Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Sport Vodní sport

Česká plachetnice v Zemi Františka Josefa

Česká plachetnice BAGATELA přistála v zátoce ostrova Hooker

Dne 15. srpna 2019 se námořní jachtě s/y BAGATELA s posádkou Pavel Elstner, Zdeněk Žižka, Petr Ondráček, Jaroslav Bican a Miroslav Štěpán jako vůbec první české lodi podařilo přistát v Tiché zátoce ostrova Hooker v souostroví Země Františka Josefa.

ostrov Hooker
Cesi to dokazali

Zde na nejsevernější polární stanici byla vřele přijata osádkou pěti jejich ruských pracovníků, s nimiž posádka strávila jeden den plný událostí od pozorování rodinky ledních medvědů, stád mrožů, tuleňů, staveb a vybavení vlastní stanice (včetně muzea a vlastní nejsevernější pošty) a jejího okolí, až po boj s ledovými krami.

Překonáním 80° severní šířky bylo dosaženo českého rekordu v doplutí k severnímu pólu. Po 146 letech od objevitelské plavby rakousko-uherské expedice s Čechy J. Payerem a O. Křížem tak vstoupila česká noha opět na toto území. 

Plavba byla uskutečněna po neopravitelné poruše v Barentsově moři ve vzdálenosti 400 Nm od startu v Murmansku. Až do ukončení dne 26. srpna po uplutí 1 600 Nm ve stejném přístavu proběhla plavba pouze na plachty. Tato okolnost umocňuje sportovní hodnotu této plavby. To vytvořilo značně náročné situace zejména při plavbě v ledovcových polích, mezi krami a při návratu bojem s proměnlivými směry a sílou větru od bezvětří až do 30 uzlů. To vše ve světle končících víz do Ruska 28. srpna.

Vlastní expedice byla náročná i na přípravu vzhledem k značnému a mnohdy těžko překonatelnému boji s ruskými úřady. Jen díky veliké pomoci přátel u nás a v Rusku se nakonec na druhý pokus po tříleté přípravě podařilo naplnit hlavní cíle expedice.

Bohužel, letošní nerozmrznutí okolí ostrova Wilczeka neumožnilo navštívit hrob strojníka objevitelské expedice Oto Kříže. Dovezený kámen z jeho rodiště tam tak dopraví osazenstvo polární stanice někdy v příštích letech.

Petr Ondráček/Eva Skořepová

e-mail: eva@skorepova.com

www.sailing.cz

www.facebook.com/sailingcz

 

 

 

 

 

Podobné příspěvky

Dostihový den Elektrizace železnic Praha

Redakce

Ve Spojených arabských emirátech získala naše reprezentace historicky první medaili

Redakce

Praha poskočila před Brno, nasázela mu čtyři góly

Redakce