Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Jiné sporty Sport

Příběhy biatlonového šílenství připomínají legendární pouť za Svatým grálem

kniha Biatlon

Sportovní reportér a publicista Tomáš Macek vyvolal obrovský čtenářský ohlas svými knihami Příběhy Staré dámy (PROSTOR 2013) a Příběhy Corsa rosa (PROSTOR 2018). Prvního titulu, zabývajícího se historií nejslavnějšího cyklistického závodu, se dosud prodalo dvacet čtyři tisíc výtisků a před pár dny se na trhu objevilo jeho páté vydání. Současně vyšly už podruhé Příběhy Corsa rosa o Giro d’Italia.

Svoji třetí knihu věnuje autor zlatému věku českého biatlonu i jeho kořenům. Poutavě líčí pohádkovou proměnu, kterou u nás tento sport v krátkém čase prošel a jež se už nemůže opakovat. „Biatlon se v posledních osmi letech vryl Čechům doslova pod kůži. To, co naši závodníci i další lidé kolem nich v tomto období dokázali, nemá obdoby. Nikoliv Německo a jeho středisko Ruhpolding, ale Česko a Nové Město byly i zahraničními komentátory považovány za Mekku biatlonu. Přál jsem si, aby existovala kronika těchto výjimečných českých let. I proto, že jsem byl často v bezprostřední blízkosti těchto úspěchů, ať už přímo na střelnici nebo v zákulisí závodů,“ prohlašuje Macek.

Výpravnou publikaci PŘÍBĚHY BIATLONOVÉHO ŠÍLENSTVÍ s unikátními snímky Petra Slavíka a dalších fotoreportérů vydává PROSTOR.

Přesný překlad francouzského výrazu la tour, který si fandové cyklistiky jistě snadno spojí s názvem nejstaršího a nejslavnějšího silničního etapového závodu Tour de France, je opravdu věž. Jaké jsou její základy, kam šplhá a kdo se zabydlel v jejích patrech za více než jedno století?
Pojďte to zjistit s překrásnou a objemnou publikací s názvem Příběhy Staré dámy, která líčí Sto ročníků Tour de France překvapivě nikoli očima Francouze, jak by se dalo předpokládat, ale českýma očima sportovního novináře a reportéra

PŘÍBĚHY BIATLONOVÉHO ŠÍLENSTVÍ

Tomáše Macka  připomínají legendární pouť za Svatým grálem.

Mackovy PŘÍBĚHY BIATLONOVÉHO ŠÍLENSTVÍ vznikaly řadu let – při jeho cestách s českými biatlonisty v období velkého boomu v letech 2012 až 2020 i v minulosti. „Poprvé jsem byl s biatlonisty už na předolympijských závodech v Naganu 1997, pak i na olympijských hrách v Naganu, Salt Lake City nebo Vancouveru a na některých mistrovstvích světa. I proto dokáži porovnat ten obrovský rozdíl v popularitě biatlonu v Česku v období před rokem 2012 a poté,“ říká.

Pribehy-Stare-damy-Tomas-MacekDalší práce na knize probíhala od zimy 2019, kdy autor začal shromažďovat všechny podklady a postupně z nich vytvářet 40 kapitol. Specifickou částí bylo vyhledávání vhodných fotografií, především z archivu týmového fotografa Petra Slavíka, který svými vynikajícími snímky pronikl i mezi oficiální fotografy Mezinárodní biatlonové unie IBU.   

Zatímco v Mackových cyklistických publikacích je česká stopa dovětkem, v PŘÍBĚZÍCH BIATLONOVÉHO ŠÍLENSTVÍ hraje hlavní roli. „Neznamená to však, že zahraniční stopa je v této knize opomenuta. Naopak, velké pasáže jsou zde věnovány i osobnostem, jejichž příběhy se s českými hvězdami prolínaly, ať už jde o Lauru Dahlmeierovou, Marie Dorinovou-Habertovou nebo Martina Fourcada,“ vysvětluje autor. A který je jeho oblíbený biatlonový příběh? „Těch je mnoho. Ale určitě bych zmínil titul mistrů světa smíšené štafety v Kontiolahti a potom tažení Gabriely Koukalové za velkým glóbem, které bylo působivé i místem vyvrcholení na Sibiři. Ale spíš je to pro mě celá velká mozaika menších příběhů, ze kterých se složil ten velký, osmiletý,“ usmívá se Macek, „Biatlon se z malého sportu v pozadí vypracoval mezi pět nejsledovanějších českých sportů. Ti, kteří přijdou v budoucnu, budou mít už dokonale vyšlapanou cestu.“

 

Tomáš Macek: PŘÍBĚHY BIATLONOVÉHO ŠÍLENSTVÍ. Kronika zlatého věku 2012–2020 (anotace)

Nejslavnější období sportu, který se v krátkém časovém období prosadil mezi nejsledovanější v Česku, zachycuje kniha o velkém biatlonovém boomu. Na 528 stránkách se vrací k památným dnům českého biatlonu v letech 2012 až 2020, ale také ke kořenům tohoto sportovního odvětví. Autor Tomáš Macek coby sportovní reportér MF DNES dlouhá léta doprovází českou biatlonovou reprezentaci na všech soutěžích a v jednotlivých příbězích přibližuje reportážní formou medailové bitvy na olympijských hrách, světových šampionátech i ostatních vrcholných akcích. Zároveň vypráví také příběhy ze soukromí Gabriely Koukalové, Ondřeje Moravce, Veroniky Vítkové, Michala Šlesingra, Markéty Davidové a dalších osobností českého i světového biatlonu, s nimiž se mnohokrát osobně setkal. Knihu doprovázejí často unikátní snímky Petra Slavíka, oficiálního fotografa českého týmu a Mezinárodní biatlonové unie, a dalších fotoreportérů, ale i snímky z osobních archivů českých reprezentantů. Součástí publikace je rozsáhlá statistická část.

Výsledkovou část sestavil a text editoval Luděk Čermák

Na obálce použita fotografie od Petra Slavíka z cíle Světového poháru v Novém Městě na Moravě
528 stran, MOC 547 Kč, www.eprostor.com.

Tomáš Macek (1968) vystudoval žurnalistiku na Karlově univerzitě v Praze. Od roku 2003 je sportovním redaktorem MF DNES, předtím pracoval devět let v redakci deníku Sport. Jako reportér se zúčastnil třinácti olympijských her, šesti letních a sedmi zimních. Na vrcholných akcích doprovází českou biatlonovou reprezentaci, působí rovněž na cyklistických závodech Tour de France, Giro d’Italia a Vuelta a España, o jejichž historii mu v nakladatelství PROSTOR vyšly knihy Příběhy Staré dámy a Příběhy Corsa Rosa. Na stránkách MF DNES a serveru iDNES.cz píše také o rychlobruslení a dalších zimních sportech, atletice, vodním slalomu nebo dějinách olympismu.

Petr Slavík (1982), rodák z Uherského Hradiště byl především fotografem horských kol, poté se v roce 2014 stal oficiálním fotografem české biatlonové reprezentace v rámci projektu Fotograf je součástí týmu. Od té doby ji doprovází na všech Světových pohárech a světových šampionátech i dalších nesoutěžních akcích. Od sezony 2018–2019 se propracoval rovněž do čtyřčlenného poolu fotografů Mezinárodní biatlonové unie IBU a vybrané akce pokrývá i pro časopis a webové stránky IBU. Je vítězem festivalu Tourfilm 2016 v kategorii Propagační spot do 10 minut, Ceny diváků na Czech Press Photo 2016 a dílčí kategorie v anketě o českou Sportovní fotografii roku 2018.

Mgr. Denisa Novotná

www.eprostor.com

Podobné příspěvky

The Best Sports for A Hard Workout

Ilja Hynek

Emirates zahajuje MS v ragby 2023 se slavným rozhodčím Jaco Peyperem

Redakce

Surfs Up – Places for Killer Waves

Ilja Hynek