Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Motosport

Český motocyklový závodník Oliver König přešel do třídy superbiků

Konig

Už je to půl roku, co český motocyklový závodník Oliver König přešel do třídy superbiků z nejnižší kategorie Supersport 300. Jeho hlavním poradcem je bývalý závodník David Salom a šéfmechanik týmu Orelac Racing. Španěl je ze spolupráce s českým jezdcem nadšený. Myslí si, že König má velký potenciál. „Máme ale dost práce, jelikož je to pro Olivera první rok v této kategorii, kde je styl jízdy úplně jiný. Musím ale říct, že se během sezony dost zlepšuje, především v jednotlivých závodech,“ říká Salom. Sezona pokračuje 9. září závody ve Francii.

Bývalý závodník Salom: König má velký potenciál, pochvalujeme si jeho komunikaci v boxech

Velkou výhodou pro Königa je, že Salom také závodil na té nejvyšší úrovni. „Mám plno zkušeností, které mu můžu předat, aby se zlepšil. Další výhodou je, že mu rozumím, když mluví o tom, jaké pocity na motorce zažívá,“ komentuje bývalý jezdec ze superbiků a MotoGP. „Co tak pozoruju, tak Oliver ví, co se na motorce děje, i když něco změníme. Ve zpětné vazbě často zmiňuje, že se nejvíce zlepšuje právě v ovládání motorky.

Konig_AssenCo naopak dělá českému jezdci ze problémy, tak je start a úvodní kola závodu. „Superbike je kompletně odlišný od jeho minulé motorky, jinak se s ním startuje. Není jednoduché se to naučit. Musíme to hodně trénovat, ale je vidět, že se začíná zlepšovat i v tomto ohledu,“ pochvaluje svého svěřence Salom, který na Königa nevytváří žádný velký tlak. Jde mu hlavně o to, aby se díky vytrvalé práci a tréninku zlepšoval. „Nemáme žádný cíl, který musíme nutně za sezonu splnit. Zároveň se díváme dopředu a myslím si, že by mohl nasbírat nějaké body. Občas jsem však na něj tvrdý,“ doplňuje.

Oliver KönigTo, že Oliver König přešel z nejslabší třídy na superbiky, není obvyklé. A před sezonou provedl Orelac Racing s českým závodníkem několik testů, ve kterých se mu dařilo. „Myslím si, že má velký potenciál, obzvlášť v této kategorii. I když se teprve učí, tak nám ukázal, čeho je schopný. A teď nemyslím na výsledku nebo na trati, ale v boxu. Ukázal týmu svůj potenciál v tom, jak se vyjadřuje a jak komunikuje,“ dodal David Salom, šéfmechanik týmu Orelac a poradce Königa.

Bývalý španělský jezdec má také mnoho vzpomínek na české závodníky. „Co si pamatuju, tak byl snad pokaždý nějaký Čech v prestižním seriálu, jako například Moto2, Moto3 i v MotoGP, ale také v supersportech nebo superbicích. I okruhy v Brně a v Mostě jsou fajn,“ komentuje. Z českých jezdců nezapomněl například na Karla Abrahama, Lukáše Peška nebo Filipa Salače. Dodal, že na všechny má dobré vzpomínky.

Jiří Uhlíř

Podobné příspěvky

Motocyklista König absolvuje závody v Británii po zlomenině klíční kosti

Redakce

Smolný start jezdce Königa v supersportech

Redakce

Extraligu v Pardubicích vedli domácí, Pražané jim však byli v patách

Redakce