkají o vítězství na turnaji. Kvalifikační výkony ze všech tří turnajů, tedy 60 odehraných her, pak určí nejlepší dvanáctku hráčů. Ti se utkají v atraktivní TV show o titul absolutního vítěze World Championship, což je turnaj nejvyšší kategorie Major a je jedním z pěti v daném kalendářním roce.

Prezident české bowlingové asociace Karel Vopička věří v úspěch české výpravy: „Kluci už mnohokrát dokázali, že bowling hrát prostě umějí a mohou se porovnávat opravdu s absolutní evropskou i světovou špičkou. I tak je tento jeden z vrcholných turnajů americké PBA pro ně velkou výzvou, určitě bude nelehké nepodlehnout atmosféře, ale jsem se jist, že ukážou to nejlepší a nám doma nezbývá, než alespoň na dálku držet palce a popřát hodně štěstí.”

Stránky turnaje a výsledky: https://www.pba.com/2023/april/world-series-bowling-xiv-preview

Odkaz na článek o PBA na webu České bowlingové asociace czechbowling.cz: https://www.czechbowling.cz/clanky/nasi-reprezentanti-odletaji-na-pba-230408

Eva Skořepová

Podobné příspěvky

Topforex ATT Investments uspěl v Českém poháru, Štoček s Bártou na pódiu

Redakce

Prezident v síni slávy

Šebík

Lay Dee Jane: Nemohla bych hrát muziku, která mě neoslovuje

Redakce