Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Sport

Český softballový tým vsadil na duchovní rozměr přípravy

Zehnani palek

Po třech letech konečně čeká na české softbalisty mistrovství světa. A bude to velkolepá událost. Uskuteční se totiž na Novém Zélandu a čeští hráči vyzvou v úvodním duelu domácí tým, který na ně vyrukuje s tancem haka. „Chceme postoupit ze skupiny a usilovat o historické medaile pro náš tým. Máme totiž čtyři nadhazovače s rychlostí 125 km/h, což jsme nikdy neměli. A k tomu velmi talentované pálkaře,“ prohlásil Jaroslav Korčák, reprezentační trenér. Softbalisté odlétají v úterý ráno, turnaj začíná od 26. listopadu. Ve skupině se ještě střetnou s týmy Kuby, USA, úřadujících šampionů z Argentiny a s Filipíny.

České softbalisty čeká mistrovství světa. Před odletem si nechali požehnat pálky

zehnani palekTurnaj na Novém Zélandu navazuje na mistrovství světa v Praze, které se uskutečnilo v roce 2019. V něm český tým skončil na osmém místě. Dodnes je tato akce hodnocena jako nejlepší v historii mužského softbalu. A to hlavně díky organizaci a dosahu ke sportovním fanouškům,“ prohlásil Gabriel Waage, předseda České softballové asociace. Od té doby se ale kvůli covidové pandemii musel nový ročník odkládat. Zároveň se náš tým obměnil. Na šampionátu chceme ukázat, že náš systém přípravy a práce s mládeží funguje,“ dodal Waage.

Češi budou spoléhat na své skvělé nadhazovače. Vždyť Michal Holobrádek se zúčastnil minulého ročníku šampionátu, patřil k oporám. Letos společně s Jakubem Osičkou získal extraligový titul s týmem Locos Břeclav. „Jsou to asi nejlepší nadhazovači v Evropě. Letos na amerických turnajích rovněž prokázali svoji kvalitu. Určitě budou fungovat dobře,“ dodal Marek Malý, který umí jak rychle nadhazovat, tak silně odpalovat. Podobnou univerzálnost nabízí i Vojtěch Buchner, který s mosteckým týmem poprvé postoupil do finále extraligy.

V útoku se bude český tým opírat také o talentované hráče, jako je například kapitán Tomáš Klein, Mikuláš Klas nebo George Harris. „Máme sice mladé softbalisty, ale rozhodně ne nezkušené. Za sebou mají mnoho mezinárodních turnajů a účastní se také lig v USA. Doma mají skvělé statistiky a hodně homerunů,“ dodal Korčák, jehož realizační tým vyniká také v další oblasti – ve skvělé přípravě na soupeře a ve skautingu. Na základě videí umí český tým rozebrat přednosti nadhazovačů ze soupeřových týmů nebo odhalit slabiny pálkařů. „Za ty tři roky se to hodně posunulo hlavně co se týče objemu dat, se kterými můžeme pracovat. Věřím, že nám to pomůže,“ dodal Korčák.

Modlitba a pálky na červeném koberci

Kromě toho ale český softballový tým vsadil také na duchovní rozměr přípravy. Těsně před odletem pozval do tréninkové haly na Eagles Praha starokatolický kněz. Petr Jan Vinš pak provedl žehnání modlitbou českých hráčů a jejich sportovních nástrojů. Každý takový impuls může hráčům pomoci, při startu na pálce si totiž každý musí hodně věřit. „Požehnání může být pro hráče krokem, ke kterému se mohou upnout. Prosili jsme nejenom za sportovní úspěch, ale také aby se nezranili a zachovali si hodnoty, které chtějí reprezentovat,“ prohlásil Vinš. „U nás to zas tak častá věc je není, ale v zahraniční je to poměrně běžné. Sport mám moc rád a zrovna softbal jsem hrál na gymnázium po celých osm let. Bavilo mě to.“  

Žehnání modlitbou se zúčastnilo několik hráčů a trenér. „Jsem z věřící rodiny, chodil jsem do kostela, někteří naši hráči také. Křesťanství je součástí naší kultury a kdo jiný než český tým na zahraničních akcích by jí měl reprezentovat. Jsem rád, že došlo na žehnání pálek, dělali jsme něco takového zcela poprvé. V prvním utkání nastoupíme proti Novému Zélandu, který vyrukuje s tancem haka a s přírodní magií,dodal Korčák.

Chtějí bojovat o medaile

Český tým ještě před začátkem šampionátu čeká turnaj International Invitational Series 2022 pro šest nejlepších týmů světa. „Půjde hlavně o rozehrání, protože mezinárodních utkáních za tři roky moc nebylo. I když jsme se snažili hrát přátelské zápasy s Argentinou, USA nebo s Dánskem,“ očekával Korčák. Koncem listopadu už softbalisté rozehrají ostré zápasy. A cílem bude postoupit ze skupiny, která je těžká. „Má jasného favorita, což jsou obhájci titulu z Argentiny, outsiderem jsou pak Filipíny. My, Nový Zéland, USA a Kuba si ve čtyřech zahrajeme o další dvě postupová místa,“ vyhlásil Korčák.

Z šestičlenné skupiny postupují tři celky, ve druhé skupině je pak favoritem Japonsko, Austrálie nebo Kanada.  „Já budu spokojený s medailí. Takhle to mám. Ano, jsou lepší týmy na světě, než jsme my. Ale já chci medaili,“ dodal Marek Malý, který v minulém roce vévodil ve statistikách pálkařů a nadhazovačů v domácí extralize.  

Jiří Uhlíř

International Invitational Series 2022
(přípravný turnaj)

Pátek 18. listopadu | 14:30 – Japonsko vs ČR
Sobota 19. listopadu | 14:30 – Austrálie vs ČR | 17:00 – Kanada vs ČR
Neděle 20. listopadu | 12:00 – Argentina vs ČR | 14:30 – Nový Zéland vs ČR

MS na Novém Zélandu
26.11. – 4.12.

Skupina A: Argentina, ČESKO, Filipíny, Kuba, Nový Zéland, USA.
Skupina B: Austrálie, Dánsko, Japonsko, Jižní Afrika, Kanada, Venezuela.             

 Text z modlitby

Všemohoucí Bože, ve všem našem lidském zápolení se obracíme k tobě

a žádáme tě o požehnání.

Prosíme tě nyní za tyto sportovce, buď s nimi a posiluj je,

chraň je před zraněním a úhonou, dávej jim svého ducha,

aby zachovávali férovou hru a respekt jeden k druhému i ke svým soupeřům.

Žehnej jejich úsilí a jejich přípravě, aby mohla vydat plody.

A na znamení této prosby tě nyní prosíme:

Požehnej těmto sportovním nástrojům

i těm, kteří jich budou užívat.

O to prosíme skrze Krista, našeho Pána.

Amen.

Podobné příspěvky

Příběhy biatlonového šílenství připomínají legendární pouť za Svatým grálem

Redakce

Bowler Jan Macek zahrál perfect game na Evropské bowlingové tour ve Francii

Redakce

Prague Open na pražské Markétě vyhrál Josef Franc

Redakce