Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Motosport Sport

König ukázal že není baletka

König vybojoval v Mostě třetí místo

Český motocyklový jezdec Oliver König předvedl v Mostě skvělý výkon a dostal se na stupně vítězů! V sobotním závodě třídy Supersport 300 sice po bojovném výkonu dojel na druhém místě, následná penalizace od komisařů ho odsunula na třetí. I tak jde pro závodníka z Prahy o nejlepší výsledek jeho dosavadní kariéry. „Je to mazec. Mám snad zlomenou ruku z toho, jak jsem po dojezdu bušil do nádrže a děkoval fanouškům. Krásný si tento pocit užít na domácím okruhu,“ prohlásil 19letý König, který v posledním kole podle komisařů přejel track limit.

König vybojoval v Mostě třetí místo. Ukázal jsem, že nejsem baletka, říkal v cíli

König vybojoval v Mostě třetí místoTo nás trošku mrzí, protože Oliver si tu druhé místo fakt vybojoval. Pořád to jsou stupně vítězů, což je úžasné. Navíc doma. Čekali jsme na to dlouho, je to splněný sen. Ukázal, že umí závodit,“ prohlásil Miloš Čihák, manažer týmu Moviso by MIE. Z vítězství se radoval Nizozemec Steeman, na druhém místě byl Španěl Carrion. „Všem jsem ukázal, že nejsem žádná baletka, že se umím rvát, bojovat a přemýšlet. Doufám, že zítra to bude ještě lepší,“ dodal König.

 

Českému jezdci se dařilo už v sobotní kvalifikaci, když předvedl nejrychlejší čas. Jenže po dojetí posledního kola byl podle komisařů penalizován za nezodpovědnou pomalou jízdu. „To byl stresující moment. Před posledním rychlým kole jsem brzdil, dělal si místo, a za to mi smazali můj nerychlejší čas. Naštěstí ten druhý stačil na první řadu na startu,“ popisoval König náročné momenty během šampionátu superbiků v Mostě.

V závodě pak bylo pro Königa, který ve třídě Supersport 300 třetím rokem, důležité se vyhnout případné kolizi v první ostré zatáčce. To se málem nepodařilo, protože hned v úvodu narazil do soupeře. „K tomu docházelo snad v každém kole. Bylo to fakt pekelně náročné. Kombinézu mám více černou než bílou. Jsou to ale závody. To, co máme rádi,“ tvrdil König, jezdec na Kawasaki Ninja 400.

Domácí závodník prokazoval, že mostecký okruh velmi dobře zná a vyhovuje mu. Po vyjetí do cílové rovinky využíval vzduchového pytle a dobře naladěný motor, aby své soupeře úspěšně předjel. Takhle se dostal na druhé místo, o které sváděl souboj s Turkem Sofuoglem. Mezitím dokázal odjed od zbytku startovního pole Nizozemec Steeman. O druhé místo tak sváděl König souboj ve čtyřčlenné až sedmičlenné skupině. V jeden moment se dokonce propadl na šesté místo. V nájezdu do posledního kola byl třetí.

Furt jsem přemýšlel, jak to vyřešit v závěrečném kole. Nakonec můj plán vyšel. Soupeře jsem nechal před sebou, i když jsem ho mohl už ze začátku předjet. Nakonec jsem to provedl až ke konci a vyšlo mi to,“ byl nadšený v cíli König, která se v celkovém pořadí posunul na 15 pozici. Český jezdec chce výsledek vylepšit v nedělním závodě. „Mým cílem je se posunout do vyšší třídy, takže musím být v závodech vidět. Zítra si chce pokusit vyhrát.“

Jiří Uhlíř

Podobné příspěvky

Cycling to the Top of the World

Ilja Hynek

Startuje softbalový šampionát do 23 let

Redakce

Kachnou do cíle Dakarské Rallye

Redakce