Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Motosport Sport

Nizozemský okruh Zandvoort hostil třetí podnik TCR Europe

Nizozemský okruh Zandvoort

V rámci okruhové série TCR Europe tým Janík Motorsport zavítal na nizozemský okruh Zandvoort, který hostil třetí podnik této série a zároveň bude hostit i Formuli 1 v letošním roce. Slovenský jezdec Maťo Homola si připsal celkem 14 bodů za tento závodní víkend a to díky třináctému místu v Ra1 a jedenáctému místu v Race 2. Naopak mladému jezdci Jáchymovi Galášovi se nepodařilo získat body do celkového hodnocení jezdců, což bylo zapříčiněno sobotní diskvalifikací a udělenou penalizací v nedělním Race 2.

Nizozemský okruh Zandvoort hostil třetí podnik TCR Europe

Nizozemský okruh ZandvoortVe volných trénincích dokázali oba jezdci zajíždět stabilní časy a za zmínku určitě stoji pátý nejrychlejší čas v podání Maťa Homoly ve druhém tréninku. Specifika tohoto okruhu nahrávala především týmům s jinými značkami vozů, kdy nepříznivost BoP (Balance of Performance) u vozů Hyundai i30 N TCR ovlivnila především rychlost obou jezdců v kvalifikaci.

Za těchto ztížených podmínek se podařilo slovenskému jezdci Maťovi patnácté místo a českému jezdci Jáchymovi pouze devatenáctá příčka.

Nizozemský okruh Zandvoort V sobotním Race 1 tak oba jezdci startovali ze zadních pozic a vzhledem k úzkému charakteru tohoto okruhu, bylo velmi těžké si vylepšit umístění v závodu. Jezdec Maťo Homola se svou konzistentní jízdou snažil posunout směrem dopředu, ale nakonec se mu podařilo získat pouze dvě umístění a závod dokončil na třináctém místě.

Premiérový závod na tomto okruhu nedopadl podle představ pro Jáchyma Galáše, který byl diskvalifikován kvůli poškozenému blatníku na voze, který měl za následek překročení maximální šířky karoserie vozu.

Velmi dobrý start v Race 2 se podařil jezdci Maťovi Homolovi, který se tak posunul až na desátou příčku a dokázal držet tempo v první desítce. Bohužel toto příznivé umístění se nepodařilo udržet a slovenský jezdec dokončil závod na jedenáctém místě a připsal si tak cenných 9 bodů do celkového hodnocení jezdců. Pro juniorského jezdce Jáchyma Galáše byl Race 2 z pohledu dosaženého provizorního umístění úspěšnější a dokázal si polepšit o pět jezdeckých pozic – dokončit závod na čtrnáctém místě. Bohužel ale v jeho neprospěch rozhodli sportovní komisaři, kteří potrestali jeho kontakt se soupeřem č. 77 a potrestali jej penalizací 20s. V závodu bylo mnoho soubojů a sporných situací, ale potrestán byl právě ten Jáchymův incident – nakonec tedy sedmnácté místo.

Majitel týmu Janík Motorsport, Václav Janík uvedl: „Nizozemský okruh Zandvoort je opravdu specifický svou náročností a úzkými úseky, na kterých se těžko získávají pozice. Oba jezdci předváděli své maximum, ale již zmiňované BoP nám neumožňovalo býti konkurenceschopnější a dostat se tak do první desítky. Z tohoto závodního víkendu máme opět spoustu poznatků a zkušeností, na kterých budeme stavět přípravu na další závody.”

Milan Marušák

Jezdec, Maťo Homola uvedl: „Po skvělém pátém umístění ve volném tréninku se stejné tempo nepodařilo přenést do kvalifikace a bohužel z toho bylo umístění v druhé desítce na startovním roštu. Vylepšit si pozici v závodu na okruhu jako je Zandvoort je opravdu těžké a nepřispívá tomu ani stanovené BoP pro naši závodní techniku. Nezbývá nám nic jiného než se precizně připravovat na každý závod a doufat, že se naše výsledky zlepší.”

Jezdec, Jáchym Galáš uvedl: „Tento nizozemský okruh mi přinesl spoustu nových zkušeností, ze kterých budu těžit do dalších závodů. Ve druhém závodu jsem měl stabilní tempo, což mělo za výsledek provizorní 14. místo! Bohužel po kontaktu se soupeřem č. 77 sportovní komisaři rozhodli, že jsem způsobil neoprávněnou kolizi a obdržel jsem 20s penalizaci. Dle mého názoru to byl stejný kontakt jako mnoho dalších, které v závodu proběhly, bohužel jsme s tímto rozhodnutím nemohli nic udělat – nakonec tedy 17. místo.”

Podobné příspěvky

Mezinárodní mistrovství Německa motocyklů a mistrovství světa sidecar

Redakce

Německý fitness řetězec si našel cestu do Česka

Redakce

Dostihy předznamenají olympiádu

Redakce