Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Sport Vodní sport

Legendární veslařský souboj na Vltavě

Veslařský závod na dosah ruky – na Vltavě v centru hlavního města Prahy, ve dnech 2. až 4. června 2023 proběhne tradiční závod veslařů, který píše svou historii již do roku 1910. Jedná se o tradiční český veslařský závod, konaný v Praze na řece Vltavě pod Vyšehradem.

Pražský veslařský svaz se dohodl s ČVS na spolupráci při nadcházejícím 110. ročníku Primátorek

Přijďte o tomto víkendu podpořit veslařské posádky na pražskou náplavku Rašínova nábřeží. Vstup je tradičně zdarma a čeká na vás bohatý doprovodný program po celý závodní víkend. Naprostým unikátem této trati je drobná zatáčka, kterou lodě musí projet okolo Vyšehradské skály vystupující do Vltavy. Souboje všech věkových a výkonnostních kategorií veslařů z celé České republiky i zahraničí.

110. Primátorky 2023

Je to legendární veslařský závod, který se jezdí na Vltavě od roku 1910. Jde o nejznámější událost svého druhu v Česku, jednoznačně pak o největší regatu ve střední Evropě. Každoročně se účastní zahraniční posádky a závod má velkou popularitu v zahraničí.

Páteční program bude patřit univerzitním osmám a závody vyvrcholí tradičně v neděli v poledne, závodem osem mužů.

BDZ je závod univerzitních osem alias „brutálně dobrý závod“

Podařilo se nám ulovit některé z loňských vítězů a dotázat se na jedinečnou a zcela zásadní věc: „Jaké poslední jídlo jste měli před závodem? A mělo to vliv na vítězství?“

Strategie „hladový vlk lépe loví

Závodnice a závodníci pečlivě sledují aktuálně úspěšné světové veslaře. Mezi ty nejlepší evropské určitě patří Francouzi a Italové… a tak tu máme inspiraci francouzským croissantem, chcete-li italským cornettem.

Míra Jech, Honza Chládek a Vilda Pachman vsadili právě na kroasány* a mafiny. „Rychlý cukry se na kiláček hodí,“ komentuje Honza. A stejnou odpověď přidává i Vilda: K vítězství to pomohlo určitě – klasická carbloading strategie.“  *nutné konzumovat čokoládové tyčinky

Anička Šantrůčková zvolila podobnou strategii a jako „the best svačinku“ zvolila banán a ledové kaštany. Každopádně, pokud se chcete inspirovat Aničkou, tak během toho, co odpovídala, prý obědvala vepřové koleno na česneku. Možná dobré vědět do dlouhodobé strategie.

Eliška Podrazilová jasně ví, že pro vítězství je nutné si dát kebab! To naopak rozporuje její kolegyně Simona Pašková. Ta měla ale plný tréninkový program. Máme tu tedy inspiraci i pro sportovní přípravu: „Ráno jsem měla trénink na osmě, pak repre párovka a pak jsem musela nějak dojet na Bohemku, odkud jsme s posádkou vyrážely na start. Moje klasika je banán před závodem, ale jako klasický lenoch během závodů, jsem toho moc ten den nesnědla!“ přidala své zkušenosti Simča.

Strategiihladový vlk lépe lovíuplatňuje i Jarda Hellebrand. Ten si prý před závody na „hladíka“ dává ořechovomedová bébéčka.

Kormidelnice Nikča Vičíková nepodlehla žádnému stresu a v klidu si dala pizzu. Jistě to na vítězství mělo vliv. Spokojený a vyrovnaný kormidelník je základ.

A jaký má názor odborník na „lovící hladové vlky“ a jaké je jeho doporučení „co si dát před vrcholným sportovním výkonem“?

Pohledem Víta SchlesingeraI zde platí pravidlo, že hladový vlk nejlépe loví. Na váš vrcholný sportovní výkon je ideální jít za stavu, kdy je vaše tělo lehce hladové. To vše ale za předpokladu, že jste před tím měli kvalitní jídlo. Být hladoví, neznamená, že budete mít hlad, ale že váš žaludek bude prázdný. Živiny z předešlých jídel budou připraveny pro využití a budou již stráveny a krev tak bude proudit především ve svalech. Potom budete připraveni, aby vám bouchly saze v ten ideální okamžik. Doporučuji poslední jídlo cca 2,5 – 3 h před výkonem. Samozřejmě, že musíme brát v potaz typ a druh pohybové aktivity. Pokud Vaše aktivita bude trvat cca 2 hodiny, tak hladovění rozhodně doporučuji. Mám klienty, kteří bývají před důležitým závodem nebo zápasem hodně nervózní a ideální doba pro jejich hladovění se tím pádem prodlužuje na cca 4 hodiny před výkonem, pro poslední kvalitní jídlo. Zde znovu musím zdůraznit to nejpodstatnější doporučení: Naučte se poslouchat své tělo a nebojte se experimentovat!“

Závod univerzitních osem se těší na závodníky a samozřejmě na to, až všem bouchnou saze a předvedou „brutálně dobré výkony“!

V předchozích letech pořádala Primátorky agentura Raul, které se podařilo posunout kvalitu organizace závodu výrazně kupředu. Letos ji nahradí České veslování s.r.o. 

„Pustíme se do toho vlastními silami, zkušeností s pořádáním závodů máme dost. Rozhodnutí agentury RAUL nás mrzí. Každopádně moc děkujeme všem, kteří se v agentuře na Primátorkách v posledních čtrnácti letech podíleli. Především díky nim za sebou máme skvělé výsledky a celá akce se posunula pod jejich taktovkou na vyšší úroveň,“ má jasno předseda Pražského veslařského svazu Petr Šveňha.

„Je to velký závazek, toho jsme si vědomi. Čeká nás hodně práce, vznikl nový eventový tým a intenzivně na přípravě Primátorek pracujeme. Cílem je udržet vysokou úroveň zázemí závodu, ukazovat  veslování v co nejlepším světle, přitáhnout širokou veřejnost a přitom se o vše postarat vlastními silami.“ uvedl David Kyncl, který eventový tým vede.

Nechystáme žádnou revoluci, budeme vycházet z osvědčeného modelu, na kterém se v minulých letech organizačně podílela agentura Raul, které bych tímto rád poděkoval za spolupráci. Plánujeme pouze drobné úpravy. Ze sportovního pohledu můžu prozradit, že v letošním roce bude opět umožněno startovat resortním posádkám Dukly a Olympu,“ doplnil Kyncl.

Hlavním pořadatelem letošního ročníku je ČVK Praha, ředitelem závodu bude Petr Blecha. „Rozhodli jsme se jít novou cestou, s novým organizačním týmem. Díky spolupráci s Českým veslováním, s.r.o. chceme, aby případný zisk, ať už se to povede letos nebo až v dalších letech, zůstal v českém veslování. Na závody se samozřejmě moc těším,“ uvedl Petr Blecha.

„Jsem přesvědčený, že na tak skvělý závod, jako jsou Primátorky, přivedeme zajímavé, atraktivní partnery a připravíme skvělé závody. Snažíme se předplatit si krásné počasí, tak se necháme překvapit,“ uzavřel s úsměvem šéf eventového týmu.

Zdroj: https://www.veslo.cz/

Foto. redakce

Podobné příspěvky

9. klusácký dostihový den – dostih Pražského zpravodaje

Redakce

V Praze budou badmintonisté usilovat o body do olympijské kvalifikace

Redakce

Freestylová série NIGHT of the JUMPs se vrací

Redakce