Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Motosport Reportáže Sport

Václav Milík je vícemistrem Evropy! Vítězem se stal Nicki Pedersen

Grandiózní finálový závod Mistrovství Evropy na ploché dráze proběhl v sobotu v polském Rybniku. Zvítězil Dán Nicki Pedersen, na druhém místě se umístil pardubický jezdec Václav Milík a třetí příčku obsadil Krzysztof Kasprzak. Tato skupinka jezdců se ve stejném pořadí objevila na stupních vítězů hned dvakrát. Poprvé si užívali ovace za vítězství v závodě a podruhé se jednalo o celkové vítězství.

Cesta za Mistrovstvím Evropy byla pro Václava Milíka zprvu dosti klikatá. Jisté místo si pro zranění nemohl vyjet a tak čeští fanoušci mohli pouze doufat, že Vašek dostane divokou kartu. To se také stalo. První závod v německém Güstrowě byl pro Milíka úspěšným vstupem, ale jak se později ukázalo, další kola mistrovství byly bodově přívětivější. Osm, devět, deset a jedenáct. Taková byla bilance českého jezdce ve čtyř kolech. Celkový počet rostl a Vašek se dostával výš a výš v celkovém hodnocení. V Rybniku zazářil, ale o konečném umístění stále nebylo rozhodnuto. Odpočinout si nemohl ani na chvíli. Po jízdách čtvrtého kola Speedway European Championship ho čekal rozjezd s Krzysztofem Kasprzakem o druhou a třetí pozici. Václav Milík se nenechal zahanbit, Kasprzakovi ujel a dojel si tak pro skvělé 2. místo v šampionátu. Po dlouhých letech má opět Česká republika v ploché dráze zástupce, který se dokáže vyrovnat světové špičce a který sbírá jeden úspěch za druhým.

Překvapením byl i vítěz Nicki Pedersen. Velmi zkušený a úspěšný jezdec se v úvodním kole nevytáhl. Se 7 body se držel spíše v nižších pozicích. Nedařilo se ani v lotyšském Daugavpils, kde si o jeden bod ještě pohoršil. To, že by mohl Pedersen nakonec stát na stupních vítězů, se zdálo jako nemožné. Nicki je však velký bojovník a v Rusku bodový zisk zlepšil – vyjel si 10 bodů. Nejlépe se mu však dařilo v sobotním závodě, kde si vyjel neuvěřitelných 17 bodů a ty ho vystřelili až na vítěze. Naopak Rus Emil Sayfutdinov se v mistrovství trápil, stejně tak Antonio Lindbäck, Martin Vaculík či Piotr Pawlicki.

Česká republika má díky Vaškovi Milíkovi příští rok jistého zástupce v závodě SEC. A po zranění Nickiho Pedersena (informace v článku Zlatá Přilba) má šanci dojet seriál Grand Prix.

Emil SayfutdinovVáclav MilíkEmil SayfutdinovNicki PedersenVáclav MilíkNicki PedersenVáclav MilíkVáclav MilíkStupně vítězůStupně vítězůStupně vítězůNicki PedersenVáclav Milík - poděkování fanouškům

Podobné příspěvky

Na startu parkurů v Chuchli bude i olympijský tým!

Redakce

Radniční koalice vyzvala opozici na zápas ve volejbalu .

Šebík

Mezinárodní mistrovství Německa motocyklů a mistrovství světa sidecar

Redakce