Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Motosport Reportáže Sport

Prague Open na pražské Markétě vyhrál Josef Franc

V sobotu se uskutečnil již druhý závod letošní sezóny ploché dráhy, tentokrát s názvem Prague Open. Favoritem na vítěze byl Václav Milík, který se mohl cítit ohrožen Matějem Kůsem. Závod byl však plný zvratů a na nejvyšším stupni vítězů se neusadil Milík ani Kůs, ale Josef Franc.

Počasí závodu moc nepřálo, slunce se schovalo za mraky a všude nad Markétou deštěm hrozily černé mraky. Naštěstí se Prague Open dojel, žádný liják se nekonal. Listinu se podařilo doplnit několika zahraničními jezdci, kterými byli Henk Koonstra z Holanska, jeho kolega Mark Helmhout, z Německa přicestovali Michell Hofmann a Richard Geyer a nechyběl ani mladý ukrajinský závodník Viktor Trofimov. Z českých jezdců to byli pak například Tomáš Suchánek, Hynek Štichauer, Václav Milík, Matěj Kůs, Josef Franc či Eduard Krčmář.
První jízda se stala nešťastnou pro Holanďana Koonstra, který pro defekt musel odstoupit. První tři body v závodě si připsal Josef Franc po souboji s Ondřejem Smetanou a Michalem Dudkem. Tříbodový byl v další jízdě i Tomáš Suchánek, který za sebou nechal Michala Škurlu, Patrika Mikela a Filipa Hájka. Odlepit se od startu nedovolila motorka favoritovi závodu Milíkovi a musel se smířit s nulovým počtem bodů. Naopak zabodoval německý plochodrážník Michell Hofmann, Hynek Štichauer si připsal dva body a Mark Helmhout si vyjel jeden bod. Ve 4. jízdě se na start postavil další favorit závodu Matěj Kůs s Richardem Geyerem, Edou Krčmářem a Viktorem Trofimovem. Právě poslední zmíněný ujel ostatním jezdcům, nestačil na něj Krčmář, Kůs ani Geyer. Po dalších čtyřech jízdách si mohli plný počet bodů připsat pouze Josef Franc a Tomáš Suchánek. Václav Milík si zlepšil bodový zisk, když v 8. jízdě dojel první a porazil tak talentovaného Ukrajince Trofimova. Nechyběl ani pád juniora Smetany, který se rozčiloval, když vyloučení padlo na něj a ne na jeho týmového jezdce Škurlu.

V rozjížďkách 9-12 se diváci dvakrát setkali s defektem motocyklu, nejprve se jednalo o Josefa France, kterému tak utekly další cenné body, podruhé to byl Michal Škurla. Ani Tomáš Suchánek nevydržel s plným počtem bodů a ve své třetí rozjížďce dojel třetí za Krčmářem a Milíkem. Na tento závod zřejmě nebude rád vzpomínat Němec Geyer, který sbíral jednu nulu za druhou, jednou mu selhala technika a ve své poslední jízdě nestihl limit na startu. Překvapením bylo, že před poslední sérií rozjížděk měl nejvíce bodů Trofimov a Krčmář, zdatně jim sekundoval i Michell Hofmann. Krčmář si v poslední jízdě připsal 3 body, když ukázal záda svým soupeřům Štichauerovi, Mikelovi a Dudkovi. Trofimova porazil domácí Josef Franc a tak se do finále mohl podívat nejen Trofimov, ale právě i zmíněný Franc. Čtvrtým do party byl nakonec Tomáš Suchánek se stejným počtem bodů jako Josef Franc, tedy dvanáct.

Finálová jízda slibovala zajímavý souboj o vítězství, avšak štěstěna nebyla nakloněna Ukrajinci Trofimovi, kterému se “splašil” motocykl a před pádem už se nešlo uchránit. Jízda byla zastavena, Viktor se zvedl, následně opět padl na dráhu a poprvé za závod vyjela na dráhu i sanitka. Tento pohled není hezký pro nejednoho fanouška plochodrážních závodů, ale Viktor ukázal, že motorkáři jsou silní chlapi a do sanitního vozu nakonec došel po svých. Finálová jízda se opakovala bez Trofimova.

Technika však selhala i Tomášovi Suchánkovi a pardubický jezdec musel z finálové jízdy odstoupit. Rozhodovalo se tedy mezi Francem a Krčmářem. Nejlépe odstartoval Krčmář, avšak Franc chtěl ukázat, že ještě rozhodně nepatří do plochodrážnického starého železa, našel si v prvním výjezdu svou stopu a Krčmáře předjel. První místo si udržel až do odmávnutí šachovnicového praporku. Franc, nejenže vyhrál Prague Open, ale vítězstvím si zajistil minimálně pozici náhradníka v pražské Grand Prix, která se bude konat 25.6.2016.

V úterý na pražské Markétě budete moci shlédnout mezinárodní tréninkový závod juniorských družstev, který je avizován na 18 hodinu. Vstupné je zdarma.

 

 

Podobné příspěvky

Vězni z Oráčova vyrobili hračky pro děti z jesenické mateřinky

Šebík

Galavečer IAF 2 uvede na českou bojovou scénu nového profesionálního zápasníka

Redakce

Demolice dejvického hotelu Praha je v plném proudu

Redakce