Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Sport Tiskové Zprávy Vodní sport

Mistrovství České republiky v jachtingu – Vítr a slunce .

Na Lipně se od soboty 4. 7. jelo mistrovství České republiky třídy 29er. Zároveň zde měly Český pohár třídy Cadet, Fireball a Flying Dutchman. Po dvou dnech vedra a bezvětří se v pondělí odjely čtyři rozjížďky za pulsujícího a značně se točícího větru o síle 3–12 m/s.

V úterý bylo opět vedro a bezvětří. Mistryněmi republiky ve třídě 29er se staly juniorské reprezentantky Nikol Staňková a Johana Kořanová (Lipno/Neratovice) o dva body před Šimonem Marečkem s Janem Svobodou (Brno). Další bod ztratil Václav Brabec s Otou Dvořákem (Praha). „Sice jsme závodili jen jeden den, ale za slušného větru, takže jsme si to užily,“ hodnotila mistrovství Nikol Staňková. „Dvě rozjížďky jsme vyhrály, jednou byly třetí a jednou jsme byly diskvalifikovány za předčasný start. To ale nebyl zas až takový problém, přes čáru totiž bylo pět prvních lodí, takže to s celkovým pořadím nijak nezamíchalo. Navíc třetí jsme dojely, protože jsme si myslely, že už máme obě kola za sebou, a z vedoucí pozice jsme zamířily do cíle. Když jsme viděly, že ostatní lodě točí jinou bójku a míří do druhého kola, tak jsme se vrátily a ještě jsme výsledek vytáhly na třetí místo,“ popisuje Nikol horkou chvilku. „Konkurence na 29eru je dobrá, kluci jsou šikovní a hodně trénují, dalo nám práci je předjet, nikdy jsme nevedly hned od začátku, musely jsme je vždy dotahovat. Každá rozjížďka byla velkým soubojem,“ dodává.

Mistrovství České republiky v jachtingu

Nikol i Johanku provázela na jaře série nemocí a zranění, takže tréninku před mistrovstvím republiky mnoho nestihly: „Trénovaly jsme pouze dva dny těsně před závodem tady na Lipně, ale nyní jsme snad už obě zdravé a od úterka 14. 7. nás čeká mistrovství Evropy třídy 29er v nizozemském Medembliku,“ doufá Nikol.

Mladé jachtařky ale nechtějí zůstat jen u 29era, jejich cílem je větší skif – 49erFX a olympiáda v Tokiu v roce 2020. „Náš nový 49erFX je konečně připraven a až se vrátíme z Medembliku, půjde poprvé na Lipně na vodu a pak s ním vyrazíme na první pořádný trénink s portugalským koučem na Gardu,“ těší se Nikol.

Pro třídy FB a FD závod skončil již v pondělí – mezi Fireballisty byli nejlepší Jaroslav Verner a Pavel Winkler (Toušeň), druzí Martin Kubový a Roman Roček (Toušeň/Neratovice) a třetí Milan Čáp a Filip Procházka (Neratovice). Závod byl velice vyrovnaný, prvních sedm lodí se vešlo do pětibodového rozdílu. Třídu FD vyhráli Jiří Hrubý a Roman Houdek (Praha/Brno), druzí byli Petr Storch a Tomáš Palkovský (Ústí nad Labem/Štětí) a třetí Jan Čutka a Zbyněk Zanker (České Budějovice/Štětí). Třídu Cadet vyhrály Eliška a Zuzana Vychovy (Neratovice).
4

1

Podobné příspěvky

Czech Press Photo v Národním muzeu

Redakce

Cafeterie slouží jako taková benefitní samoobsluha

Redakce

Počínaje dneškem začne Microsoft oficiálně instalovat nový operační systém Windows 10 – prý poslední klasicky vydávaný a distribuovaný operační systém.

Šebík