Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Sport

Fortuna Czech Bowl XXIX nabídne na Žižkově 17.7. reprízu loňského finále

Bowl

Stejné týmy, jiný stadion. Finále Snapbacks ligy amerického fotbalu nabídne reprízu loňského finále. Prague Lions se v neděli 17. července na stadionu FK Viktoria Žižkov představí proti obhájcům titulu Vysočině Gladiators. Závěrečný duel sezony odstartuje v 16:00. Loňské finále ovládli Gladiators na domácím hřišti v Jihlavě 23:0.

Obhajoba, nebo titul?

bowl-a,ericky fotbalOba finalisti splnili prognózy před sezonou a suverénně prošli základní částí i semifinálovými zápasy. Lions zvítězili také ve vzájemném zápase na hřišti Gladiators. Zápas ale výrazně ovlivnilo zranění amerického quarterbacka Gladiators Ryana Pahose. Obhájce titulu povolal ze sportovního důchodu Jana Dundáčka a od té doby neprohrál. Dundáček ukázal, že ze svého umu nic nezapomněl a také v semifinále proti Ostravě Steelers byl klíčovou postavou při výhře 49:6.

Americky-FOTBALLObhájce titulu tak zažehnal pohromu v podobě zranění zahraniční posily a je krok od obhajoby. V cestě ale má silného soupeře. Lions deklasovali všechny soupeře, a to včetně semifinále, kdy nad Přerovem Mammoths vyhráli 59:6. Útok Lions se může pyšnit nejvyšší produktivitou v lize a v základní části ukázal, že dokáže vítězit dominantními výkony běhové i passové hry. Obranám soupeřů tak v podstatě nezbývalo než si vybrat, jestli je Lions rozeberou po zemi nebo vzduchem. Eliminovat obě fáze útoku se letos žádnému týmu nepodařilo. Lions se v útoku opírají o výkony running backa Adama Žouželky, který do Lions přišel před letošní sezonou z Přerova. V premiérové sezoně v dresu Lions si Žouželka připsal téměř 1 000 yardů v sezoně a k tomu přidal 16 touchdownů. V obou těchto individuálních statistikách s přehledem ovládl Snapbacks ligu a je tak jedním z klíčových hráčů útoku. Útok Lions se kromě Žouželky může spolehnout na amerického quarterbacka Shazzona Mumphreyho. Ten navázal na loňskou sezonu v dresu Lions, která mu vynesla trofej pro nejužitečnějšího hráče útoku ligy.

hraciMumphrey jako lídr týmu bude mít příležitost oplatit Gladiators loňskou porážku 0:23. „Je to cíl od momentu, kdy na časomíře loni padla nula,“ burcuje před finálovým zápasem Mumphrey.

Krok od obhajoby

Dundáček a finále na Žižkově. V roce 2016 se právě jeho akce v závěru Czech Bowlu v dresu Prague Black Panthers proti Lions zapsala negativně do historie finálových zápasů. Coby quarterback se v poslední akci zápasu objevil Dundáček v obraně svého týmu, aby za stavu 10:9 zabránil poslednímu zoufalému pokusu Lions k touchdownu. Quarterback Lions Matthew Silva našel dlouhým passem přes polovinu hřiště pouze rukavice Dundáčka, který míč zachytil na 7 yardech od endzóny a následně Dundáček omylem vběhl do endzóny. Podle pravidel měli Lions získat 2 body za safety a vyhrát titul. Rozhodčí ale situaci vyhodnotili tak, že míč zachytil na 5 yardech a podle pravidel se tak do endzóny dostal v rámci pravidel. „Na Žižkově mám dlouhou historii, takže se na to nemůžu dočkat,“ nechal se slyšet quarterback Gladiators krátce po vyhraném semifinále.

Gladiators ale tento příběh nezajímá. Jsou krok od obhajoby a tým funguje v útoku i v obraně. Jan Dundáček je velkou zbraní jak vzduchem tak po zemi.

Velký otazník visí nad zdravotním stavem reprezentačního running backa Jana Dunovského, kterého celou sezonu trápí zranění. Stanislav Benc ale i v semifinále ukázal, že dokáže svého kolegu plnohodnotně zastoupit. Dundáček kromě svých běhů má k dispozici silnou vzdušnou podporu. Dundáček se rychle od příchodu do týmu v průběhu sezony sehrál s Vojtěchem Mašitou, který se tak stal oblíbeným cílem passů. Vedle Mašity jsou tu další výborní receiveři jako David Calta, Petr Čermák nebo Tomáš Hlach. Obě obrany tak mají před sebou podobně těžký úkol. Zastavit běhovou i passovou hru soupeře.

Fortuna Czech Bowl XXIX slibuje skvělou podívanou, bouřlivou atmosféru a americký fotbal na špičkové úrovni. Oba finalisté jsou ve výborné formě a finálový zápas tak bude opravdovým soubojem titánů. Zápas o českého mistra je na programu v neděli 17. července od 16:00 a v přímém přenosu ho odvysílá Premier Sport 2.

Radim Kroulík

Podobné příspěvky

Viktor Teplý se stal mistrem Evropy ve třídě D-One

Redakce

Paralympijský cyklista Ježek motivoval týmové běžce

Redakce

Novináři si vyzkoušeli na autodromu nový MEGANE R.S.

Redakce