Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Motosport Sport

Smolný start jezdce Königa v supersportech

Oliver König

Ve španělském Aragonu byl zahájen šampionát Supersport 300, který se jezdí v rámci MS superbiků. Oliver König do něj vstupoval s velkými ambicemi, jeho první vystoupení však dopadlo neslavně. Talentovaný jezdec na Kawasaki Ninja 400 dojel na 38. příčce. Na vině byl jeho bílo-modrý stroj, který zlobil už od kvalifikace. „Výsledek je pro nás zklamáním, od závodu jsme očekávali daleko více. Pokud ale nefunguje technika, nedá se nic dělat,“ shrnul Königovo vystoupení manažerem Miloš Čihák. Jezdec týmu Movisio bude mít už v neděli na stejném místě šanci na reparát.

Smolný start jezdce Königa v supersportech

Oliver KönigV kvapíkovém tempu funguje v těchto dnech devatenáctiletý motorkář. Ve středu a ve čtvrtek zahájil v Praze maturity, poté sedl do letadla a vydal se na sever Španělska. Do dějiště závodu dorazil uprostřed noci, pouhých pět hodin před prvním tréninkem. „U tabule jsem se ještě nepotil. Zatím jsem dělal jen praktickou maturitu. Její výsledek neznám, měl bych se ho dozvědět v týdnu,“ popisoval König hektické časy. Sympatické je, že svůj výsledek nesváděl na únavu. „Období bylo stresující, ale nezdá se mi, že by ovlivnilo můj výkon,“ uvedl.

V Aragonu ho zradila motorka

Oliver KönigKönig dokončil kvalifikaci na solidním 19. místě. V závodě chvíli figuroval o dvě příčky výše, poté se však polem už jen propadal. „Moje strategie byla jasná, dostat se dopředu,“ líčil. Start měl slušný, s dalším průběhem klání už spokojený nebyl. „Snažil jsem se předjíždět, ale měl jsem špatné výjezdy. Odjela mi přední skupinka a já už bojoval jen o střed pole,“ přiznal sebekriticky.

Co bylo horší, jeho Kawasaki neposlouchala. „Motorka mi už v kvalifikaci jednou chcípla, ale to byla moje chyba,“ neskrýval talentovaný jezdec. V samotném závodě se stroj zastavil hned dvakrát. „Naštěstí vždycky naskočil, takže jsem mohl pokračovat,“ upřesnil König. V devátém kole se ovšem motorka vypnula definitivně. „Nebyl jsem schopný pokračovat,“ doplnil zklamaně.

Oliver KönigPerné chvilky na aragonském okruhu neprožíval sám. Po pádu Kawakamiho a Sofuogla byl závod v devátém kole ukončen, a výsledky se započítaly z kola předešlého. To pomohlo k vítězství domácímu jezdci Adriánu Huertasovi na Yamaze.

V době, kdy křepčil na stupních vítězů, měli už členové týmu Movisio jiné starosti. „Musíme zjistit, co se stalo. Rozebereme celou motorku. Až na závadu přijdeme, tak ji odstraníme a všechno bude zase fungovat,“ plánoval Miloš Čihák. Po zklamání už nebylo ani památky, všichni pracovali s maximálním zaujetím. „Je třeba hledět na neděli, kdy chceme výsledek napravit,“ zdůraznil manažer.

Ve stejném duchu hovořil také Oliver König. „Od začátku musím být agresivnější a nenechat si odjet přední skupinku. Jsem přesvědčený, že s těmi nejlepšími mohu soupeřit,“ dodal odhodlaně český jezdec. Nedělní závod odstartuje v Aragonu v 15.15 hodin a přímým přenosem ho vysílá Nova Sport 1.

Jiří Uhlíř
PR manažer

 Oliver König
Datum narození:
18. březen (2002)
Místo: Praha
Tým: Movisio by Mie
Motorka: Kawasaki Ninja 400

Největší úspěchy: 7. místo v Doningtonu v závodě MS Supersportů 300, 6. místo v Northern Europe Cup Moto3 (2017), 4. místo Northern Europe Cup Moto3 (2016), 1. místo v Alpe Adria Moto3 (2016), 1. v European stock 250 Chamionship (2015), 1. MPČR Mini moto Junior B (2013)

Sezona MS Supersportů 300

Misano (Itálie)                                  11. až 13. červen
Assen (Nizozemsko)                      23. až 25. červenec
Most (ČESKO)                                   6. až 8. srpna
Magny-Cours (Francie)                 3. až 5. září
Barcelona (Španělsko)                  17. až 19. září
Jerez (Španělsko)                            24. až 26. září
Portimão (Portugalsko)                1. až 3. října

 

 

 

Podobné příspěvky

České squashisty čeká evropský šampionát týmů

Redakce

12. Pražský šachový festival 2016 pod záštitou náměstka primátorky Petra Dolínka

Redakce

Václav Král – český nedoceněný designér

Redakce