Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Jiné sporty Sport Středočeský kraj Tiskové Zprávy

Kraj otevřel novou cyklostezku na trase Rakovník – Pavlíkov

chlapec na kole

Středočeský kraj slavnostně otevřel další cyklostezku. Měří 4,3 kilometrů a vede mezi Rakovníkem a Pavlíkovem. „Celkem stála 9,5 milionu korun a Regionální operační program Střední Čechy nám pomohl dotací ve výši 8,1 milionu korun. Jsem rád, že lidé mohou krásy našeho regionu obdivovat i z jízdních kol,“ řekl středočeský hejtman Miloš Petera na dnešním slavnostním otevření cyklostezky.

Cyklostezku postavila společnost Herkul, a.s., která vyhrála výběrové řízení. „Stavba byla zahájena letos v červnu. Na jejím začátku a na konci stojí informačních tabule s mapou a turistickými cíli. Zhruba v polovině cyklostezky si mohou turisté odpočinout a občerstvit se u stolu s lavičkami,“ popsal cyklostezku náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Karel Horčička.

Cyklotrasa

Cyklisté dosud neměli jinou možnost jak se dostat z Rakovníka do Pavlíkova než využít lesní cestu, která byla v nepříznivém počasí nesjízdná. Nová cyklostezka vede po původní lesní cestě, mimo les pokračuje asfaltová cesta do Pavlíkova. „Vytvořil se tak cyklistický okruh v bezprostředním okolí Rakovníka a to umožní vznik velice atraktivní cyklotrasy propojující Rakovník s hradem Krakovec,“ doplnil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Hejtman Miloš Petera v Pavlíkově také navštívil muzeum Splněný sen, kde si prohlédl historické motocykly slavných tuzemských i zahraničních značek – například Laurin & Klement, JAWA nebo Praga. Výstavou jej provedl majitel muzea Ivo Šarlingr, který od útlého věku tíhl k motorovým vozidlům. „Mezi historickými skvosty jsem obdivoval i takové unikáty jako čtyřválcový Indian, Ner- a-Car, dva Excelsiory z let 1913 a 1918 nebo autentický motocykl ČZ 150, na němž jezdili cvičení medvědi v populární filmové komedii Šest medvědů s cibulkou,“ řekl hejtman Miloš Petera. Mezi historickými motocykly mají své čestné místo i rakovnické mopedy značky Stadion nebo nejnovější sportovní speciály ESO, JAWA a ČZ.

Podobné příspěvky

Národní divadlo je zase zelenější

Redakce

TÝDEN MOZKU 2017.

Šebík

Čtyři české kanceláře dosáhly na nejvyšší ocenění

Redakce