Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Motosport Sport

Kachnou do cíle Dakarské Rallye

S ikonickým vozem Citroën 2CV, známým jako Kachna či Kačena, se do písečných dun saúdské pouště vydá na start Rallye Dakar Classic česká závodnice Barbora Holická. Do nadcházejícího ročníku soutěže Dakar Classic určené pro historická vozidla se chystá s vozem, který přesně před 75 lety změnil Francii. Na jeho technické úpravě se podílejí špičky mezi českými mechaniky a originální design vozu i celého projektu DUCKAR je dílem předního českého pop-artového umělce Josefa Rataje. 

Do výzvy pouště jde s Kachnou první žena – Češka

„Celá má závodní kariéra v Mistrovství České republiky v rally nebo v závodech do vrchu je spojená s vozy Citroën, které jsou nadčasově technologicky propracované, a kterým věřím. A když chci zdolat největší výzvu své závodní kariéry, musí to být právě Citroën a co jiného než 2CV. Chceme dokázat, že i extrémně náročný terén dakarských tratí se dá zvládnout s tímto ikonickým autíčkem,” říká šestatřicetiletá závodnice Holická, která posledních deset let pilotovala vůz Citroën DS3 nebo Saxo. V silniční rallye vybojovala řadu vítězství v domácích pohárech a v roce 2018 vyhrála v anketě Zlatý volant Cenu Elišky Junkové pro nejlepší ženu českého motosportu. S Citroënem Saxo navíc v posledních letech úspěšně absolvovala i mnoho startů v závodech do vrchu. Právě proto je také jedním z hlavním partnerů projektu DUCKAR Citroën Česká republika.

 „S Bárou jsme se poprvé potkaly v rámci projektu Czech Women Talent 2013. Je to mladá žena, která má ráda výzvy, a to výborně ladí se zaměřením značky Citroën, která se vždy snaží posouvat hranice. Budeme ji v jejím nadšení pro účast v Dakaru podporovat a těšíme se na sdílení jejích příštích dobrodružství,“ komentuje Lenka Martinová, marketingová manažerka Citroën.

Test s platem vajec

Chtěla bych teď posunout své vlastní horizonty a ukázat, že nejen speciálně upravená závodní auta, ale i Kachna – pro mnohé možná legrační autíčko známé ze starých francouzských komedií – dokáže zvládnout nejtěžší terénní podmínky dakarské rallye. Když může jezdit šedesátkou po zoraném poli, zvládne i tratě na Dakaru,” říká Barbora Holická.

Automobil charakteristický nakláněním ze strany na stranu během jízdy byl totiž se svým měkkým odpružením původně konstruován právě pro francouzské zemědělce. Původní požadavek na jeho výrobu zněl: převézt čtyři venkovany v dřevácích se slamáky na hlavě, s platem vajec a pytlem brambor přes zorané pole na trh rychlostí 60 km/h, aniž by se rozbilo jen jedno jediné vejce. 

Auto vyrobené v roce 1979 přesto musí projít technickou úpravou. Nyní je v rukách mechanika Tomáše Nerudy, největšího specialisty na tyto vozy v Česku. “Nechceme z auta udělat bestii a celé ho přestavět. Chceme zachovat jeho tvář a výjimečnou technologickou funkcionalitu. Upravíme ho jen tak, aby Dakar zvládlo,” říká Neruda. Kachny na Dakaru již v minulosti startovaly, a to do roku 1986, ještě na původní africké trati. 

Kachna v poušti

Duckar projekt navíc pojali za své skupina Dudes&Barbies s projektem Vnitroblok a Kavárna co hledá jméno a světově známý a vyhledávaný pop-artový umělec, malíř a performer Josef Rataj. Společně budou prezentovat své projekty na Vernisáži Ratajových obrazů 27. dubna 2023 v Praze ve Vnitrobloku.

Mentorkou Barbory Holické je úspěšná česká pilotka Suzuki Samurai Ollie Roučková, která Dakar úspěšně absolvovala již čtyřikrát. Přímo na letošním ročníku Dakaru byla Bára také součástí jejího týmu Czech Samurais.

Dostala jsem na letošním ročníku velkou školu. Zodpověděla jsem si spoustu otázek, Ollie mě hodně naučila, vysvětlila. Má skvělý tým nadšenců a srdcařů. Rozhodně nesmíme podcenit fyzickou i psychickou přípravu a musíme se také naučit navigaci v minutové rallye. A nesmíme zapomenout zabalit holínky. Kdo by v pouštní zemi čekal přívalové deště? Ten, kdo letos měl holínky, měl suché nohy a vyhrál,” říká Bára.

Barbora Holická

Vystudovala gymnázium Sázavská, dlouho žila v Davli a nyní žije v Praze. Již 10 let veškerý volný čas a finance vkládá do svého oblíbeného sportu – automobilových závodů.

Nepochází z rodiny automobilových nadšenců ani závodníků. „Vždycky jsem měla sklon spíše k mužským sportům, jezdila jsem s klukama v bike parcích na bmx kolech, jezdila jsem se koukat na závody aut, když mě kluci s sebou vzali, což bylo ale málokdy. Až v 25 letech jsem potkala Tomáše Pletku z Gekon Racing, také zástupce značky Citroën Česká republika a další spousty nových přátel, kteří mi pomohli realizovat sen a posadit se do závodního vozu. A z něj už jsem nevystoupila, obětovala jsem tomu vše, co jsem mohla a je to součást mého života,“ říká Barbora Holická

Úspěchy a závody – 46 startů v Mistrovství České republiky v rally, Cena Elišky Junkové – Zlatý volant, 12 vítězství v Dámském poháru v rallye.

Práce –  Specialista na komunikaci s odborníky – stomatology, dentálními specialisty a farmaceuty ve společnosti HERBADENT

Volný čas  – moc nemá, věnuje se autům v garáži, opravám a údržbě svých závodních strojů. Když je přeci jen volno, ráda jde na túru a v zimě na lyže nebo ski-alpy.

Josef Rataj (1979, Plzeň)

Josef Rataj je český pop-artový umělec, malíř, výtvarník a performer. Je jedním z průkopníků pop-artového umění v Česku a inspirátorem mladé generace. Jeho tvorba je charakteristická odvahou riskovat a tvořit nové trendy.

Více o Josefu Ratajovi na https://www.ratajart.com/

Více o DUCKAR PROJEKT – Kachnou do pouště a cíle Dakaru 2024 na www.barboraholicka.cz / www.duckar.cz

Partneři projektu:

Citroën Česká republika

Josef Rataj

Dudes&Barbies s projekty Kavárna co hledá jméno, Radlická sportovna a Vnitroblok, Kravatak.cz

HERBADENT

Combinata

Safari park Dvůr Králové

Podobné příspěvky

Anketu Jachtař roku 2023 vyhrála Kristýna Piňosová

Redakce

Tým Pražského zpravodaje na motokárách lámal nejenom rychlostní rekordy…

Redakce

Čeští softbalisté na úvod šampionátu prohráli s domácím výběrem 1:3

Redakce