Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Fotbal

Do Česka přijel kyjevský ženský fotbalový tým

ČR (Brno, Pardubice)/UKRAJINA (Mostyska, Kyjev) – Osmnáct členek ženského fotbalového týmu FC Ateks Kyjev dnes přijelo do Pardubic, kde budou v bezpečí dál trénovat a trávit čas jako tým. Iniciativa Železnice pomáhá pro ně vypravila mimořádný autobusový spoj z Mostysky [1]. Ubytování, kde může tým bydlet pohromadě, zajistil pardubický Rotary Club. Do penzionu se hráčky s trenérkou přesunuly po vyřízení potřebných dokumentů v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině.

„Zajistit ubytování pro větší skupiny lidí, kteří chtějí bydlet společně, velké rodiny i kolektivy, je od počátku ruské krize v Ukrajině velká výzva. Díky vstřícnosti penzionů v okolí Pardubic jsme mohli lidem v Ukrajině nabídnout ubytování s kapacitou v řádu desítek lůžek na jednom místě. Hned vedle penzionu je navíc fotbalové hřiště, takže hráčky mohou i v současné složité situaci naplňovat tréninkový program. Jakmile se u nás trochu aklimatizují, pokusíme se domluvit i přátelská a benefiční utkání s domácími týmy,“ říká prezident pardubického Rotary Clubu Michal Sláma.

Místa, kde se v Ukrajině shromažďuje více lidí, se bohužel stávají cílem útoků, což znemožňuje například sportovním týmům trénovat. Proto jsme pro kyjevské hráčky mimořádně vypravili autobus, který je veze do dostatečně kapacitního ubytování v bezpečí v Česku. Za šest týdnů, kdy vozíme do Ukrajiny humanitární pomoc a pomáháme dětem, ženám a seniorům do bezpečí, jsme si vytvořili síť kontaktů, které nám umožňují řešit téměř jakékoliv dopravní potřeby. A jako u našich vlaků, i autobus odvezl za polsko-ukrajinskou hranici několik tun hmotné pomoci,” vysvětluje zakladatel iniciativy Železnice pomáhá Albert Fikáček.

Iniciativa Železnice pomáhá z Ukrajiny doposud přivezla přes 5000 dětí, žen a seniorů, naopak do Ukrajiny převezla na 400 tun humanitární pomoci darované jednotlivci, rodinami, firmami i institucemi. Rotary Club pak nadále oslovuje vybrané společnosti v Česku i zahraničí a jedná o darech, a podle výsledku naplánuje ve spolupráci s iniciativou Železnice pomáhá další humanitární vlak.

Děkujeme všem dárcům, kteří našim sbírkám věnovali jakoukoliv humanitární pomoc. Provoz vlaků a autobusů však přináší náklady, které je stále složitější získávat. Pro všechny, kteří chtějí i nadále pomáhat, průběžně aktualizujeme informace na webu www.zeleznicepomaha.cz, kde najdou i číslo transparentního účtu, kde mohou přispívat na provoz spojů do Ukrajiny,“ dodává mluvčí iniciativy Železnice pomáhá Vratislav Vozník.

O iniciativě Železnice pomáhá

Věříme, že železnice je skvělý nástroj, který dokáže pomoci při mnoha příležitostech – přepravit velké množství lidí i materiálu na dlouhé vzdálenosti, posloužit jako kapacitní ubytování a pomoct lidem vyřešit akutní situaci. Praxi jsme získali v červnu 2021 po tornádu na jižní Moravě, kdy náš vlak pomohl místním lidem, dobrovolníkům i lidem ze záchranných složek,“ popisuje se iniciativa Železnice pomáhá.

Zapojeni jsou GepardExpress, Vlakfest, České dráhy, ČD Cargo, Správa železnic, Rotary International, Retrack, Wagon Service Slovensko, Železničná spoločnosť Slovensko, Železnice Slovenskej republiky.

Vratislav Vozník
Michal Sláma, prezident Rotary Club Pardubice

Autor fotografií: Martin Zavadil

Podobné příspěvky

Přejeme naší reprezentaci sílu ATOMU!

Redakce

Po 120 letech možná fotbal na Žižkově skončí

Redakce

Ronaldo odchází z Juventusu… a akcionáři klubu tomu tleskají

Redakce