Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Motosport

Macíkův popsaný Čenda už se plaví na Dakar

Macik-Dakar

Letošní Dakar bude extrémnější než předchozí ročníky                 

1.12. 2022 – Rallye Dakar 2023 se rozjíždí. Nový kamion pilota Martina Macíka, pojmenovaný Čenda, v Marseille úspěšně prošel technickými přejímkami a spolu s dalšími závodními i doprovodnými vozy vyplouvá ke břehům Saúdské Arábie. Na zadní kapotě má speciální design, o nějž se postarali fanoušci. Míří vstříc jednomu z nejnáročnějších Dakarů, který jsme za poslední léta zažili. Organizátoři potvrdili, že jeho trasa povede dosud neobjevenými dunami Pusté končiny, v nichž se odehraje i maratonská etapa. Co na nově odhalené informace říká Martin Macík?  

 Fanoušci popsali Čendu

DakarJeště před odjezdem techniky na Dakar se s Čendou, Martinem Macíkem i dalšími členy týmu MM Technology přišli do Sedlčan rozloučit fanoušci. Atmosféra na náměstí byla navzdory mrazivému počasí velmi vřelá. Postaraly se o ni stovky dobře naladěných milovníků Dakaru, kteří týmu přišli popřát štěstí.  Závodníci podepsali a rozdali štosy čumkaret, ale tentokrát se podepisovali i fanoušci. Dostali totiž možnost zvěčnit své jméno na Čendově kapotě a symbolicky tak s posádkou vyjet na Dakar. Na místě nechyběly ani doprovodné vozy a Nicias, kamion sestrojený v Sedlčanech pro Project 2030.

Těžko v dílnách, lehko na přejímkách

DakarPřímo ze sedlčanského náměstí se karavana vozů týmu MM Technology vypravila do Marseille. „Poslední týdny jsme jeli s klukama na dílně téměř nonstop, abychom stihli techniku na Dakar perfektně připravit,“ říká palubní mechanik David Švanda. Do parády si mechanici postupně vzali nejen Čendu a Niciase, ale i další vozy, které byly v MM Technology postavené a zúčastní se letošní Rallye Dakar, Jendu vyrobeného pro Italtrans Racing i Arnošta, s nímž bude závodit Firemen Dakarteam. Současně mechanici museli připravit i 3 servisní vozy IVECO, bydlík, 6 novinářských aut a 2 karavany. Nakonec naložili i motorku kolegy Davida Pabišky. Přejezd do Francie pak už byl pro všechny téměř výletem. Nechyběla zastávka u přátel na farmě, kde si tým uložil podval a zamířil k městečku Castellet u závodního okruhu Paula Ricarda, kde probíhaly technické a administrativní přejímky.

Ze Sedlčan do Marseille a dál lodí směr Yanbu     

Noc před přejímkami strávil sedlčanský tým v autech a hned ráno se šlo na věc. „Kontroluje se, jestli závodní auta odpovídají technickým předpisům, plombují se motory, montují se navigace, kamiony se váží, měří, doplňují se polepy, pořadatelé potřebují vidět i bezpečnostní vybavení – helmy, homologace u nehořlavého oblečení posádek. A také administrativní náležitosti,“ říká David Švanda. Po poledni už bylo vše hotovo. „Přejímky proběhly relativně hladce. Žádné zásadní problémy. Chyběly nám jen značky OK a SOS, byly tam, zmizely, to se stane, musíme je doplnit. Nejnapínavější bylo, když jsme se s tátou ztratili při přejezdu z přejímek do přístavu v Marseille. Přijeli jsme úplně poslední. Auta jsme předali pořadatelům a máme hotovo. Snad je tam všechno a na nic jsme nezapomněli,“ řekl Martin Macík. Trajekt naplněný závodními stroji popluje do Yanbu v Saúdské Arábii přibližně 14 dní. Už 29. prosince si závodníci své stroje vyzvednou a absolvují druhou část přejímek. 

 Očekávání jsou naplněna, zažijeme extrémní Dakar

Mezitím pořadatelé odtajnili trasu příští Rallye Dakar. Martin Macík se s Čendou, ozdobeným startovním číslem 501, a v doprovodu 364 dalších vozidel (včetně 54 kamionů), vydá na trať dlouhou téměř 5000 ostrých kilometrů. Na závodníky čeká 15 náročných závodních dní – prolog a 14 etap, o dvě více než během posledního ročníku. Jezdci se konečně dočkají i výletu do neprozkoumaných dun Pusté končiny, kde stráví 4 dny a ujedou 8 549 km (4 706 km měřených). V písku jedné z největších pouští světa proběhne také maratonská speciálka (11. a 12. etapa). „Očekávání se naplnila. Bude to řežba od samého začátku. Myslím, že nás čeká jeden z nejnáročnějších Dakarů v historii. Hned v úvodu je několik etap dlouhých přes 400 km, den volna se posunul až do druhé části. Navíc, terény se budou často měnit. Ale hlavně, v závěru proběhne maratonská etapa v Pusté končině. Tam se můžete zaseknout na hodiny. Auta dostanou hrozně zabrat. Bude to bolet. Nebude to jednoduché. Ale za mě spokojenost, strašně se těším,“ říká Martin Macík.

Nikola Kužílková

Public Relations in MM Technology

Follow us on:

www.facebook.com/martinmacikjr

www.instagram.com/martinmacikjr

 

Podobné příspěvky

Na autodromu si každý může vyzkoušet jízdu i v terénu

Redakce

Profesionální i rekreační jezdci na motocyklech si zatrénovali na polygonu

Redakce

Podmol se připravuje na Dakar

Redakce