Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Motosport Reportáže Sport

MotoGP: V Argentině zvítězil mladý Španěl Marc Marquez

MotoGP v Argentině nabídlo fanouškům závod plný překvapení. Výměna motocyklů mezi 9. až 11. kolem, 20 kol místo pětadvaceti, pád Lorenza, Iannoneho, Crutchlowa, EsPargara nebo Divizosi. To vše a mnohem víc mohli vidět fanoušci tohoto motorsportu v neděli ve večerních hodinách.

Po startu 2. závodu královské třídy v této sezóně se mohlo zdát, že Jorge Lorenzo, loňský mistr světa, bude opět bojovat o prvenství, když se ujal právě první pozice, za ním jeli Dovizioso, Marquez a Rossi. Krátce po startu se pořadí výrazně změnilo, vedoucí Španěl klesl až na 3. místo a skupinku jezdců v popředí vedl Dovizioso. Druhou pozici si držel Valentino Rossi, který měl na okruhu velký fanklub.

Jorge Lorenzo na Argentinu asi rád vzpomínat nebude, od startu se propadal stále na horší pozice, nakonec se ustálil na 7. místě za mladým Viñalesem, který dokazoval, že místo v královské třídě mu opravdu poprávu patří!

Ve 4. kole byli fanoušci svědky pádu Jacka Millera ve třetí zatáčce, vepředu se mezitím Rossi dostal před Doviziosu. Pro Jorgeho skončil smolný závod v 6. kole, kdy se v první zatáčce setkal s tvrdým povrchem argentinského okruhu a ze závodu musel odstoupit. Pád zažil i Aleix EsPargaro a Cal Crutchlow, kteří se však rozběhli pro svůj motocykl a v závodě pokračovali. V 8. kole měl italský jezdec Rossi nejrychlejší čas (1:40,779), který si udržel i v dalším kole, přesto byl stále za mladým Marquezem.

V 10. kole se Rossi ujal vedení, ale Španěl se s druhou pozicí nechtěl smířit a Itala opět předjel. I Rossi bojoval, na několik setin vteřiny se dostal před Marqueze, ovšem ten byl rychlejší ve výjezdu ze zatáčky a první pozici si uhájil.

Drama začalo v 11. kole, kdy se oba vedoucí jezdci rozhodlo pro výměnu motocyklu, Marquez byl ve výměně rychlejší, mezi Marqueze a Rossiho se stihl dostat ještě Rabat, 4. pozici hájil Viñales.

V dalším kole musel Rabat do boxu pro výměnu motocyklu, vedení stále držel Marquez, druhý se držel Rossi, za ním se hnal nováček Viñales, o další pozice bojoval Dovizioso a Iannone. Marquez si před Rossim stihl získat přes 3 sekundy náskok, zajímavý souboj panoval mezi Pedrosou a Reddingem, který Pedrosu předjel.

Marquez si jel vlastní závod, ale Rossi se o svou pozici musel stále prát, tentokrát s Viñalesem, který se dostával za Rossiho záda stále rychleji.

V šestnáctém kole se Pedrosa opět dostal na svoji původní pozici díky Reddingovu defektu. Pořadí po tomto kole vypadalo následovně: Marquez, Rossi, Viñales, Iannone, Dovizioso a Pedrosa. V následujícím kole už bylo téměř jasné, že Rossi Marqueze nedožene, Marquez stihl Rossimu ujet o více než 7 sekund a italský závodním se navíc musel vypořádat s útoky od Viñalese.

V 18. kole nezvládl Maverick Viñales zatáčku 1 a poroučel se k zemi, Rossi si mohl na chvíli oddechnout, ale v 19. kole ho začal stíhat “maniac” Iannone.

V tomto případě platí pořekadlo ,,když se dva perou, třetí se směje”. Zatímco Rossi a Iannone bojovali o druhou pozici, Dovizioso této situace využil a na druhé příčce se tak usadil tento italský jezdec. Za ním se hnal Iannone, Rossi se propadl na čtvrtou pozici. Už to vypadalo, že se “The Doctor” bude muset smířit opět s nemedailovou pozicí, stejně jako v Kataru, ale vše změnil pád těsně před cílem. Iannone se ze všech sil snažil dostat před Doviziosu, v poslední zatáčce se dostal před něho, ale upadl a týmového kolegu srazil. Cílem první projel Marquez s velkým náskokem, za ním překvapený Rossi, třetí dojel Pedrosa. Dovizioso se nevzdal, popadl svůj motocykl a do cíle doběhl na posledním, tedy třináctém, místě.

Pedrosa, ač dojel na bronzové pozici, byl ze svého výkonu zklamán, závod označil za hrozný. Rossi potvrdil domněnky diváků, když řekl, že s druhým motocyklem nebyl vůbec spokojen, nesedl mu tolik jako ten první. Naopak Marquez si druhý stroj pochvaloval více než ten první a vítězství si s týmem opravdu užíval.

Další závod proběhne v 10. dubna v Americe. I o jeho vývoji Vás budeme informovat!

Foto: MotoGP original

motogp1

Podobné příspěvky

Eposovy "lovy billboardů", aneb brutální umění v akci

Redakce

Mistrovství České republiky v jachtingu – Vítr a slunce .

Šebík

Indiánská legenda ze Sierra Nevady

Redakce