Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Sport

Ve španělském Sant Boi začíná evropský šampionát žen v softbale

ME_softbal

Ve španělském Sant Boi se od neděle rozehraje evropský šampionát žen v softbale. České hráčky na něm chtějí do finále, v minulém roce získaly bronzové medaile. Pomoci by jim měly specializované tréninky pálky nebo odehraná utkání proti mužským týmům. „Náš dlouhodobě vytyčený cíl je mistrovství Evropy vyhrát. Turnaj bude hodně náročný, některé týmy budou posilněny hráčkami z USA,“ prohlásil Vojtěch Albrecht, trenér národního výběru. Češky začnou v neděli od 16:30 zápasem proti Francii, ve skupině C je ještě čeká Turecko, Ukrajina a Velká Británie.

České softbalistky chtějí medaile z evropského šampionátu. Trénovaly také proti mužským týmům

ME_softbal_2České softbalistky budou spoléhat na nadhazovačku Veroniku Peckovou, které se v Itálii daří. V týmu MKF Bollate předvedla nejvíce strikeoutů z celé ligy. Největší část přípravy reprezentačního výběru se však věnovala hře na pálce. „Útok je v posledních letech naše priorita, zimní příprava se točí zejména kolem pálkařských dovedností a kondiční přípravy v posilovně. Těšíme se, až budeme mít na mistrovství příležitost předvést, na čem jsme pracovali,“ dodala Jana Furková, která v letošní extraligové sezoně předvedla 25 úspěšných odpalů.

České hráčky se navíc měly možnost v červnu zúčastnit Canada Cupu, kde v konkurenci týmů z celého světa obsadily dělené páté až šesté místo. „Na turnaji v Kanadě se nám podařilo porazit týmy ze světové špičky. Těším se, že stejné výkony předvedeme i na evropském šampionátu,“ dodala Veronika Klimplová z Joudrs Praha.

Zároveň české softbalistky sehrály přípravné zápasy proti mužským týmům ze druhé domácí ligy, konkrétně proti Pikes Praha nebo z Plzně. „Utkání byly výbornou příležitostí stát na rychlý nadhoz s rotací, se kterým bychom se v extralize normálně nesetkaly,“ tvrdila Furková, která si pochovala letošní přípravu na pálce. „Hlavně náš reprezentační trenér dal našemu útoku jasnou vizi a neustále s námi na celém pálkařském konceptu pracuje.“

České hráčky vloni získaly bronz stejně jako v roce 2015. V letech 2019 a 2017 byly zase čtvrté. K favoritkám šampionátu bude patřit Itálie, Nizozemsko nebo Velká Británie. „Pak jsou ještě týmy jako je Irsko, Řecko a Izrael, které mohou překvapit. Jsme ale mladý tým plný talentovaných hráček a jsme připravené nastoupit v jakékoliv sestavě. Dobře se nám podařilo sehrát, což je naší nejsilnější zbraní,“ dodala Eliška Thompsonová.

Šampionátu ve Španělsku se účastní celkem 21 týmů a finále se hraje příští sobotu. „Obecně je systém ME nastaven tak, že nesmíme podcenit žádný zápas. Tím, že máme hodně všestranných hráček, které mohou hrát na více postech, tak můžeme točit sestavy tak, abychom si v průběhu turnaje odpočinuli,“ dodala Klimplová.

Jiří Uhlíř

Podobné příspěvky

Synchronized Skydiving is More than a Sport. It’s an Art Form.

Ilja Hynek

Vládní konsolidační balíček komplikuje práci dobrovolníků ve sportovním prostředí

Redakce

Maraton Praha ovládl Keňan Mutiso

Redakce