Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Motosport Sport

Na autodromu si každý může vyzkoušet jízdu i v terénu

SUV

Mostecký autodrom disponuje kromě velkého a malého závodního okruhu a výcvikových ploch polygonu také přírodním terénním areálem Czech Motorland s různými druhy povrchu pro nácvik bezpečné jízdy.

SUVeřejnosti je přístupný denně od 09:00 do 18:00 hodin, po dohodě s personálem polygonu si na offroadové dráze může zajezdit každý. „Z organizačních důvodů je však nutné zamluvit si jízdu alespoň 24 hodin předem, ať už telefonicky či e-mailem,“ upozornila ředitelka polygonu společnosti AUTODROM MOST Veronika Raková.

Pro náročnější zájemce autodrom nabízí kurz bezpečné jízdy, kde v praktické části pod vedením zkušeného instruktora získají základní cit pro vůz kategorie SUV a off-road a následně se naučí zvládat všechny nástrahy spojené s jízdou v lehkém, ale i těžkém terénu. Mohou zvolit svůj vlastní vůz, nebo si zapůjčit pick-up Nissan Navara.

Na offroadové dráze si řidiči vyzkoušejí jízdu v orné a jílovité půdě, setkají se s kombinací sypkého materiálu s hlínou a kamením. Dráha je vybavena umělými překážkami, jako je železniční svršek či položené klády. Disponuje ale zejména přírodními překážkami, a to sjezdy, výjezdy či bočním náklonem.

SUVV teoretické části kurzu vedle informací o osvojení správných řidičských návyků instruktoři seznámí majitele SUV či offroadového vozu podrobně s jeho výbavou a systémy. Při praxi v terénu si pak jako řidiči vyzkoušejí, co všechno jim výbava a systémy umožňují.

„Ukážeme si to například při prudkých sjezdech a výjezdech, při jízdě ve velkém bočním náklonu, při jízdě po velmi nerovném povrchu, kdy dochází ke křížení náprav nebo při jízdě šikmo svahem. Velkou pozornost samozřejmě věnujeme bezpečnosti při jízdě v terénu a také eliminaci či minimalizaci poškození vozu a s tím spojených nákladů. Nezapomínáme ale ani na životní prostředí. K přírodě se chováme s úctou a jsme k ní maximálně šetrní,“ vyjmenoval instruktor bezpečné jízdy autodromu Marek Kohoutek.

Jan Foukal, e-mail: foukal@autodrom-most.cz

 

Podobné příspěvky

Skvělý badmintonista Louda! Ve finále v Polsku nestačil pouze na Japonce Tanaku

Redakce

Olympijské hry byly odloženy na rok 2021

Redakce

Pražský jezdec Josef Franc druhý v kvalifikaci na MS

Redakce