Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Reportáže Sport Zajímavosti

Recenze multitoolů Leatherman

Firma Leatherman je celosvětově proslulá kvalitou svých výrobků. Surge je jedním ze dvou největších multi-nožů v nabídce firmy a zároveň vlajkovou lodí mezi nástroji, které jsou určené pro tvrdou práci. Surge je vybaven celkem 21 různými nástroji. Mezi jeho hlavní výbavu patří utahovací kleště s jehlovou špičkou, dva nože (s rovným a zubatým ostřím) z kvalitní oceli, pilka a pilníky usazené v důmyslném systému uchycení a velké nůžky.

 

Za důležité považuji to, že jsou všechny hlavní nástroje přístupné přímo z venkovní strany rukojetí, aniž by bylo nutné přitom obě rukojeti otevírat a odhalovat kleště. Oba nože se otevírají mírným přitlačením palce za výřez v čepeli.Jejich otevření je zcela jednoduché a zároveň naprosto bezpečné. Čepel je zajištěna pojistkou planžetového typu, která po pootočení nože kolem své osy o 180 stupňů, za slyšitelného cvaknutí bezpečně zapadne.To mi při práci s ostrým nožem dodalo bezpečný pocit. Pojistka držela, jak “přibitá” i přes záměrně vyvíjený silný tlak na zavření nože, bez jejího předchozího odjištění. První čepel má hladké ostří, které se neztupilo ani při naprosto nevhodných činnostech, jako je otevírání konzerv či řezání plechovek. Druhá čepel má ostří zubaté s jednostranným výbrusem.Tímto zubatým nožem jsem pro změnu zkoušel pilovat visací zámky a ani tato činnost jej neztupila. Mezi další užitečné nástroje umístěné na rubové straně patří dvouřadá pilka, která je vhodná zejména k řezání dřeva, plastů, plexiskla apod. Pilka je uchycená ve vyfrézovaném pouzdře, které je jištěno speciální záklapkou. Po odklopení záklopky lze pilka nahradit oboustraným pilníkem.Tomuto způsobu uchycení bych mohl vytknout menší vůli, což je však daň za možnost snadné výměny komponentů ve vyfrézovaném pouzdře. Dalším z užitečných nástrojů na vnější straně jsou nůžky, kterými jsem naprosto bez problémů rozstříhal plechovku od piva. Širokou výbavu dále doplňují štípací kleště, šídlo, velký plochý šroubovák a otvíráky na lahve. Ve výklopných nástavcích jsou umístěny dvě velikosti oboustranných šroubováků s křížovým a plochým zakončením. K výměně za plochý anebo naopak křížový konec, stačí bit vytáhnout z nástavce a zasunout zpět opačným koncem. Multifunkční nástroj Surge je velmi kvalitně zpracován, o čemž svědčí poskytovaná záruka ve výši 25 let a lze ho použít nejen při celé řadě outdoorových aktivit, ale také při nejrůznějších kutilských pracích či celé škále oprav v domácnosti a na zahradě.

Mezi lídry v oblasti kapesních nožů patří multifunkční kapesní nůž Juice XE6. Na první pohled na něm upoutá jeho líbivá barevná rukojeť, která je vyrobená z hliníku. Narozdíl od Surge se jedná o jeden z nejmenších nožů v nabídce, se subtilnější konstrukcí, což odpovídá jeho zaměření.Na druhou stranu disponuje obdobnou výbavou, vyrobenou z naprosto stejné kvalitní oceli jako jeho větší bráška. Obsahuje celkem 18 různých nástrojů a je určený především na výlety do přírody,cykloturistiku, kempování či pikniky. Je vybaven mini utahovacími kleštěmi s jehlovou špičkou, malými noži s rovným a zubatým ostřím vyrobenými z oceli 400 HC, pilkou, pilníkem, nůžkami, šídlem, otvíračem lahví a vývrtkou. Ve vnitřních stranách rukojetí nalezneme sadu plochých a jednoho křížového šroubováku. Nůž je též vybaven praktickým kroužkem na karabinu. Na noži jsem ocenil zejména kvalitní pilník a štípací kleště, kterými jsem přeštípl drát o tloušťce 4 mm, aniž by došlo k jejich poškození. Tento praktický víceúčelový nůž se může stát neocenitelným pomocníkem při drobných opravách kola, přípravě místa pro piknik, otevíráním vína či nakrájením potravin při výletech do přírody. Firma Leatherman si je vědoma jeho kvality a poskytuje na něj záruku 25 let. Více informací najdete na: www.leatherman.cz

 

 

 

Text / foto:                                                                  Vít Hassan

 

Podobné příspěvky

V badmintonové extralize vládnou Slatina a Benátky

Redakce

Kouzlo exotických dálek či krásy tuzemských regionů na jubilejním HOLIDAY WORLD 2016

Redakce

Toyota má v ČR za sebou rekordní půlrok

Redakce