Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Motosport Sport

Česká plochodrážní sezóna začala v Praze

Jako by se zdálo, že se i počasí na plochodrážní sezónu těší. Zatímco minulý víkend na většině míst padal sníh, včera se na obloze v Praze neobjevil ani jeden černý mrak a celou dobu na pražský stadion svítilo sluníčko. A tak nic nebránilo tomu, aby se mohl uskutečnit první závod sezóny – Markéta Open! Již u pokladen bylo znát, že účast fanoušků bude slušná, tvořily se dlouhé fronty a ještě pár minut před začátkem si fanoušci stále kupovali lístky. Závod začal tradičním nástupem jezdců. Dráhu přijeli vyzkoušet i dva polští závodníci – Patryk Malitowski a Patryk Dolny. Malitowski se ukázal hned v první rozjíždce, kdy jízdu vyhrál a mohl si na začátku připsat 3 body. Ve druhé rozjížďce jsme byli svědky pádu Romana Čejky. Tento pád zavinil, že jsme Romana viděli v této rozjížďce naposledy, v dalších jízdách nenastoupil a tak ho musel zaskočit mladý jezdec Filip Hájek. Martin Málek, známý jako jezdec Jawy, se musel v rozjížďce s číslem 3 potýkat s problémy na motocyklu a z jízdy musel odstoupit kvůli defektu. Ve čtvrté jízdě ukázal Matěj Kůs, pražský jezdec AK Markéty, že je letos ve výborné formě, před ostatními jezdci měl velký náskok a tak si právem připsal 3 body. Jako jediný Čech, spolu s Polákem Malitowskim, si mohl připsat při součtu bodů po 8. jízdě plný počet bodů – čili 6. Další 4 jízdy se odehrály bez defektů, avšak s jedním pádem a to Michala Škurly. Start se opakoval se všemi závodníky. Po těchto 4 jízdách se mohli pyšnit 3 body – Josef Franc, Václav Milík, Tomáš Suchánek a Matěj Kůs, který si stále držel první místo (Malitowski získal ve své jízdě jen 1 bod a tak umožnil Matějovi náskok). Když ve 13. jízdě musel Škurla odstoupit, kvůli defektu, byl to pro něj konec závodu. Do poslední své jízdy s číslem 18 již nenastoupil. Místo něj sedl na motocykl náhradník Hájek, který v této rozjížďce spadl, avšak svůj motocykl stihl z dráhy odklidit dříve, než by se jízda musela zastavit. Avšak 19. jízda byla velmi smolná pro Tomáše Suchánka a Matěje Kůse. V jízdě, kde oběma šlo o body nejvíce, aby se dostali do finále, oba z jízdy vyloučil defekt na motocyklu – nejprve Tomáše, krátce poté Matěje. Tomáš Suchánek se díky tomuto defektu mohl s účastní ve finále bohužel rozloučit, ale Matěje čekala ještě rozjížďka s jezdci se stejným počtem bodů. 11 bodů měl také Josef Franc a Zdeněk Holub. První dva z této rozjížďky postupovali do finále a těmi byli Franc a Kůs.

Finále se jelo s těmito jezdci: Matěj Kůs, Josef Franc, Patryk Malitowski a Václav Milík. Poté, co všichni odstartovali, se Malitowski nechtěl smířit se zadní pozicí a tím, že se chtěl dostat před přední jezdce, natlačil Matěje Kůse do prken. Kůs neměl nejmenší šanci tuto kolizi ustát. Ač na dráhu vyjela sanita, Matěj po chvíli vstal a za potlesku z tribuny odcházel do depa. Tam však dal průchod emocím a tak diváci mohli sledovat rvačku mezi Kůsem a Malitowskim. Malitowski byl z opakované jízdy vyloučen a Matěj odmítl do opakované jízdy nastoupit. Fanouškům bylo sděleno, že Kůs odmítá jet na druhém motocyklu. První motocykl byl v takovém stavu, který by mechanici nestihli do opakovačky opravit tak, aby se dalo na motocyklu závodit. Fanoušci byli z tohoto rozhodnutí zklamáni a finále se tak jelo jen ve dvou jezdcích. Vyhrál pardubický jezdec Václav Milík a s druhým místem mohl být spokojen Josef Franc, jezdec AK Markéta. Matějovi Kůsovi patřilo třetí místo. Když dorazil ke stupni vítězů, vysvětlil fanouškům, proč do jízdy nenastoupil, ač o nic nešlo – i kdyby motorka nebyla tak výkonná, tak jako tak by byl třetí. ,,O nic nešlo, ale já nejsem na tyhle polský manýry zvědavej”, řekl v rozhovoru s komentátorem Jiřím Hejtíkem.

Pokud jste nestihli závod Markéta Open, další možnost máte v pátek 17.4. v Pardubicích na extralize či v sobotu 18.4. na MR juniorů do 21 let ve Slaném. Co se týče pražských závodů, nejbližší závod bude 21.4. v úterý na Mezinárodním mistrovství dvojic od 18 hodin.

Podobné příspěvky

Jágr promluví o svých úspěších, ale i porážkách

Jaroslav Hauer

Jachtařská sezona konečně začíná

Redakce

Kristýna Piňosová z RODOP iQFoil týmu ve vedení na mistrovství světa!

Redakce