Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Motosport

Pětačtyřicátý ročník dakarské rallye odstartuje v Saúdské Arábii

Desátý start na slavné Rallye Dakar čeká na přelomu prosince a ledna český tým Orion – Moto Racing Group (MRG). Martin Michek a Milan Engel se budou snažit navázat na úspěchy z minulých let. Michek byl desátý v roce 2021 a Engel byl nejlépe patnáctý v roce 2019.

Je to nekonečný koloběh. Přesto po marocké rallye můžeme říct, že veškerý kolotoč příprav závodníků a týmů nyní směřuje k 45. ročníků nejslavnější rallye světa. Dakar startuje 31. prosince a má být za poslední roky co do kilometrů nejdelším. Do společné přípravy se pustily i české ikony a stálice kategorie motocyklů

Pětačtyřicátý ročník dakarské rallye startuje 31. prosince 2022

Původně měl žluto-modré týmové barvy týmu Orion hájit i Martin Prokeš, jenž se zranil při říjnové Marocké rallye. Chtěli jsme tým rozšířit, ale musíme si účast vyjezdit. Pořadatelé s ohledem na velký zájem redukují počet přihlášených motocyklistů.” podotkl Ervin Krajčovič

Když jsme se chystali na první Dakar, tak jsem si nepředstavoval, že takhle dlouho vydržíme. Mám ale kolem sebe super lidi a závodníky, kteří chtějí závodit. A to je hlavní,” řekl manažer týmu Ervín Krajčovič na  tiskové konferenci v Praze. Martin Michek při své premiéře v roce 2020 obsadil 23. místo.

 

m ORION – MRG vyzve na Dakaru tovární značky

Sázíme na šikovnost a improvizaci, říká Krajčovič

Jubilejní desátá účast na Dakarské rallye čeká na ORION  –  Moto Racing Group. Motocykloví jezdci Martin Michek a Milan Engel pojedou v hlavní kategorii. Nejlepší domácí motorkářský tým na této dálkové soutěži bude bojovat proti sedmi továrním stájím. „Jedná se o nejprestižnější kategorii na Dakaru, je zde největší konkurence. Máme pověst jako jednoho z mála privátních týmů, který elitu dokáže pozlobit,“ prohlásil manažer Ervín Krajčovič.

Na nadcházející ročník pouštní etapové soutěže byla příprava pro ORION – Moto Racing Group atypická. A hlavně zkomplikovaná kvůli ekonomické situaci. „Bylo to složité, protože jsme bojovali s nedostatkem materiálu. Čekali jsme na něj dlouho, navíc se všechno zdražilo,“ vysvětloval Krajčovič. Český tým využívá motory od KTM, další materiál si ale vyvíjí a připravuje ve vlastní režii. A to především s domácími výrobci.

Museli jsme improvizovat a být občas kreativní, protože na technice šetřit nejde. Sice nemáme nové motorky, ale jsou kompletně repasované a přizpůsobené našim jezdcům,“ prohlásil Krajčovič, který si několik komponentů řadu let chystá s českými firmami – jedná se například o sedačky, řetězy, brzdy nebo výfuky. „Musím všem firmám poděkovat za to, že jsou furt s námi. Také pro ně je velmi prestižní bojovat na Dakaru proti tovární technice a zvučným soupeřům.“

Ekonomická tíha zasáhla ale do účasti na soutěžích. Před startem Dakaru v prosinci se Michek s Engelem pravidelně vydávali testovat do Tunisu nebo Dubaje. „Toho se nejspíš letos budeme muset zříci, protože s financemi je to těžké. Ale ať už to dopadne jakkoliv, určitě vymyslíme nějaké soustředění v blízkém okolí a vytěžíme z minima maximum. Samozřejmě doba není ideální a rozpočet je napnutý víc než kdy dřív. S tím ale dnes bojuje snad každé odvětví,“ vysvětlil Krajčovič z ORION – Moto Racing Group. „Jsme vděčný, že máme několik dlouhodobě věrných partnerů včele s Orionem a pak nových jako v podobě Big Shock! Těší nás, že tímto ročníkem začali s námi spolupracovat. Zároveň se k našemu desátému výročí na Dakaru vydáme do Arábie v trochu designově upravených barvách.“

Michek dojel v roce 2021 na fantastickém desátém místě, letos skončil po technických problémech šestatřicátý. To Engel v minulém ročníku startoval v kategorii Original by Motul pro jezdce bez asistence a bral druhou příčku. Samozřejmě bychom rádi opět usilovali o desáté místo, ale bude to obrovsky těžké. Každé umístění v top ten je úžasným výsledkem,dodal Krajčovič, který považuje za výhodu fakt, že se v Saudské Arábii v proslulé poušti Empty Quarter. „Byly jsme tam v rámci Abú Dhabi Desert  Challenge. Víme, co čekat.“

Na start DAKARU se postaví se žlutým číslem 12 označujícím elitního jezdce. “Je to svazující i motivující. Slibuju, že ze sebe vydám 120 procent, aby si to užili fanoušci i partneři.

“Soupeřit s továrními jezdci bude hodně složité. Zůstávám nohama na zemi. Chtěl bych překonat sám sebe, ale vím, že to bude těžké. U nás je sedm továrních týmů a všechny mají čtyři jezdce. Když bych byl mezi patnáctým a dvacátým místem, bylo by to fajn umístění.”

Odlet do Yambu je naplánovaný na 27. prosince.

Bude to náš desátý rok na Dakaru. K tomuto výročí jsme si nadělili nový design a vyrazíme také s novým partnerem, kterým se stal Big Shock! Na spolupráci se všichni moc těšíme a doufám, že zase přivezeme nějaký dobrý výsledek,uzavřel manager týmu, Ervín Krajčovič.

DAKAR-PRIPRAVAMilan Engel v minulém ročníku startoval v kategorii Original by Motul pro jezdce bez asistence a skončil druhý. Pro příští ročník se musel přesunout do hlavní kategorie. Budu se soustředit na podkategorii Rally2, ve které bych chtěl být vepředu. Šéf týmu Krajčovič by byl rád, kdyby v celkovém hodnocení skončil do 30. místa.

Milan Engel měl smůlu i letos, kdy si na tréninku nepříjemně zlomil ruku. “Ruka bolí, ale zlepšuje se… V přípravě do toho dám maximum, abych byl stoprocentní na závod. Bude těžký a dlouhý.

Engel byl loni druhý v drsné kategorii Original by Motul, kde si jezdci počínají bez mechanika a zázemí týmu. Závodník spoléhá pouze na sebe. Pro následující ročník ale pojede opět s týmovou podporou

https://youtu.be/2cpsNdePjRk

Martin Michek

  •  Momentálně nejlepší český motokrosový jezdec
  •  Účastník Mistrovství světa v motokrosu FIM a Mistrovství   České republiky
  •   Mistr České republiky v Motokrosu 2014

●  Dakar Rallye 2022 – 2x 9.místo v etapě; 36. místo celkově

●  Dakar Rallye 2021 – 10.místo
●  Baja World Cup 2021 – 1. místo celkově
●  Dakar Rallye 2020 – 23. místo; 2. místo nováček roku

●  FIM Baja Aragón 2019 – 5.místo
●  18x mezinárodní mistr ČR
Motocross

●   2x vícemistr světa
●   4x mistr Evropy

Milan Enge

●   8x Dakar Rallye – nejlepší umístění 15. místo 2019
●   Dakar Rallye 2022 – 2. místo Original by Motul a 30. místo celkově
●   Dakar Rallye 2021 – 18. místo
●    2. místo Hellas Rally 2019, 3. místo Serres Rally 2019
●   17 x Mistr České republiky v Enduro, Enduro sprint a Cross Country v AČR
●   9 x Mistr České republiky v Enduro, Enduro sprint a Cross Country v CAMS
●    8 x Mezinárodní šestidenní ISDE z toho 7x za reprezentaci a 3 zlaté medaile
https://mrg.cz/engel-pro-dakar-2023
https://mrg.cz/tym/

Foto: ORION – Moto Racing Group

Jiří Uhlíř

 

Podobné příspěvky

MotoGP: V Argentině zvítězil mladý Španěl Marc Marquez

Redakce

Pražský plochodrážní tým skončil na Markétě druhý

Redakce

OBRAZEM: Pilníkovo pozdní odpoledne v Čerčanech

Redakce