Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Sport

Sportovcem roku 2022 se stala olympijská vítězka Ester Ledecká

ester

Deset nejlepších sportovců, tři nejúspěšnější kolektivy, Sportovní legenda, nejlepší junior a vítěz kategorie Oddanost sportu převzali svá ocenění v rámci pořadu Sportovec roku 2022, který moderovala Daniela Písařovicová na programu ČT1. V 64. ročníku odborné ankety Sportovec roku, vyhlašované Klubem sportovních novinářů, přispělo svými hlasy 223 žurnalistů. Celý projekt organizačně zajišťuje již více jak 25 let agentura BPA sport marketing.

Slavnostní vyhlášení výsledků novinářské ankety Sportovec roku 2022

EsterDruhé místo společně vybojoval tenisový pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková. Hokejista David Pastrňák skončil v anketě na bronzové příčce. Na celkově čtvrtém místě se umístil oštěpař Jakub Vadlejch. Páté místo získala rychlobruslařka Martina Sáblíková. Šestou příčku obsadila biatlonistka Markéta Davidová. Sedmý byl sportovní lezec Adam Ondra. Osmé místo patří vodnímu slalomáři Vítovi Přindišovi. Devátou příčku obsadila oštěpařka Barbora Špotáková. A desátou příčku získal Jiří Procházka, bojovník MMA.  

 

Kolektivem roku 2022 se stal hokejový tým ČR – muži

Druhou příčku získal hokejový tým ČR – ženy. Bronzový stupínek vybojoval florbalový tým ČR – muži.

Sportovní legendou byl vyhlášen Květoslav Mašita

Bývalý motocyklový závodník, jenž se na přelomu šedesátých a sedmdesátých let stal desetkrát mistrem Evropy a šestkrát vyhrál Mezinárodní motocyklovou šestidenní.

Letošní držitelkou ocenění za „Oddanost sportu“ pod záštitou Národní sportovní se stala Jarmila Kratochvílová.  

sportovciNejlepším juniorem se stal plavec Daniel Gracík

 Druhou příčku obsadila   biatlonistka Tereza Voborníková. Třetí místo získal judista Adam Kopecký. 

Stejně jako   v předchozím ročníku vyhlášení ankety obdrželi úspěšní sportovci originální trofeje ze studia Achilleas. Autorkou hlavní ceny, tradiční korunky pro vítěze, je výtvarnice Alena Matějka.

ZAJÍMAVOSTI

Ester Ledecká získala korunku pro nejlepšího českého sportovce podruhé v kariéře a stejně jako v roce 2018 jí k tomu i letos pomohl olympijský triumf. V historii 64 ročníků ankety je Ledecká patnáctou osobností, která získala více než jeden titul. Čtyřnásobnými šampiony jsou Věra Čáslavská a Jan Železný, třikrát vyhrála Martina Sáblíková s Lukášem Krpálkem. Vedle Ledecké je ještě deset dalších dvojnásobných vítězů.

Minulý rok Ester Ledecká elitní desítku uzavírala, letos suverénně zvítězila s náskokem 278 bodů. Na první místo ji zařadilo 92 hlasujících sportovních novinářů. Na 22 hlasovacích lístcích figurovaly na nejvyšším stupínku tenistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, pro 18 volitelů byl nejlepším sportovcem zápasník MMA Jiří Procházka.

Osoba bojovníka Procházky rozdělila hlasující do dvou silných táborů s protichůdným názorem. Jedna skupina viděla šampiona UFC na úplné špici, druhá ho dala naopak až na poslední příčku. Vedle třetího nejvyššího počtu prvních míst tak zápasník zároveň posbíral i nejvíc desátých (72) a ve finálovém hlasování tak skončil na posledním místě.

Do kategorie jednotlivců jsou od počátku ankety zahrnovány i sportovní dvojice. Dva takové páry v minulosti anketu dokázaly i vyhrát: v roce 1962 krasobruslaři Eva a Pavel Romanovi a v roce 1979 šampioni v kolové Jan a Jindřich Pospíšilové. V letošním roce skončily jen o stupínek níže tenistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, patří jim druhé místo.

Kromě Ester Ledecké se do finále probojovali ještě další tři bývalí vítězové ankety. Hokejista David Pastrňák (vítěz z roku 2020) obsadil třetí místo, rychlobruslařka Martina Sáblíková (2007, 2009, 2010) páté a atletka Barbora Špotáková (2008 a 2012) skončila devátá.

Čtvrté místo Jakuba Vadlejcha je nejlepším umístěním atleta od druhého místa Barbory Špotákové v roce 2017.

Hokejisté Československa a Česka jsou se třinácti tituly nejúspěšnějším kolektivem v historii ankety, ale tentokrát vítězí po nebývale dlouhé pauze. Naposledy patřilo první místo v kategorii týmů hokejové reprezentaci v roce 2010. V poměrně vyrovnané volbě letos porazili o pouhých 21 bodů reprezentační tým hokejistek.


SPORTOVEC ROKU 2022

Celkem hlasovalo 223 členů Klubu sportovních novinářů.

Jednotlivci

Pořadí   sport body
1. Ester LEDECKÁ   snowboarding, alp. Lyžování 1 593
2. Barbora KREJČÍKOVÁ
Kateřina SINIAKOVÁ 
tenis 1 315
3. David PASTRŇÁK  hokej 1 078
4. Jakub VADLEJCH atletika – oštěp 1 015
5. Martina SÁBLÍKOVÁ   rychlobruslení 1 004
6. Markéta DAVIDOVÁ      biatlon 922
7. Adam Ondra sportovní lezení 915
8. Vít PŘINDIŠ vodní slalom  886
9. Barbora ŠPOTÁKOVÁ atletika – oštěp 760
10. Jiří PROCHÁZKA MMA 727

Kolektivy

Pořadí   body
1. hokejový tým ČR – muži  414
2. hokejový tým ČR – ženy 393
3. florbalový tým ČR – muži 305

Sportovní legenda 2022 – Cena Emila Zátopka

Květoslav Mašita – motocyklový závodník

Oddanost sportu 2022 – Cena Národní sportovní agentury

Jarmila Kratochvílová – atletika

Junioři

Pořadí   sport body
1. Daniel GRACÍK plavání 49
2. Tereza VOBORNÍKOVÁ biatlon 47
3. Adam KOPECKÝ judo 42

Zdroj: https://sportovecroku.cz/

Foto: Jan Beneš (BPA sport marketing)

Podobné příspěvky

Pozvánka na Pražskou srpnovou cenu – 10. klusácký dostihový den v sezóně 2019

Redakce

Výroční setkání ALT 29er a vyhlášení výsledků soutěže „Jachting hledá Skiffmeistera 2020“

Redakce

Úspěch českého squashe: na juniorském šampionátu získal tým medaile

Redakce