Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Sport Vodní sport

Neil Coxon se plánuje usadit v České republice a nabízí své zkušenosti a pomoc českému jachtingu

Neil na Laseru

Oživením pro český jachting je Neil Coxon, který pracoval posledních 24 let ve vedoucích pozicích různých světových jachtařských projektů. Až do letošního března byl obchodním ředitelem velmi úspěšného projektu Oman Sail. Nyní se s rodinou plánuje usadit v České republice a nabídl své zkušenosti a pomoc českému jachtingu.

Neil Neil Coxon (45) má 20 let zkušeností ve vedoucích pozicích ve sportovních organizacích a rád řídí různé projekty a týmy. Vystudoval ekonomii na univerzitě v Plymouth. Po dokončení školy v roce 1997 pracoval nejprve jako manažer jachtingu ve společnosti Minorca Sailing – www.minorcasailing.co.uk, která provozuje školu jachtingu a zajištuje dovolené s jachtingem na Menorce. Od roku 2005 byl generálním ředitelem jachtařského centra SailLaser – www.sail-laser.com – v Northamptonu. A od září 2009 byl manažerem jachtingu úspěšného projektu Oman Sail – www.omansail.com, v němž poslední rok působil jako obchodní ředitel projektu SeaOman – www.seaoman.com. Sám je aktivní závodník třídy Laser, byl členem reprezentačního British Sailing Teamu, jeho největším úspěchem bylo druhé místo na mistrovství Evropy juniorů ve třídě Laser. Věnuje se také cyklistice, na kole najezdí každý týden 200 km. Je ženatý a má 3 děti ve věku 4, 8 a 10 let.

Jak se stane, že se úspěšný britský jachtař a manažer rozhodne usadit právě v České republice?

Moje žena je Češka, máme spolu tři děti, které mluví česky. A v České republice se nám líbí. Proto jsme se rozhodli žít tady. Zatím hledáme vhodné místo a dům, kde budeme bydlet. Po letech, kdy jsem pracoval na různých místech světa, hodně cestoval a sem jezdil jen na dovolenou, bych rád našel práci, kterou lze vykonávat na dálku odkudkoli, tedy i z České republiky. Než nějakou vhodnou najdu, rád bych pomohl českému jachtingu.

Oman Sail je nyní proslulá společnost, jeho závodní týmy jsou známy po celém světě. Proč ses rozhodl skončit ve vedení této úspěšné společnosti?

Pro Oman Sail jsem pracoval od roku 2009. Nejprve jako manažer jachtingu a poslední rok jako obchodní ředitel projektu SeaOman. V pouštní zemi, kde do té doby o jachtingu prakticky nikdo nic nevěděl, jsme z něj udělali sport číslo jedna. Od roku 2010 jsme k jachtingu přivedli přes 20 000 dětí a vytvořili jsme Národní tréninkový program, který je akreditován mezinárodní jachtařskou federací World Sailing. Omán nyní dominuje v jachtařských soutěžích Blízkého a Středního Východu. Vloni ománští jachtaři vybojovali 2. a 3. místo na asijském mistrovství třídy Laser 4.7 a titul na asijském mistrovství ve třídě 49er. Vybudovali jsme také úspěšné námořní týmy, díky nimž Omán získal tři světové rekordy a pětkrát vyhrál Extreme Sailing Series. Byl jsem odpovědný za více než 120 zaměstnanců společnosti Oman Sail a za roční rozpočet přesahující 215 000 000 Kč. Vytvořili jsme a provozovali čtyři školy jachtingu umístěné podél pobřeží Ománu. Vybudoval jsem silný manažerský tým, z něhož jsem vybral svého ománského nástupce, který nyní řídí sekci jachtingu. To mi umožnilo přejít do divize komerčních vodních sportů SeaOman, která provozuje dvě potápěčská centra a charter lodí. Nicméně po deseti letech, už pro mě projekt Oman Sail, který nyní úspěšně funguje, nepředstavoval žádnou motivaci, proto jsem se rozhodl spolupráci ukončit a hledat nové výzvy.

Co tvé předchozí projekty? Jaké byly?

Mým první projektem byla na přelomu tisíciletí práce pro Minorca Sailing, což je velká úspěšná škola jachtingu na španělském ostrově Menorca. Dnes má k dispozici 300 lodí a nabízí rodinnou dovolenou s jachtingem včetně ubytování. Protože jsem sám závodil na Laseru, uvítal jsem možnost pracovat jako generální ředitel centra SailLaser v Northamptonu. V takovém centru je možné se věnovat jachtingu v jakémkoli věku a na jakékoli úrovni. Od možnosti využít tréninkové kliniky se zlatým olympijským medailistou až po výuku začátečníků. SailLaser poskytuje také kompletní servis při koupi lodě, pomůže s jejím vybavením a ostrojením. Tento projekt jsem rozjel od fáze koncepce k vybudování několika podobných center v Británii. Jedno z center vzniklo ve Weymouthu, to vyučuje více než 5 000 kurzů ročně a již po dvou letech fungování bylo považováno za přední středisko jachtingu ve Velké Británii. Pomáhal jsem také při vzniku podobného centra v Miami.

Nyní, doufám, pomůžeš i českému jachtingu… Jaké máš plány?

Mou silnou stránkou je vytvářet a realizovat strategické plány k dosažení vytyčených cílů, které mají vyústit v dlouhodobou úspěšnost. Nejprve se ale musím seznámit se zdejším prostředím, trenéry a členy sportovních komisí, se všemi, kteří jsou zde v této oblasti aktivní. A pak bych chtěl začít pracovat na akreditaci dětského a juniorského výcvikového programu u mezinárodní asociace World Sailing, podobně jako se to podařilo v Ománu. Správná metodika tréninku a vyškolení trenéři vždy pomohou k popularizaci a zlepšení výsledků daného sportu.

Máš tři děti. Budou z nich jachtaři?

Nejstarší dceři je 10 let a ta už jezdí na Optimistu dobře. Prostřední syn se zamiloval do tenisu a má strach ze žraloků. A ten nejmladší – to se teprve uvidí!

Děkuji za rozhovor a za pomoc českému jachtingu.

Eva Skořepová

e-mail: eva@skorepova.com

www.sailing.cz

www.facebook.com/sailingcz

Podobné příspěvky

Do Prahy míří jezdci z dvaceti zemí na PARKUROVÝ CSIO3* Prague Cup

Redakce

Aero Minor veterán z Le Mans na mosteckém autodromu

Redakce

Mercedes včera představil nový luxusní vůz řady S

Redakce