Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Sport

Nový skleněný kurt se poprvé postaví na Harfě!

skleneny kurt Harfa

Po několika sezonách se nejlepší domácí squash vrací zpátky do skleněného kurtu. A navíc do zcela nového! Takovou příležitost budou mít diváci, kteří navštíví od 9. do 12. března pražskou Galerii Harfa, kde se opět uskuteční mistrovství republiky. Letos bude speciální, protože se při něm bude oslavovat 30 let od založení tohoto sportu v Česku. „Plánujeme oslavu, na kterou pozveme všechny důležité lidi, co se podíleli na rozvoji squashe u nás. Současné hvězdy si to rozdají zase u titul,“ dodal Tomáš Cvikl, předseda České asociace squashe.

Squash bude slavit třicet let

SquashUž více než tři desetiletí funguje v Česku jeden z nejnáročnějších raketových sportů na světě. A také velmi atraktivní! Squash má na české sportovní scéně vybudovanou stálou pozici a prestiž. Oslava členů a důležitých lidí kolem tohoto sportu proběhne při mistrovství republiky začátkem března. K tomu všemu se poprvé představí zcela nový skleněný kurt, který doposud asociace nepoužila na žádné akci. „Šetřili jsme si premiéru na speciální okamžik. Zároveň jsme ho nemohli použít dříve kvůli koronavirové pandemii. Nyní se představí v plné kráse,“ dodal Tomáš Cvikl ze squashové asociace.

Ta kurt nakoupila před několika lety s přispěním Národní sportovní agentury. Celkově váží několik tun a jen sestavení trvá několik dnů. Samozřejmě se musí operovat velmi opatrně. „Squash ve skleněném kurtu má své kouzlo. Samozřejmě se může míček občas ztratit ve slunci, nebo třeba v reklamě na světlé džíny, ale za větší počet diváků to rozhodně stojí,“ doplnil Daniel Mekbib, který získal už čtyři domácí tituly. V minulém roce se však z celkového triumfu radoval Jakub Solnický z Ostravy. Favoritů na republikové prvenství je však více… Nejvýše na světovém žebříčku je Martin Švec.

Na skleněný kurt a prostředí nákupáku se vždycky moc těším. Všechno má daleko slavnostnější atmosféru a přijde více lidí,“ říká Švec, 71. hráč světa. „Motivaci cítím obrovskou. Pokud nezvítězím letos, asi se k republice začnu upínat.“ Zároveň má velkou výhodu, protože velmi často cestuje po zahraničních turnajích, kde se skleněný kurt obvykle využívá. „V takovém prostředí mám za poslední léta nejvíce odehráno.“ K favoritům bude tradičně patřit také Viktor Byrtus, dále pak Marek Panáček, který se před dvěma lety dostal do finále. Překvapit může i Ondřej Vorlíček. V ženách je situace o trochu klidnější, Anna Serme kvůli těhotenství hrát nebude, favoritkou tak bude Olga Kolářová.

Foto: Irena Vanišová
Jiří Uhlíř

Podobné příspěvky

Holiday Locations for Cyclists

Ilja Hynek

Nejlepším nadhazovačem a MVP softbalové extraligy se stal Osička

Redakce

Český badminton bude spolupracovat s Thajskem

Redakce