Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Motosport Reportáže

MotoGP: V Kataru vyhrál Jorge Lorenzo

Dnešní závody MotoGP v Kataru zahájily sezónu v královské třídě. A nejen v té. V Moto3 vyhrál Niccolò Antonelli před Bradem Binderem a Francescem Bagnaianem. Jakub Kornfeil, náš velmi talentovaný jezdec, skončil na 10. místě. V závodě Moto2 vyhrál před Luisem Salomem a Simonem Corsim švýcarský jezdec Thomas Luthi.

To, co je divácky nejvíce atraktivní přišlo až k večeru. První závod MotoGP v Kataru začal v 19:00 našeho času. Do popředí se ihned po startu dostal Jorge Lorenzo, kterého následovali Iannone a Pedrosa. Marquez neměl nejlepší start, propadl se za prvních pět jezdců. Po úvodních zatáčkách se pořadí lehce ustálilo. Lorenzo byl pronásledovaný Iannonem a Doviziosem a Rossi se zatím probojoval na čtvrtou příčku. Druhou skupinku jezdců tvořili Pedrosa, který se od startu propadl, Viñales a Crutchlow.

Lorenzo svůj náskok neudržel, před něj se přehnali Iannone a Divizioso. Na Rossiho se dotahoval mladý španěl Marquez. Ten se nakonec dokázal před Itala dostat. Iannonemu se podařilo dostat před Diviziosu velmi nebezpečným atakem, při kterém naštěstí k žádnému zranění nedošlo. Divizioso si toto předjetí však nenechal líbit a dostal se znovu před Iannoneho. Ten se nakonec od skupinky jezdců nedobrovolně odpojil, když přecenil síly v zatáčce 13 a nejen jeho motorka se setkala s tvrdým povrchem katarského okruhu. Nebyl jediným, kdo zkusil, jak tvrdý je katarský povrch, od druhé skupinky se kvůli pádu odtrhl také Crutchlow v zatáčce 4. Iannone byl tedy ze hry a Lorenzo se začal čím dál více dotahovat na Itala Diviziosu, kterého nakonec v devátém kole španělský mistr světa předjel. Tato dvojice se hnala dopředu a nedávala moc možností Marquezovi ani Rossimu se na ně dotáhnout. Nakonec se podařilo těmto dvěma jezdcům přiblížit se na vedoucí závodníky a Marc začal s Diviziosou bojovat o druhé místo. Do konce závodu chyběly 4 kola a to byl moment, kdy se Marquez dostal před italského jezdce Diviziosu. Několikrát se také snažil dojet svého krajana Lorenza, avšak neúspěšně, ba co víc, mezitím se k němu stačili opět dotáhnout jak Diviziosa tak i Rossi. Andrea se vrátil na svou původní druhou pozici a Marquez musel ještě čelit útokům Valentina Rossiho. V tomto pořadí dojeli jezdci až do cíle, Lorenzo s časem 42’28.452, Divizioso v čase 42’30.471 a Marquez s časem 42’30.739. Na pátém místě skončil Dani Pedrosa a za ním Maverick Viñales. Sedmý dojel Pol Espargaro.

Jorge Lorenzo tak vstoupil do sezóny MotoGP s 25 body, Andrea Divizioso si připsal 20 bodů a Marc Marquez 16 bodů. Příští závod MotoGP se bude konat 3/04/16 v Argentině.
motoGP

Podobné příspěvky

Oliver König má před sebou závěrečný víkend v mistrovství světa superbiků

Redakce

Harley days v Praze 2019 – silné motorky, krásné ženy a adrenalin

Redakce

Středoevropská rally odstartovala v Praze

Redakce