Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Vodní sport

Český tým veze stříbrnou medaili Youth Sailing World Championship 2021

Kristýna Chalupníková

Kristýna Chalupníková z TJ Rapid Brno si pohlídala poslední rozjížďku a stala se v Ománu juniorskou vicemistryní světa! Je to skvělé zakončení veleúspěšné sezony celého českého windsurfařského reprezentačního týmu!

Kristýna ChalupníkováV Ománu v Al Mussanah se od pondělí 13. prosince do pátku 18. prosince konalo juniorské mistrovství světa World Sailing. Mladí jachtaři ze 60 zemí závodili ve třídách ILCA 6 chlapci a dívky, 29er chlapci a dívky, 420 chlapci+mix a dívky, Techno 293 chlapci a dívky, Formula Kite chlapci a dívky a Nacra 15 mix. Jedná se buď přímo o olympijské třídy nebo o třídy přípravné na ty olympijské. Konkurence byla obrovská. Z každé země může startovat pouze jedna loď či prkno v každé třídě. Český tým se účastnil v silné sestavě – závodníci startovali v 6 kategoriích. V hodnocení národů obsadil náš tým 18 místo.

Český tým veze stříbrnou medaili Youth Sailing World Championship 2021

Kristýna ChalupníkováVětšinu závodu byly těžké podmínky, nestabilní slabý vítr. Třída Techno 293 odjela včera 3 rozjížďky. Kristýna Chalupníková měla jasný cíl: Držet se skupiny a příliš neriskovat. To se podařilo, tak bylo jasné, že si domů odveze medaili. Dnes uhájila stříbro. Celý závod jezdila opravdu skvěle, dobře startovala, jezdila jednoduše a rychle. “ chválil trenér Milan Hájek.

„Mám velkou radost, vůbec jsem nečekala, že bych tady mohla jet až tak dobře. Moc se mi v Ománu líbilo, mám ráda teplo a u nás v prosinci 30 °C opravdu není,“ smála se Kristýna, která se juniorského mistrovství světa může zúčastnit ještě dvakrát. A příští rok prý přijede vyhrát!

A jak se dařilo ostatním?

David Drda (TJ Delfín Jablonec) jezdil v pro něj těžkých podmínkách své maximum a skončil na 13. místě z 18 startujících windsurfařů ve třídě Techno 293. Kiteboardista Vojta Koška (YC Dyje) se stabilními výkony posunul celkové na 10. místo ze 16 startujících. V závěru jeli dobře bratři Nevelöšové (SK Štětí) na 29eru, kteří si připsali dvě pátá místa v rozjížďkách. Bohužel byli z jedné rozjížďky vyprotestovaní a celkově jim patří 17. místo z 24 lodí.

Protestu se nevyhnula ani Alessia Palanti (YC CERE) ve třídě ILCA 6, která první rozjížďku vyhrála, ale pak nebyl její výkon ve velmi slabém větru již tak dobrý, nedařilo se jí. Celkově skončila na 15. místě, ale i to je pěkný výsledek v této silně obsazené olympijské třídě pro ženy. Závodilo v ní 46 jachtařek z celého světa. Ve třídě ILCA 6 startoval také Jiří Himmel (YC Nechranice), který se v závěru trochu zlepšil a skončil na 45. místě z 50 startujících.

Kompletní výsledky zde: https://worldsailingywc.org/results/

Eva Skořepová
PR manažerka Českého svazu jachtingu

Podobné příspěvky

Tým HÉBÉ vybojoval na mistrovství Evropy skvělé páté místo

Redakce

Jachtařka Veronika Kozelská Fenclová dvacátá Mistrovství světa třídy LASER RADIAL

Redakce

Bambusová regata

Redakce