Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Sport

Mistrovství republiky týmů 2016 v poolbilliardu

Harlequin Praha překvapivě obsadil třetí místo!

Pavel Balaštík, Robin Vladyka a Pavel Halamka získali pro Prahu 10 bronzovou medaili. Jako jediní porazili mistra republiky a vicemistra!

V sobotu 19.11.2016 se odehrálo mistrovství České republiky týmů v poolbilliardu.

Soutěž se hrála v pražském klubu SK Billard Centrum Praha. Do této části sezóny postoupilo osm nejlepších týmů z dlouhodobé soutěže, vlastně je to takové play-off, jako například v hokeji, pouze zde má prohraný ještě šanci. Ve zvoleném schématu hraje první s osmým, druhý se sedmým atd. Prohraný má šanci se z B strany probojovat zpátky do semifinále v A straně.

Hrají se tři disciplíny osmička do osmi bodů, devítka do devíti bodů a 14.1 nekonečná do sta bodů. Před vlastním utkáním kapitáni týmu nasazují tajně hráče na jednotlivé disciplíny, velkou roli hraje taktika.

Základní kola

MR týmy Duns BenátkyHned v prvním kole došlo k velkému překvapení, když favorizovaný DUNS Benátky ( vítěz základní části Extraligy) prohrál s posledním nasazeným BC Harlequin Praha 1:2. Právě zde slavila taktika velký úspěch, když Harlequin nasadil hráče přesně tak, jak očekával, že svoje hráče nasadí DUNS Benátky.

Osmičkový specialista Pavel Balaštík šel na Petra Janouška a byl velmi nekompromisní 8:2, Robin Vladyka byl obětován na Petra Urbana, s jeho vítězstvím se moc nepočítalo 3:9. Pavel Halamka byl nominován do své nejlepší disciplíny čtrnáctky proti Janu Suchánkovi, s kterým má z posledních zápasu pozitivní bilanci a potvrdil to i zde 100:85. Vítěstvím se posunul Harlequin Praha do druhého kola. Na minulém MR také porazil tým Harlequinu Praha vítěze Extraligy SK Billard Centrum Praha rovněž 2:1.

Balabuška Praha přijela na turnaj ve velmi silném složení Křenek, Hofman, Bernášek, Gajda – všechno velmi silní a zkušení hráči, většinou vícenásobní mistři republiky, v prvním kole potvrdili své ambice proti MPC Pardubice, kde jako jediný dokázal zvítězit David Žalman, který ovšem urval cenné vítězství nad Lukášem Křenkem 100:91 – 2:1 pro Balabušku.

V dalším kole narazila Balabuška na překvapivě postupující BC Harlequin Praha, který tentokrát netaktizoval a nasadil hráče na jejich nejsilnější disciplíny, to znamená stejně jako v prvním kole Pavla Balaštíka na osmičku, Robina Vladyku na devítku a Pavla Halamku na 14.1. Upřímně očekávali, že dostanou od Balabušky hrozný nášup, avšak konalo se obrovské překvapení, výborně hrající Pavel Balaštík přehrál devítkáře Lukáše Bernáška 8:5, Robin Vladyka zahrál výtečně proti zkušenému Jiřímu Hofmanovi 9:6 a Pavel Halamka vyhrál poprvé v životě nad Lukášem Křenkem 100:76, Harlequin byl tak v semifinále a nemohl skončit již jinak než třetí!

BC Mnichovo Hradiště (bývalá Mladá Boleslav – Kraušner, Nohynek, S. Dorobant) již okusili jaké to je vyhrát MR týmů, v prvním kole porazili Řipskou Praha B, za kterou nastoupili M. Dorobant, B. Ramp a A. Houdek, což nejsou také žádná ořezávátka. V tomto zápase však vyhrál pouze A. Houdek, který tak potvrdil svůj velký talent a zkušenost, dal 100:33 M. Kraušnerovi.

Následující kolo BC Mnichovo Hradiště hrálo s BC Řipskou Praha A (Bröschel, Meisner, Erös), která obhajovala loňský primát. Výborně hrající D. Nohynek porazil J. Bröschela 8:6, což však byl jediný bod Mnichova Hradiště, protože Honza Meisner porazil Slavo Dorobanta 9:4 a Dávid Erös utaktizoval vítězství v nekonečné 85:50 nad M. Kraušnerem.

Za zmínku stojí, že v prvním kole porazil A- tým Řipské BC Příchovice A (Hajšman, Šperl, Stuna), kdy jediný bod získal Hajšman nad J. Meisnerem 9:2 a porazil tak čerstvého mistra republiky!

Zpátky do semifinále se z B strany probojovaly týmy poražené Harlequinem, a to Balabuška Praha (BC Příchovice A 2:1) a DUNS Benátky A (MPC Pardubice 2:1, BC Mnichovo Hradiště 3:0!).

Semifinále

V semifinále se tak utkaly týmy z prvního kola Harlequin Praha A a DUNS Benátky A, Harlequin nasadil své hráče tak, jako v prvním kole, taktika však zde vyšla lepší DUNS Benátky, když nechali osmičku stejnou a prohodili hráče na devítce a 14.1. Jediný zápas tak vyhrál opět Pavel Balaštík, Pavel Halamka i Robin Vladyka své zápasy výrazně prohráli. Do finále se tak dostává první nasazený DUNS Benátky A.

V druhém utkání semifinále se utkal obhájce titulu Řipská Praha A se silnou Balabuškou Praha A. Byl to napínavý zápas až do konce, jako první skončilo střetnutí mezi J. Meisnerem a L. Bernáškem, oba devítkoví specialisté, za stavu 8:8 nechává Lukáš Honzovi posledních pět koulí a Honza dohrává.

Po utkání řekl Lukáš s uznáním, že udělal za celou dobu dvě chyby, byl to jeho nejlepší zápas za dlouhou dobu, a že „Honza je maniak“ :-). Lukáš Křenek nedává moc šancí Dávidu Erösovi a vyhrává 100:23.

Stav je tedy 1:1 a dohrává se poslední zápas mezi Honzou Bröschelem a Petrem Gajdou, za stavu 6:5 dělá Honza chybu na předposlední kouli a Petr dohrává, to samé v bleděmodrém se opakuje za stavu 7:5 a Balabuška tak postupuje do finále. Na Honzovi Bröschelovi je vidět zápasové manko, přesto jsou jeho výkony výborné.

Finále

Ve finále se tak trochu legračně utkají týmy poražené Harlequinem Praha A, takový je někdy sport, překvapivé výsledky i rozuzlení.

Rozehraný J. Suchánek dává v osmičce Gajdovi 8:3, Křenek Janouškovi 100:43, poslední se dohrává devítka, což je velmi zvláštní, protože normálně je tato hra dohraná jako první, zvlášť u hráčů jako Petr Urban a Jirka Hofman. Ze začátku zápasu Petr výrazně vede již 7:3, avšak Jirka dorovnává až na 8:7, na stole devítka a Petr Urban hraje dlouhou devítku, trefuje, avšak padá bílá zároveň na střed – 8:8.

V rozhodující hře, kterou všichni napjatě sledují se několikrát! střídají hráči na stole, Petr má na stole tři poslední koule, přivádí si z krátkého na krátký mantinel, to co dokáže normálně „jednou rukou“, netrefuje hned první kouli a Jirka Hofman dohrává a Balabuška se stává po dlouhé době mistrem České republiky v týmech! Přesto že prohrála s Harlequinem Praha 0:3 v druhém kole!

Pořadí Klub
1. Balabuška Praha A
2. DUNS Benátky A
3. Harlequin Praha A
4. BC Řipská Praha A
5. BC Příchovice A
6. BC Mnichovo Hradiště
7. – MPC Pardubice
8. BC Řipská Praha B

Převzal z www.poolbilliard.cz Pavel Halamka

Podobné příspěvky

Bronzový rok českého bowlingu

Redakce

Za měsíc startuje ČEZ Inovační maraton s výhrou 50 000 korun

Redakce

Pavel Schejbal vystřílel pro Česko na univerziádě bronz

Redakce