Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Sport Vodní sport

Jachtařka Alessia Palanti znovu bojovala o titul

Alessia

Na Gardě se přes léto koná hned několik juniorských jachtařských světových akcí. Po mistrovství světa třídy Optimist se nyní odjely světové šampionáty v olympijských třídách ILCA 6 a iQFoil. A čeští reprezentanti v nich zaznamenali skvělé výsledky.

Jachtařka Alessia Palanti znovu bojovala o titul

AlessiaDalší skvělý výsledek si připsala Alessia Palanti, česká reprezentantka v olympijské třídě ILCA 6. Po třetím místě z mistrovství Evropy do 21 let a evropském titulu do 19 let si připsala na juniorském mistrovství světa do 19 let páté místo.

V závodě dlouho bojovala o titul, až přišla diskvalifikace v jedné z finálových rozjížděk. Nervy pracovaly naplno, už si nemohla dovolit špatný výsledek. Ten bohužel přišel hned v následující jízdě po nevydařeném startu převrácení a odsunul Alessii z medailových pozic. Vítězstvím v poslední rozjížďce si alespoň trochu zpravila náladu.

„Ve finálových rozjížďkách jsem špatně startovala, s dojezdy 12 a 10 jsem z vedení po základní části klesla na druhé místo. Pak navíc přišla diskvalifikace po prohraném protestu. Poslední den se mi opět nepovedl start, ještě k tomu jsem se cvakla a bylo z toho 42. místo a konec nadějí na medaili. A tak jsem v poslední rozjížďce konečně na startu riskovala, start se mi povedl a jízdu jsem vyhrála.“

Juniorské mistrovství světa se jelo na od 26. do 31. července na její domácí vodě – na Gardě. Alessia Palanti (po otci Italka, po mamince Češka) totiž žije v Malcezine a trénuje v klubu Circolo Vela Torbole pod vedením trenéra Fabrizia Lazzeriniho.

SvikovaNa domácí vodě to musí mrzet dvojnásob… „Nerada závodím na Gardě, vždy se tady musí po startu zvolit jedno křídlo, je často těžké vybrat to správné. A dostat se po pokaženém startu dopředu, je tady prakticky nemožné,“ vysvětluje.

Jak říká můj trenér, když vyhraješ, tak si myslíš, že už všechno umíš. Když se ti to nepovede, tak se zabýváš tím, cos udělala špatně a začneš pracovat na tom, aby ses zlepšila. Kromě startů určitě musím zapracovat na protestech. Nikdy jsem neprotestovala, ale na této úrovni už je to nutné a také je nutné se umět správně bránit,“ říká Alessia optimisticky. Rozhodčí nám říkali, že bylo těžké v mém případě rozhodnout, když protestující byla týmová kolegyně vedoucí Irky a svědkyně její kamarádka. Ale údajně nemohli rozhodnout jinak.“

Během závodu panovaly příjemné podmínky, vítr většinou kolem 7 m/s. Odjelo se celkem 11 rozjížděk v šesti dnech. Startovalo v něm 109 dívek a 264 chlapců z celého světa.

Kluci Jiří Himmel a Zdeněk Vysloužil si dali před závodem cíl skončit v první polovině závodního pole. Tento cíl se jim nepovedl splnit a bohužel skončili až v emeraldové skupině. V této skupině ale nakonec předvedli hezké rozjížďky. Jirka zajel 4. a 8. místo a skončil na 219. místě. Zdeňkovi se jeden den povedly dvě rozjížďky na 8. pozici a skončil na 228. místě,“ uzavřel hodnocení trenér českých reprezentantů Štěpán Novotný.

Na mladé závodníky a závodnice čeká ještě mistrovství světa do 21 let, které se pojede od 20. srpna v polské Gdynii.

Výsledky: https://www.racingrulesofsailing.org/documents/2293/event

Také juniorské mistrovství světa nové olympijské třídy iQFoil

dává naději do budoucna

tymiQFoilHistoricky první mistrovství světa ve třídě iQFoil junior se odjelo poslední týden v červenci v Campione na jezeru Lago di Garda. Perfektní podmínky a nová atraktivní třída přilákala na start 270 závodníků z celého světa. iQFoil je nová olympijská třída pro roky 2024 a 2028.

„Naši mladí nadějní junioři začali s tréninkem na foilech již loni, ale teprve letos jsme se dostali k iQFoil materiálu a mohli ladit a trénovat na tento závod. Absolvovali jsme několik soustředění, převážně na Gardě, kde nám pomáhal bývalý mistr světa ve foilu Steve Allen a trojnásobný olympionik Luka Mratovič,“ vysvětluje trenér našich mladých windsurfařů Milan Hájek.

Závody v iQFoilu juniorů se jedou v Course Racingu, Sprint Slalomu a Long Distance. Na závěr jede 12 nejlepších medailovou rozjížďku. Chlapci a dívky jsou rozděleni do kategorií U17 a U19. Ve všech čtyřech kategoriích jsme měli své zástupce.

„První dny nenaskočil odpolední vítr a nepodařilo se odjet dostatečný počet rozjížděk, tak se začalo jezdit i na ranní vítr. Typický den byl 5:30 budíček, v 6 odjezd do Campione, v 8 start první rozjížďky a pak celý den na vodě. Zpět se závodníci dostávali okolo osmé večer. Docela náročný týden pro všechny zúčastněné. Vítr foukal dopoledne okolo 8–10 m/s, odpoledne byl slabší do 5 m/s. Po týdenním závodění, 10 kurzech a 4 slalomech se měla jet medailová rozjížďka. Bohužel, poslední den závodu vítr odpoledne již nenaskočil, a tak platily celkové výsledky,“ popsal průběh závodu Milan.

Naši se v této nabité konkurenci neztratili. Naopak. Ve všech kategoriích bojovali se staršími soupeři a vedli si skvěle.

„V U17 zajely všechny naše dívky fantasticky. Na 6. místě dojela Nela Sadílková, 11. skončila Kristýna Chalupníková. Obě by postoupily do medailové rozjížďky s velkou šancí se poprat o medaile. Za nimi pak následovala na 15. místě Nicola Říčanová a na 17. Alex Lojínová (nejmladší teprve 13letá závodnice).

 V U17 chlapci si medailovou rozjížďku 12. místem vybojoval náš nejlepší juniorský windsurfař David Drda. Tibor Nevelöš skončil na 29. místě a Radim Hasman byl 45.

V silné kategorii U19 dívky zajela fantastické 6. místo Barbora Švíková a s 12. místem se do medailové rozjížďky probojovala Kristýna Piňosová. Hned za ní na 13. místě skončila Kateřina Altmannová.

 V nejsilnější kategorii U19 chlapci se bohužel našim klukům už tolik nevedlo. Adam Nevelöš nakonec dojel na 86. místě (28. v silver fleet) a na 97. místě (39. v silver fleet) Jan Kuchař.

 Škoda, že se neodjela medailová rozjížďka. Naši závodníci a závodnice v ní měli velkou šanci. Výkon šel nahoru a nervozita stranou. Uvidíme příští rok na mistrovství světa na švýcarském horském jezeře Silvaplana. Většina našich zůstává ve stejné kategorii, a tak by měla zúročit již nabyté zkušenosti z letošní sezony. Na závěr chceme poděkovat ČSJ za velkou podporu týmy a nákup potřebného materiálu,“ zhodnotil Milan Hájek.

Český juniorský windsurfer tým má teď pár dní volna a pak se hned přesouvá na ME ve třídě Techno 293 do Tallinnu a vzápětí pak zpět na iQFoil na ME, které se jede na Bolu v Chorvatsku. Sezonu zakončuje v říjnu opět na Gardě mistrovstvím světa ve třídě Techno 293, kde znovu není bez šance na úspěch.

Výsledky: https://iqfoilyouthjuniorclass.org/worlds2021/#

Nyní se jede na Gardě ješět mistrovství světa mládežnické třídy Cadet a naše nejlepší posádka je po první dni na desátém místě.

Více: https://www.racingrulesofsailing.org/documents/2489/event

Představení Alessie Palanti a našich mladých windsurfařů na juniorských vrcholných akcích je opravdu vynikající a znamená to pro ně i pro celý český jachting obrovský příslib pro příští olympiádu v roce 2024 v Paříži (pro jachtaře v Marseille), kdy už se posunou do seniorské kategorie.

Eva Skořepová

PR manažerka Českého svazu jachtingu

www.sailing.cz

www.facebook.com/sailingcz

 

 

Podobné příspěvky

Jachtařská liga v Brně

Redakce

Nový skleněný kurt se poprvé postaví na Harfě!

Redakce

Herec Petr Čtvrtníček se proháněl po Vltavě. Na prkně a v trenýrkách!

Redakce