Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Sport

Čeští badmintonisté bojovali na MS v Japonsku

badminton-teniste

Demonstrace asijské dominance, ale také skvělé zážitky. Tak hodnotí nejlepší čeští hráči mistrovství světa badmintonu v Japonsku. Jan Louda na něm uhrál jedno kolo, připsal si cenný skalp, poté však prohrál s patnáctým hráčem světa. Adam Mendrek s Ondřejem Králem nestačili na skotské bratry. „Mrzí mě, že jsme prohráli v koncovkách. Držíme krok s top páry v Evropě, ale je vidět absence zápasů v deblu. Hrajeme spolu teprve rok a čtvrt, budeme se ale lepšit,“ dodal Mendrek. Dvojice Tomáš Švejda, Jaromír Janáček porazila Ukrajince.

Cenný skalp a zkušenosti

Na mistrovství světa sice mezi muži vyhrál Dán Viktor Axelsen, v dalších kategoriích už ale triumfovali asijští hráči a třeba čínské páry. „Trendem je teď naprostá asijská dominance,“ prohlásil Mendrek, který si přivezl z MS Japonska plno zážitků. „Jako takovou perličku vypíchnu, že jsme jeli z tréninku a v prakticky prázdném autobuse s námi jeli Viktor Axelsen, Kenta Nishimota, Kento Momota a Carolina Marín. Je krásné vidět, kolik mistrů světa a olympijských vítězů tam sedělo.“

loudaj anZároveň to byla pro české hráče výborná konfrontace se světovou elitou. Mendrek s Králem dostali ale stopku od jednoho z nejlepších párů Evropy, což zkušeného badmintonistu mrzelo. „Celý život jsem hrál singl, stejně jako Ondra, je strašně vidět, že rozhodování v nejdůležitějších chvílích ještě není ideální. Třeba Mark Lamsfuss mi říkal, že zápas se Skoty byl opravdu dobrý, ale tam už se hraje o centimetry a právě v tom jsou ty páry, které jsou sehranější, lepší než my. Musíme to přijmout a jít dál, ale já nevěším hlavu a jak jsem řekl, byl to těsný zápas, byli šťastnější a lepší v závěrech obou setů.”

To Jan Louda jedno kolo na MS uhrál, skalp Izraelce Zilbermana je skvělým výsledkem. Zkušený třicátník získal bronz na evropském šampionátu v Madridu, kde zdolal například Nizozemce Caljouwa. Český reprezentant bohužel v dalším průběhu turnaje doplatil na minimum času na regeneraci. Lee Cheuk Yiu, patnáctý badmintonista světa, je ale více než náročnou překážkou.

Bylo pro mě docela těžké, nebylo moc času na regeneraci, zápas s Mishou (Zilbermanem – pozn. redakce) jsem dohrál kolem deváté hodiny večerní, šel jsem na dopingovou kontrolu, přijel jsem až po jedenácté hodině na hotel, druhý den jsem hrál už zase dopoledne,“ dodal Louda, který se v prvním setu snažil tlačit více na síť. „Chtěl jsem to mít pokryté abych mohl útočit, protože byl na té horší straně. Ve druhém setu byl on na té pomalejší, lepší straně, takže mohl víc tvořit. Snažil jsem já držet na síti a mít tlak, ale měl to opravdu dobře pokryté a měl jsem to už těžké.“

Na postup v mixu nedosáhla ani Bětka Bášová, která po boku Fina Antona Kaistiho podlehla brazilské dvojici Farias a Lima.

Jiří Uhlíř

Podobné příspěvky

Titul mistryně Evropy pro Kristýnu Piňosovou, členku RODOP iQFoil Teamu

Redakce

Modernizace sportovního přístavu v Podolí

Redakce

Autodrom Most přivede na sever Čech sérii NASCAR

Redakce