Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Sport Vodní sport

Pozvánka na podzimní pražské jachtařské závody

jachting na Vltave

Po následující tři víkendy se uskuteční v Praze na Vltavě jachtařské závody. Registrace závodníků je nutná on-line na www.sailing.cz a platba startovného převodem! Akce budou probíhat za zpřísněných hygienických podmínek tak, aby byla splněna všechny vládní epidemiologická opatření.

trida OptimistMemoriál Arnošta Bürgermeistera

O víkendu 10.–11. 10. Český Yacht Klub pořádá Memoriál Arnošta Bürgermeistera pro třídy Optimist, Cadet, RS Feva, Laser 4.7 a Laser Radial. V sobotu 10. 10. pojedou kajutové lodě Vytrvalostní závod.

Primátorský štít

V termínu 17.–18. 10. letos uskuteční již 76. ročník tradičního závodu Primátorský štít, který je považovaný za vrchol pražské jachtařské sezony. Pořádá ho Český Yacht Klub za podpory hlavního města Prahy pod záštitou pražského primátora.

PrimatorkyZávod byl založen krátce po skončení druhé světové války v roce 1945 na počest prvorepublikového primátora Prahy a člena ČYKu JUDr. Karla Baxy. Stal se jachtařskou obdobou veslařských Primátorek pořádaných již od roku 1910. Několik prvních ročníků se jelo jako mistrovství republiky pro lodní třídu O-jola, která ovládala poválečné období na českých vodách. Prvním vítězem a mistrem ČSR se stal Ctibor Burda, člen ČYKu od roku 1944.

Hlavní cena Primátorský štít (bronzový basreliéf na mramorové podstavě – dílo Stino Paukerta) je udělována vždy nejpočetnější třídě daného ročníku. Závod se koná pod záštitou primátora hl. m. Prahy, kterých se za dobu jeho existence vystřídalo již osmnáct. Primátorský štít rovněž navázal na několik meziválečných ročníků mezistátní regaty ČSR – Jugoslávie O pohár pražského primátora (1935–37). Broušený skleněný pohár věnovaný JUDr. Karlem Baxou a titul „mistr Adrie“ získala v prvním ročníku posádka československé lodě VLTAVA postavené v roce 1935.

StitLetošní Primátorský štít je vypsán pro lodní třídy Optimist, Cadet, Laser 4.7, Laser Radial, Laser Standard, RS Feva, 420 a samozřejmě pro kajutové plachetnice. Během závodu budou platit nařízená epidemiologická opatření. Všechny zúčastněné osoby se musí maximálně snažit omezit shromažďování, dodržovat rozestupy 2 m, dodržovat hygienické zásady, používat dezinfekci rukou a mít při pohybu ve vnitřních prostorách zakryté dýchací cesty. Mimopražští účastníci mohou využít pro ubytování i spouštění lodí na vodu klub na protějším břehu TJ Císařská Louka nebo YC CERE.

Loňské vítězství a zisk putovní trofeje pro vítěze nejpočetnější lodní třídy bude obhajovat Tomáš Peterka z Českého Yacht Klubu ve třídě Optimist. Stejně jako vloni již přislíbil účast pražský primátor MUDr. Zdeněk Hřib.

Modrá stuha Vltavy

zastita primatora dopisA na závěr se o víkendu 24.–25. 10. pojede Modrá stuha Vltavy, která je vypsána pro třídy Optimist, Cadet, RS Feva, Laser 4.7 a Laser Radial.

Široká veřejnost do jachtařských klubů sice tentokrát mít přístup nebude, ale závody se dají dobře sledovat z pražského nábřeží nebo při procházce na Vyšehrad. Přiveďte své děti, ať se podívají na tento krásný sport. Pokud se jim zalíbí, mohou si jachting do pražských jachtařských klubů přijít vyzkoušet.

Vypsání, přihlášky a další dokumenty k závodům naleznete zde:

Memoriál Arnošta Bürgermeistera – www.sailing.cz/noticeboard/201140

Vytrvalostní závod kajutových lodí – www.sailing.cz/kalendar/201141

Primátorský štít – www.sailing.cz/noticeboard/201142

Modrá stuha Vltavy – www.sailing.cz/kalendar/201143

Podrobnosti na nových stránkách Českého Yacht Klubu www.cyk.cz

Eva Skořepová

e-mail: eva@skorepova.com

www.sailing.cz

www.facebook.com/sailingcz

 

Podobné příspěvky

Mercedes včera představil nový luxusní vůz řady S

Redakce

Aero Minor veterán z Le Mans na mosteckém autodromu

Redakce

Současný volejbal je rychlejší, stylovější a agresivnější

Redakce