Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Vodní sport

26. Česká námořní rallye – Mistrovství ČR One-Desing 2022

jachting

Už čtvrtý den se závodí v Chorvatsku na 26. České námořní rallye, která je mistrovstvím České republiky v námořním jachtingu one design ve třídě First 35.

Ve vodách v okolí metropole Dalmácie Splitu a ostrova Brač závodí dvacet až osmičlenných posádek složených z nejlepších českých jachtařů. Během tří prvních dnů se zatím odjely čtyři rozjížďky, dvě navigační a dvě okruhové, ve kterých se projevily „papírové“ předpoklady.

V čele průběžného pořadí jsou posádky, které obsazují přední příčky na této i dalších regatách a které tvoří často mnohonásobní mistři ČR v různých třídách. Na prvním místě je posádka číslo 25 Karla Taschnera MORGAN SAILING TEAM, druhá loď číslo 21 HYVECO TEAM kapitána a kormidelníka Martina Pospíšila a třetí RODOP TEAM kapitána Martina Kulíka na lodi číslo 7. Všechny tyto posádky společně závodí už roky, a jedná se tedy o sehrané sportovní týmy.

Současně s MČR First 35 probíhá i závod poháru České asociace námořního jachtingu (ČANY) ve třídě First 45, ve kterém startuje pět lodí. First 35 a First 45 jsou kajutové plachetnice z produkce známého výrobce rekreačních a sportovních lodí francouzské firmy Beneteau.

Počasí námořnímu jachtingu po celou dobu regaty přeje. Je slunečno, teploty přes den mezi dvaceti a pětadvaceti stupni Celsia, a hlavně navzdory předpovědím počasí vesměs fouká stálý, byť spíše slabší vítr.

Česká námořní rallye je nejstarší tuzemskou námořní regatou, která se bez přerušení každoročně na podzim koná u pobřeží chorvatské Dalmácie. V jejím průběhu se střídají dlouhé rozjížďky s krátkými okruhovými. Navíc se celá flotila přemisťuje mezi různými marinami. Týdenní regata je proto lákavá jak pro jachtaře námořní, tak okruháře, kteří jinak závodí na tuzemských jezerních regatách. Většina předchozích ročníků se konala ve vodách u Biogradu na Moru. Letos poprvé přenesli pořadatelé z brněnské jachtařské firmy TPS centrum konání ČNR do okolí Splitu.

Text Václav Žmolík

Foto Pavel Nesvadba

Více informací, časový plán závodu, seznam posádek a výsledky najdete na www.ceskanamornirallye.cz.

Napínavé souboje našich nejlepších jachtařů můžete také sledovat na

Facebooku: https://www.facebook.com/ceskanamornirallye

a Youtube: https://www.youtube.com/user/TPScentrum/videos

anebo díky společnosti SAP on-line v reálném čase zde: https://cnr2022.sapsailing.com/gwt/Home.html?_=_&#/event/:eventId=4faee6dc-162f-4d6d-ac3d-ca137e15c49d

Eva Skořepová

PR manažerka Českého svazu jachtingu

www.sailing.cz

www.facebook.com/sailingcz

Podobné příspěvky

Dřina, chaos a nevydařený den pro Karla Lavického

Redakce

Bambusová regata

Redakce

Našim se na ME v olympijském windsurfingu nedařilo  

Redakce