Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Auto-Moto Motosport Sport Zajímavosti

Mistrem světa v MotoGP se stal Jorge Lorenzo

V neděli jsme měli možnost sledovat přímý přenos MotoGP z Valencie o kterém jsme Vás informovali. Závod byl napínavý už jen tím, že šanci na titul mistra světa měli dva jezdci – Jorge Lorenzo a Valentino Rossi.

MotoGP

Valentino, známý mezi fanoušky jako “The Doctor”, měl boj ztížený tím, že startoval z posledního místa a Jorge Lorenzo si v kvalifikaci vyjel Pole position. Odstartovalo se a Valentino zajel ideální stopu, pár sekund po startu již byl zhruba v polovině motorkářské ,,tlupy”. Lorenzo se ihned dostal na první místo, ostatní nechal za zády a místo si držel. Za ním jel Marc Marquez, na něhož ztrácel na Hondě Dani Pedrosa několik sekund. Oči všech však směřovaly na jezdce s číslem 46 neboli Valentina Rossiho, který se dokonale dostával přes všechny jezdce čím dál tím více dopředu. Zdálo se, že někteří závodníci Valeho kolegiálně pouštěli před sebe, ale například s Polem Espargarem předvedl Rossi skvělý boj a dostal se přes něho tak jako přes všechny ostatní jezdce, které už měl za zády. Nakonec se “Doctor” dostal až na 4. místo, které mu vydrželo až do konce závodu. Neměl potřebnou rychlost na třetího Pedrosu a Jorge Lorenzo si první pozici chránil. Na poslední chvíli se povedlo Pedrosovi předjet Marquéze, aby mohl dotahovat na Lorenza, ovšem Marquéz mu útok vrátil, tento boj oba jezdce zpomalil a Lorenzo byl tak blíže k cíli. Ať už kolují zvěsti o tom, zda Marquéz Lorenza chránil či ne, španělský jezdec Jorge Lorenzo zvítězil ve Valencii a stal se mistrem světa pro rok 2015. Obdivovatelé Valentina Rossiho si však myslí, že posledních pár závodů MotoGP byl podvod a že mistrem světa pro ně je Rossi. Zmínit však ještě jednou musíme skvělou práci italského jezdce, který dával do posledního závodu veškeré síly a dostal se z poslední pozice až na 4., za což si zaslouží obdiv u všech fanoušků. A na které straně jste vy? Jste rádi, že zvítězil Jorge Lorenzo? Jste spokojeni s chováním mladičkého jezdce Marca Marquéze? Ať ano či ne, výsledky jsou již neměnné a titulem se může pyšnit Jorge Lorenzo. Ať oprávněně či ne, to už je otázka na každého z Vás.

Nesmíme zapomenout na kategorii Moto3, kde svedl parádní jízdu český jezdec Jakub Kornfeil a skončil ve Valencii na 3. místě. Dá se mluvit o štěstí, k tomuto místu mu dopomohla kolize tří soupeřů jedoucí před ním, avšak v tomto sportu to kolikrát o štěstí je. To také přiznal Jakub v televizním rozhovoru: “Já už byl s tím pátým šestým místem smířený, Antonelliho tempo jsem nedokázal udržet, byl moc rychlý. Už jsem nečekal, že by se něco mohlo stát, vůbec ne v poslední zatáčce. V posledním kole jsem předjel Bindera a pak jsem měl štěstí. Díky bohu”. Bylo to jeho druhé umístění na stupních vítězů v jeho kariéře. Gratulujeme!!!

Photo by official website MotoGP.com

Podobné příspěvky

Všechny tři posádky s elektromobily značky Peugeot úspěšně v cíli Czech New Energies Rallye 2021

Redakce

Kdo si poprvé vyzkouší jízdu po závodním okruhu, dostane zdarma instruktáž

Redakce

Brazil on the Top of its Group

Ilja Hynek