Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Motosport Reportáže

SGP Challenge v Rybniku: Milík bojoval, na vítězství to však nebylo

Včerejší závod v polském Rybniku byl tentokrát zajímavější i pro české fanoušky. Jedním z jezdců, kteří se prali o postup do mistrovství světa byl i pardubický plochodrážník Václav Milík. Startovní listina měla pro tento závod slibovat velké boje. Objevila se tam známá jména jako Antonio Lindbäck, Fredrik Lindgren, bratři Pawlicki, Chris Harris, Leon Madsen, Bartosz Zmarzlik aj.

Slovenští fanoušci měli taky svého zástupce, Martin Vaculík držel pozici druhého náhradníka, ale nakonec se na své motorce projel pouze na tréninku. Nejrychlejší čas závodu si mohl připsat dánský Peter Kildemand, který trať zvládl za 66,02 s., rekord Kacpera Woryny z roku 2014 však nepřekonal (64,35 s.).

Ze začátku se zdálo, že má perfektně našlápnuto na vítězství Piotr Pawlicki. Ze dvou rozjížděk si odnášel 6 bodů, což bylo maximum, které vybojoval pouze tento polský jezdec. Nakonec i on musel dvakrát přihlížet zádům soupeřů a celkově skončil na druhém místě. Václav svou první jízdu nezvládl tak jak by chtěl, skončil třetí a čeští fanoušci si tak do svých listin se zklamáním museli připsat pouze 1 bod. To se však změnilo v další jeho rozjížďce, kde za sebou nechal Zmarzlika, Covattiho i Lindbäcka. Poslednímu zmíněnému jezdci se při závodě lepila smůla na paty (možná by bylo výstižnější říci na kola motocyklu). Antonio Lindbäck má letos perfektní sezónu a tak nemálo diváků na stadioně typovalo švédského jezdce, rodáka z Rio de Janera, na vítěze. Jakoby se však pro něj challenge stala prokletou – za celý závod nasbíral jen 3 body a to, když v jízdě s číslem 16 vyhrál. Čtyři nuly a jedno vítězství, tak zněla Lindbäckova bilance za včerejší večer. Překvapením byl Brit Chris Harris. Letos jede v mistrovství světa jako stálý jezdec, avšak jeho výsledky nejsou nijak ohromující. Challenge zvládl skvěle, umístil se na 3. místě a zajistil si tak postup na příští rok do Speedway Grand Prix. Vraťme se však ještě k našemu závodníkovi. Milík jakoby zahodil svou první jízdu a obrátil o 180°. Po vyhrané druhé jízdě se mu již toto zopakovat nepodařilo, ale stále držel druhé pozice a jeho součet činil 10 bodů. Stala se mu první neúspěšná jízda jízdou osudnou? Václavovi chyběl jeden jediný bod k bodovému zisku 11, aby se o příčku dělil s Piotrem Pawlickim a Harrisem a mohl se tak o stupínek vítězů rozjíždět. I kdyby rozjížďku nakonec nevyhrál, mohl by v GP fungovat jako náhradník v případě odstoupení stálého jezdce (takto se stal až třetím náhraníkem). I když Milík nepostoupil, čeští fandové nemusí být zklamaní. Předvedl skvělý výkon a všichni mu držíme palce, aby to příští rok vyšlo!

Na vítěze Challenge myslí polští fanoušci jistě ještě dnes. Stal se jím nadějný jezdec Bartosz Zmarzlik, kterému na vítězství stačilo 12 bodů. Později řekl, že je nadšený, jezdit v GP byl jeho sen již od dětství, na čemž se shodli spolu s Piotrem. A tak se stadionem nesla již podruhé za jeden večer polská hymna a závod byl zakončen skvělým ohňostrojem.

Podobné příspěvky

Zlatá přilba putovala do Chorvatska. Vítězem je Jurica Pavlic

Redakce

V Mostě testovaly závodní kamiony už i první zahraniční týmy  

Redakce

Do startu 52. ročníku Barum Czech Rally Zlín zbývá necelý týden

Redakce